Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Kokkoniemi vie suomalaisia potkulautoja ja opetusta Kolumbiaan

Toimitusjohtaja päätyi myös Kolumbian armeijan suunnistusmaajoukkueen valmentajaksi

Ihmiset
 
Lari Malmberg
Toimitusjohtaja Jukka Kokkoniemi on asunut Bogotassa vuosia. Hänen Kolumbian tuntemustaan hyödyntää tällä hetkellä kolme eri yritystä.
Toimitusjohtaja Jukka Kokkoniemi on asunut Bogotassa vuosia. Hänen Kolumbian tuntemustaan hyödyntää tällä hetkellä kolme eri yritystä. Kuva: Lari Malmberg

Bogotalaisen kerrostalon aulassa seisoo pitkä vaalea mies ja pitää kiinni potkulaudasta. Lauta on suomalaisen Kickbike-nimisen yrityksen valmistama ja Jukka Kokkoniemi, 37, yrityksen Kolumbian edustaja.

"Ihmiset ovat kauhean kiinnostuneita tästä. Liikenne takkuilee täällä pahasti. Bogota taitaa olla maailman suurin kaupunki, jossa ei ole metroa", Kokkoniemi sanoo.

Sitten lähdetään kahvilaan, jossa Kokkoniemi saa kertoa lisää tehtävästään tien avaajana Kolumbiassa. Kickbike on nimittäin vain yksi niistä kolmesta yrityksestä, joka käyttää tällä hetkellä hyväkseen Kokkoniemen Kolumbian tuntemusta.

Jukka Kokkoniemi Kickbike-potkulaudallaan.
Jukka Kokkoniemi Kickbike-potkulaudallaan.

Niin kuin ulkosuomalaiset yleensä, Kokkoniemikin muutti ulkomaille rakkauden perässä. Hän tapasi nykyisen vaimonsa vuonna 2002 reppureissumatkalla Kolumbiassa ja muutti Bogotaan pysyvästi vuonna 2008.

Vielä 2000-luvun alussa Kolumbia vaikutti olevan lähellä Hollywood-elokuvien luomia mielikuvia. Laajat maa-alueet olivat vasemmistolaisten Farc-sissien hallussa ja niitä vastaan taistelevat oikeistolaiset puolisotilaalliset joukot kylvivät raakalaismaisilla toimillaan kauhua ympäri maata. Kokkoniemi kertoo, että niihin aikoihin Bogotastakaan ei uskaltanut lähteä bussilla toisiin kaupunkeihin.

Runsaassa kymmenessä vuodessa tilanne on parantunut huomattavasti. Kolumbian hallitus käy Farcin kanssa rauhanneuvotteluja, ja väkivalta on vähentynyt. "Kolumbia on muuttunut. Täällä on nykyään suhteellisen rauhallista."

Muutos on tuonut myös Kokkoniemelle töitä. Kolumbian rakennussektori kasvaa hänen mukaansa noin 7–8 prosenttia vuodessa, ja uusien asuntojen tarve ylittää jo miljoonan.

Niinpä Brasiliassa toimiva suomalais-virolainen Elasteq päätti viime vuonna palkata Kokkoniemen perustamaan yritykselle tuotantolaitoksen Kolumbiaan. Mistään eläkeviroista rakennusmateriaaleja valmistavan yrityksen Kolumbian haaran toimitusjohtajaksi nimitetty reissumies ei kuitenkaan haaveile.

"Tykkään työskennellä 3–5 vuoden projekteissa. Elasteqin kohdalla tarkoitus on saada yritys tekemään täällä voittoa ja siirtyä sitten seuraavaan projektiin."

Ennen Elasteqia Kokkoniemi on ehtinyt jo perustaa Bogotaan kierrätyspaperista kuljetuspakkauksia ja pakkausmateriaaleja valmistavan yrityksen ja ottaa hoidettavakseen Kickbiken edustuksen.

Uusin aluevaltaus on koulutusvienti, jonka parissa Kokkoniemi alkoi tänä vuonna työskennellä, kun suomalainen koulutusvientiyritys Koulu Group aloitti toimintansa Kolumbiassa.

Kolumbiassa varsinkin julkisten koulujen opetuksen taso on huonoa. Resurssit ovat niukkoja ja opettajat usein alipalkattuja ja epäpäteviä. Koulutus on köyhän maan tärkein keino kehitykseen, joten Pisa-tuloksissa loistavan pienen Pohjoismaan esimerkki kiinnostaa kolumbialaisia.

"Suomalainen koulutus on täällä huudossa. Siitä kirjoitetaan hirveästi lehdissä", Koulu Groupin aluejohtajaksi palkattu Kokkoniemi kertoo.

Hänen mukaan Kolumbiassa ihmetellään, miten Suomessa päästään koulutuksen kanssa poikkeuksellisen hyviin tuloksiin, vaikka koulupäivät ovat niin lyhyitä. "Ja kun aluksi lapsia ei edes arvostella, eikä heille anneta juurikaan läksyjä", Kokkoniemi naurahtaa.

Tähän asti Koulu Groupin palveluita ovat käyttäneet hyväkseen lähinnä kolumbialaiset yksityiskoulut. Niiden välinen kilpailu on raakaa, joten koulut haluavat käyttää kaikki keinot opetuksensa laadun parantamiseen.

Kolme nopeaa

Parasta Kolumbiassa

1 Ihmiset

"Todella ystävällisiä ja aidon kiinnostuneita ulkomaalaisista."

 

2 Luonto

"Huikean monimuotoinen, kun maasta löytyy lumihuippuisia tulivuoria, Amazonian sademetsää, aavikkoa, Andien ylänköä ja Karibian koralleja."

 

3 Hedelmät

"Satoja erilaisia toinen toistaan eksoottisempia ja herkullisempia hedelmiä sekä niistä valmistettuja mehuja."

Vapaa-aikanaan Kokkoniemi tekee Bogotassa sitä mitä Suomessakin: suunnistaa. Täällä lajin harrastaminen on tosin vaatinut enemmän sitoutumista.

"Kolumbia on suunnistuksen kehitysmaa. Koko maassa on alle sata suunnistajaa."

Kun valmiita puitteita ei ollut olemassa, nuorena kilpasuunnistusta harrastanut Kokkoniemi päätti tehdä sellaiset itse.

"Järjestän viikoittain Bogotassa suunnistusharjoitukset. Olen tehnyt tuosta kotipuistosta kartan, ja siinä ollaan suunnistettu."

Suomalaisen suunnistusgurun maahantulo on herättänyt mielenkiintoa Kolumbian asevoimissakin. Kokkoniemi pyydettiin vuonna 2012 Tanskan sotilassuunnistuksen MM-kilpailuihin valmistautuneen Kolumbian armeijan suunnistusmaajoukkueen valmentajaksi.

"He löysivät minut Kolumbian suunnistusliiton kautta, ja tein vaikutuksen, kun suunnistan ilman kompassia."

Itse kilpailut menivät asevoimien joukkueelta uudesta valmentajasta huolimatta vielä harjoitteluksi. "Taso oli turhan kova ja jäimme viimeiseksi. Mutta hauska reissu se oli."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit