Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Petäjä jätti mainostoimiston ja perusti nettijoogapalvelun, joka valloittaa maailmaa

Toimitusjohtaja toivoo ensimmäisen mobiilisovelluksen avaavan tietä Yhdysvaltain markkinoille

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Nettijoogapalvelu Yoogaian valloittaa maailmaa
Nettijoogapalvelu Yoogaian valloittaa maailmaa
Toimitusjohtaja Mikko Petäjä näyttää miten joogataan omassa olohuoneessa.

Toimitusjohtaja Mikko Petäjä nousee aurinkotervehdykseen olohuoneessaan Espoon Tillinmäessä.

Käynnissä on nettijoogapalvelun live-tunti, jota ohjataan Hongkongin studiolta. Joogaohjaaja Cindy Leung seuraa tunnille osallistuvien asentoja isolta ruudulta.

Kolme nopeaa

Vinkit arkihyvinvointiin

1 Vähän on enemmän kuin ei ollenkaan

"10 minuutin aurinkotervehdykset hotellihuoneessa tai kävely korttelin ympäri riittävät, jos muuhun ei ole aikaa."


2 Jokapäiväiset pienet valinnat

"Portaat vai hissi? Salaatti vai ranskalaiset? Hyvinvoinnin myönteiseen sykliin pääseminen ei edellytä muuta kuin pieniä tietoisia päätöksiä arjen keskellä."


3 Olen se kuka olen

"Kun elää sovussa itsensä kanssa, lakkaa yliyrittämästä ja voi paremmin. Yhtäältä on hyvä olla tietoinen valinnoistaan ja pyrkiä terveelliseen elämäntapaan. Toisaalta ei kannata jatkuvasti analysoida onnistumisia tai surra vääriä valintoja."

Korjattavaa ei ole, ja liike vaihtuu.

Suomalaisella nettijoogapalvelu Yoogaialla on Hongkongin lisäksi studiot Lontoossa ja Espoossa. Kussakin kaupungissa on toistakymmentä jooga-, pilates-, syvävenyttely- ja kahvakuula -tuntien ohjaajaa.

Mikko Petäjä on yrityksen perustaja.

Petäjän firmalla menee juuri nyt hyvin. Sen käyttäjämäärä on viimeisen kuukauden aikana kasvanut 50 prosenttia. Palvelulla on 20 000 käyttäjää 50 maassa ja 15 000 tykkääjää Facebookissa.

Seuraavaksi pitäisi valloittaa Yhdysvallat ja julkaista iOS-sovellus.

"Yhdeksän kymmenestä start up -yrityksestä epäonnistuu. Kymmeneskin kompuroi, eikä siitäkään tule automaattisesti menestyjää", joogamatolta nouseva Petäjä toppuuttelee.

Petäjän omat kierrokset ovat kuitenkin korkealla.

"Muistutan Yoogaian ydinasiakkaita eli nelikymppisiä perheenäitejä, sillä tekemisen ja lepäämisen välisen tasapainon löytäminen on minulle haasteellista. Voimat vaihtelevat päivittäin kuin yin ja yang."

Pekka Elomaa
Mikko Petäjän perustaman joogayrityksen kasvu on muuttanut hänen kolmilapsisen perheensä elämän. Perhe harkitsee muuttoa Hongkongiin. "Maailmanvalloitus vaatii sikäläisen kulttuurin ymmärtämistä. Toivon, että neljäs 'lapseni' kasvaa siellä maailmankansalaiseksi."
Mikko Petäjän perustaman joogayrityksen kasvu on muuttanut hänen kolmilapsisen perheensä elämän. Perhe harkitsee muuttoa Hongkongiin. "Maailmanvalloitus vaatii sikäläisen kulttuurin ymmärtämistä. Toivon, että neljäs 'lapseni' kasvaa siellä maailmankansalaiseksi."

Kuusi vuotta sitten Petäjän omakotitalorakennusprojektin urakoitsija oli konkurssissa ja kolmas lapsi syntynyt. Petäjän selkä jäykistyi ja kipeytyi. Selkärankarappeumaan löytyi parannus joogatunneilta.

Seuraavaksi remonttia kaipasi mieli.

20 vuotta Hasan & Partnersin, SEK & Greyn ja Kingin kaltaisten mainostoimistojen visuaalisena suunnittelijana työskennellyt Petäjä päätti ryhtyä yrittäjäksi. Ennen toimeen ryhtymistä oli puhuttava vaimon kanssa.

"Keskustelimme siitä, miten kannattaa mennä maltilla yrittäjyyttä kohti, se kun on yhteinen valinta."

Toisin kävi. Petäjä irtisanoutui seuraavana päivänä ja kävi saman tien perustamassa firman.

Vaimolleen hän kertoi myös ensimmäisenä löytäneensä kuulaassa syysilmassa kävellessään pöytälaatikkoon hautaamansa vanhan ajatuksen online-nettijoogasalista. Vaimo piti miehen ideaa loistavana, mutta käski olla tekemättä sille mitään.

"Mutta minä testasin heti seuraavalla viikolla ideaa elämäni ensimmäisessä start up -tilaisuudessa ja löin jo samana iltana kättä päälle uuden yhtiökumppanin kanssa."

Kaksi vuotta sitten perustetun Yoogaian alku oli vauhdikas. Demotunteja seurasivat nopeasti maksulliset tunnit, nettipalvelun demosoftan rakentaminen ja rahoituksen järjestäminen.

"Olemme innoissamme, koska meillä on käsissämme hieno juttu. Samaan aikaan meidän on todistettava, että Yoogaia on toimiva bisnes. Raha on edellytys sille, että voimme kehittää palvelua yhä paremmaksi."

Raha on Petäjän rakas vihollinen. Sen eteen hän joutui jo teini-ikäisenä uhraamaan aikaa ja vaivaa. 14 -vuotiaana hän kävi siivoamassa ja 15 -vuotiaana rakennuksilla töissä.

Työn tekeminen oli arvo, jota kotona vaalittiin. Työ toi vapautta ja ansaitulla rahalla pystyi ostamaan stereoita ja moottoripyörän.

Lopulta nälkäinen nuori mies teki niin pitkää päivää Valintatalon lihatiskillä, että läksyt ja lepääminen unohtuivat. Äidinkielenopettaja kehotti irtiottoon.

"Samana iltana irtisanouduin. Siitä lähtien olen yrittänyt muistaa tutkailla myös omaa jaksamistani."

Kansainvälisyyteen Petäjä kasvoi jo 6-vuotiaana, ajellessaan pyörällä Mansourin asuinalueen katuja Bagdadissa naapurinpoika Hasibin kanssa. Kaksikolta eivät leikit loppuneet, vaikka toinen puhui pelkästään arabiaa ja toinen suomea.

Petäjän vanhemmat olivat muuttaneet Irakia rakentamaan vuonna 1978.

Mikko Petäjä muistaa yhä suomalaisen koulun Babylonin retket, eukalyptuspuut, väenpaljouden ja häntä päähän taputtaneen presidentti Saddam Husseinin.

"Tiesin jo pienenä haluavani mainoshommiin. Minulla oli jo seitsemänvuotiaana mainostoimisto. Kaveri piirsi autoja, minä taloja ja käyntikortteja."

Nykyinen työ Yoogaian kehittäjänä on Petäjän mukaan mielekästä.

"Olen tyytyväinen, jos voin jotenkin parantaa ihmisten hyvinvointia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!