Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populaarihistorioitsija on kirjoittanut monta teosta alkoholista – Valvira uhkasi viedä erään kirjan markkinaoikeuteen

Ihmiset
 
Sami Kero HS
Alkoholijuomista kulttuurihistoriallisia kirjoja tehnyt Jonna Pulkkinen pohtii seuraavaksi kirjaa suomalaisista Long Drink -juomista eli lonkeroista.
Alkoholijuomista kulttuurihistoriallisia kirjoja tehnyt Jonna Pulkkinen pohtii seuraavaksi kirjaa suomalaisista Long Drink -juomista eli lonkeroista. Kuva: Sami Kero HS

"Onhan se hyvä esimerkki siitä, mitä pieni mutta äänekäs vähemmistö voi saada aikaan", toteaa Jonna Pulkkinen, 38.

Hän tarkoittaa raittiusliikettä ja Suomessa 1919–1932 voimassa ollutta kieltolakia.

Kolme nopeaa

Suomalaisten juomien oudot menestystarinat:

1 Pirkka-olut

"Peltipurkin makuinen lager, jota kulkeutuu suomalaisten koteihin salkuttain. Erittäin edullinen humala, etenkin jos omistaa Plussa-kortin. Ja kukapa ei omistaisi."

2 Salmiakkikossu

"Suomalaisen alkoholipolitiikan karkki. Makeisen ja alkoholin yhdistelmä toimii aina."

3 Sorbus

"Myynti lopetettiin huonon menekin takia, mutta sitä vastaan protestoitiin keräämällä adressi. Suosittu keikkapalkkiojuoma oli niin pahaa, että se oli melkein hyvää."

Liikkeeseen kuului vain noin prosentti väestöstä, mutta silti laki runnottiin läpi. Se rajasi alkoholipitoisten aineiden valmistuksen, tuonnin, myynnin ja varastoinnin lääkinnällisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin.

Tietokirjailija ja toimittaja Pulkkinen on asian eri puolista perillä, sillä hänen kirjansa Kieltolaki (Minerva) ilmestyy ensi viikolla.

Kieltolaki oli tuhoisa. Sitä ennen Suomessa juotiin 0,7–0,8 litraa puhdasta alkoholia asukasta kohti vuodessa. Lain kumoutuessa luku oli 2,3 litraa.

Kieltolaki loi myös markkinat salakuljettajille, trokareille ja salakapakoille sekä arveluttavan ilmiantojärjestelmän, jonka nojalla tehtiin kotietsintöjä.

"Helsingissä viina vietiin takavarikko-osastolle Lönnrotinkadulle, josta sitä haettiin jopa kottikärryillä ministeritason tilaisuuksiin."

Alkoholin rajoitukset ovatkin yleensä koskeneet vain rahvasta.

Kun Oulussa asuva, yli kymmenen vuotta toimittajana ollut ja muun muassa Kalevaan ja Iltalehteen kirjoittanut Pulkkinen puhuu, lauseet ovat nopeita.

Pohjoista murretta värittävät voimasanat, kun hän kertoo esikoiskirjansa syntyvaiheista.

Ideoidessaan Jallu – Jaloviinan ja paloviinan historiaa (Minerva, 2013) hän soitti Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan varmistellakseen, ettei rikkoisi lakia alkoholin mainonnasta.

Puhelu loppui tiuskaisuun, ettei sellaista kirjaa voi tehdä.

Pulkkinen viimeisteli silti käsikirjoituksensa ja etsi sille kustantajan. Tämä kuitenkin vetäytyi, kun Valvira uhkasi viedä kirjan markkinaoikeuteen.

Kului yli vuosi ennen kuin uuden kustantajan ja juristien keskustelujen myötä kaikille osapuolille kirkastui, ettei kirja riko lakeja. Samalla heräsi kysymys sananvapaudestakin.

Jallun jatkoksi syntyi Kossu – Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia (Minerva, 2014).

Pulkkinen on aate- ja oppihistoriaa ja kirjallisuutta opiskellut filosofian maisteri, mutta kiistää olevansa tutkija. Populaarihistorioitsijan tittelin hän hyväksyy paremmin.

Alkoholimainonnan tuoreehkoissa rajoituksissa hän tunnistaa kieltolain perinnön.

"Kun kieltoja perustellaan lasten ja nuorten suojelemisella, jotakin on kodeissa pielessä myös valtiovallan mielestä."

Innokas pubivisaaja ei oikein käsitä, miten visailukaljojen kieltäminen pelastaa lapsia.

Hän painottaa, ettei vähättele alkoholin haittoja. Hallittu juominen on silti eri asia kuin alkoholismi, jonka tuhoja hän itsekin on nähnyt läheltä.

Alkoholista moralisoimatta puhuminen on tehty vaikeaksi.

"Pohdin tässä koko ajan, että jos sanon jotakin, niin lukija miettii, että tuo nainen on kai juoppo, kun sille maistuu vielä olutkin", Pulkkinen pähkäilee.

Vielä vaikeampaa aihetta käsitteli Katariina Vuoren kanssa tehty kirja Kourallinen tabuja (Atena, 2014). Siinä itsemurhaa yrittäneet kertovat tarinansa.

Heistä monet kokivat, etteivät saaneet hoitohenkilökunnalta juuri empatiaa. Pulkkiselle myös valkeni, ettei ihminen yritä itsemurhaa itsekkäistä syistä.

"Päässä vain on köntti mustaa, josta ei pääse muuten eroon."

Kun Uudessakaupungissa syntynyt Pulkkinen asui nuorena Sodankylässä, hän halusi pitkään baletinopettajaksi. Opinnot konservatoriossa tuntuivat silti lopulta liian kurinalaisilta.

Ainekirjoituskin oli aina mieluisaa koulussa. Tosin siellä hänestä tuli myös teinihuligaani.

Äidinkielenopettaja yllätti nahkatakkitytön yläasteen lopussa sanoillaan: "Jonna, sinä osaat kirjoittaa. Jatka sitä."

"Hän oli niin suuri ihminen, ettei välittänyt edes kaikesta vittuilustani", kiittää Pulkkinen, jonka perheeseen kuuluu miehen ohella 15-vuotias poika.

Pohjoinen ulottuvuus on Pulkkiselle mitä tärkein asia. Hän teki kulttuuriteon jo 10 vuotta sitten ollessaan luomassa – sittemmin kahdesti palkittua – kulttuurilehti Jänkää. Hän päätoimitti sen esikoisnumeron.

Homma jäi, kun lehdenteko vaati häneltä aina 350 kilometrin ajamista Oulusta Sodankylään. Nykyisin hän on aktiivinen Barentsin alueen journalistien verkostossa Barents Pressissä.

Hänen kautensa sen kansainvälisen osaston johdossa päättyi pari viikkoa sitten.

"Missä muualla kokoontuu meiltä, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä joka vuosi 100–150 toimittajaa puhumaan työstään ja sananvapaudesta?"

Loppuun Pulkkiselta irtoaa se pakollinen pohjoinen kuittaus:

"Se on upea porukka. Teitä etelän pellejä ei mukaan oteta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit