Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aprillipäivän ihme

"Koulupojat" Espoosta nousivat vuonna 1992 kaikkien yllätykseksi jääkiekon SM-liigaan

Ihmiset
 
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on jääkiekkoilija Jan Långbacka, joka pelasi Kiekko-Espoossa, kun joukkue nousi liigaan vuonna 1992.
Heikki Kotilainen HS
Valmentaja Matti Merra lippuineen Kiekko-Espoon nousujuhlissa.
Valmentaja Matti Merra lippuineen Kiekko-Espoon nousujuhlissa.

Oli huhtikuun ensimmäinen vuonna 1992. Jääkiekon ykkösdivisioonan voittaneella Kiekko-Espoolla oli ikimuistoinen aprillipäivä: edessä oli viides ja ratkaiseva nousuottelu Joensuun Jokipoikia vastaan. Voittaja pelaisi liigassa, häviäjän kohtalona olisi ykkösdivisioona.

Jos joku olisi vuotta aikaisemmin puhunut Kiekko-Espoon seurajohdolle sarjanoususta seuraavana vuonna, olisi puheet kuitattu huonona aprillipilana. Nousuun ei uskonut juuri kukaan.

"Tavoite syntyi vasta kauden aikana, kun peli loksahti kohdilleen. Seura ei silti valmistautunut nousuun", Kiekko-Espoossa tuolloin keskushyökkääjänä pelannut espoolainen Jan Långbacka, 46, muistelee.

Kiekko-Espoo oli pysynyt koko kauden kärkikahinoissa. Nousukarsinnassa vastaan luisteli Jokipojat NHL:stäkin kokemusta hankkineen Markku Kyllösen sekä tšekkivahvistusten Rostislav Vlachin ja Antonin Stavjanan johdolla.

Vain ani harva uskoi espoolaisten mahdollisuksiin.

"Olimme nuori akateeminen porukka, joka opiskeli ja kävi töissä. Meitä pidettiinkin karrikoiden koulupoikajoukkueena", Långbacka muistelee.

Jokipojat voitti ottelusarjan ensimmäisen taiston 4–3, mutta toinen osa meni Kiekko-Espoolle 8–2.

Toisen ottelun jälkeen espoolaisten ykköstorjuja Sami Äikää joutui umpisuolileikkaukseen, mutta kakkosvahti Ari Hilli hiljensi epäilijät hyvällä pelillään. Tasainen sarja venyi viidenteen ja ratkaisevaan otteluun.

Ratkaiseva ottelu – kuten muutkin noususarjan Espoon koti-ottelut – käytiin Helsingin Jäähallissa, koska Kiekko-Espoon 1 500 hengen kotihalli Matinkylässä oli näihin karkeloihin aivan liian pieni säilykepurkki. Paikkalippuja ei ollut, joten ihmiset ryntäsivät halliin heti ovien avauduttua. Peräti 7 776 henkeä todisti trillerimäistä finaalia.

Långbacka pelasi sentterinä niin ikään Espoosta lähtöisin olevien Jere Lehtisen ja Tero Lehterän keskellä. Laiturit olivat tekemässä vahvaa nousua Suomen eliittiin.

"Oli se sentterille helppoa pelata heidän kanssaan. Tarvitsi vain syöttää kiekon, ja pojat saivat ihmeitä aikaan."

Ja ihme sattui jälleen. Kolmannen erän 1–1-tilanteessa Lehtinen hyökkäsi vasenta laitaa pitkin ja antoi nappisyötön Lehterälle, joka iski voitto-osuman reppuun. Kun summeri soi, hurmioitunut yleisö ryntäsi jäälle.

Maajoukkuekutsun kauden päätteeksi saanut Lehtinen muistelee, että vaikka ottelu oli pelattu Helsingissä, vilisi tuttuja espoolaisia kasvoja joka puolella. Voitto herätti valtavasti yhteisöllisyyttä Espoossa. Sitä lisäsi se, että joukkue oli pitkälti espoolaisista koottu.

"Jengit, jotka menestyvät, ovat tosi hitsautuneita yhteen. Me oltiin, espoolaisuus oli joukkueessa tosi vahvana", puolustajana pelannut Pasi Heinistö sanoo.

Kun aprillipilasta tuli totta, tuli organisaatiossa hoppu. Matinkylän halli joutui remonttiin, ja joukkue pistettiin treenaamaan aiempaa kovempaa ja ammattimaisemmin.

Pienillä taloudellisilla resursseilla pelanneen Kiekko-Espoon joukkue pysyi vielä ensimmäisenä liigakautena pitkälti samana, ja joukkue päätyi sijalle 11. Långbacka oli ensimmäisellä liigakaudella joukkueensa kapteeni ja paras pistemies. Tärkeintä hänelle kuitenkin oli se, että "koulupojat" osoittivat pärjäävänsä isojen poikien leikissä.

Sami Kero HS
Jimi Helin (vas. ylh.), Petteri Kanerva, Jere Lehtinen, Tero Lehterä, Jan Långbacka (oik. alh.) ja Pasi Heinistö olivat joukkueessa 1992.
Jimi Helin (vas. ylh.), Petteri Kanerva, Jere Lehtinen, Tero Lehterä, Jan Långbacka (oik. alh.) ja Pasi Heinistö olivat joukkueessa 1992.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit