Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Riitta Havukainen totuttelee asumaan yksin ja välttelee naistenlehtiä

Näyttelijä Riitta Havukainen pitää rakkaudet ja erot pois julkisuudesta

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Laura Oja
Riitta Havukainen tällä kertaa omissa tamineissa työpaikallaan Helsingin kaupunginteatterissa, joka menee pian remonttiin.
Riitta Havukainen tällä kertaa omissa tamineissa työpaikallaan Helsingin kaupunginteatterissa, joka menee pian remonttiin. Kuva: Laura Oja

Riitta Havukaisella on vapaapäivä, mutta hän on tullut käymään työpaikallaan Helsingin kaupunginteatterissa. Aamu meni ratsastustalleilla. Kollegat järjestivät hänelle siellä yllätysjuhlat 60-vuotispäivien kunniaksi.

Havukainen puikkelehtii teatterin sokkeloisten käytävien kautta näyttämölle. Siellä hän esitti kaksi vuotta Marimekon perustajaa Armi Ratiaa, aikansa valovoimaista ja ristiriitaista voimanaista.

Kolme nopeaa

Vapaapäivän parhaat hetket

1 "Heitän lenkkikamat päälle ja juoksen Vantaanjoen vartta."

 

2 "Kaivan esiin hyvän kirjan. Ostin juuri Jumbosta Jussi Valtosen teoksen He eivät tiedä mitä tekevät. Kirjakaupan nuori miesmyyjä vinkkasi, että meillä olisi pokkarina nyt myös aiemmin ilmestynyt Siipien kantamat. Ostin senkin."

 

3 "Ajan kanssa kokkailu on kivaa, varsinkin, jos saan ruokaseuraksi perhettä tai muita mieluisia ihmisiä."

"Siinä naisessa riitti näyteltävää", Havukainen naurahtaa.

Armi on hänen uransa yksi isoista rooleista.

Kriitikot ylistivät: "Havukainen pitää lavan hallussaan kiistattomana tähtenä, joka täyttää hyvin Armin leveän hameen."

Koko teatteri lähtee pian remontin tieltä puoleksitoista vuodeksi evakkoon kuudelle eri näyttämölle pitkin Helsinkiä. Remontin aikana Havukainen esiintyy Avoin liitto -näytelmässä Studio Pasilassa.

"Avoin avioliitto ei tunnukaan aviomiehestä hyvältä ajatukselta, jos se koskee myös vaimoa", hän paljastaa.

Havukainen näytteli nuorena naisena ylioppilasteatterissa, opiskeli Helsingin yliopistossa ja pyrki sitkeästi teatterikorkeakouluun. Kuudennella kerralla tärppäsi.

Sitä ennen hän näytteli vuoden Imatran kaupunginteatterissa 1981–82. Kämppäkaverina oli toinen nuori näyttelijä, Mikko Kivinen.

Uransa alussa Riitta Havukainen esiintyi Ansa Ikosen jäähyväiskiertueella 1981. Ikonen oli Suomi-elokuvan suuri tähti 1930–60-luvuilla. Hän esiintyi Suomen Kansallisteatterissa vuoteen 1978 asti.

"Ikonen oli huolehtiva ja avulias, mutta hän osasi myös piikitellä. Kerran Ikonen kysyi, että mikä sinulla on, rakas lapsi, oletko pillerihumalassa. Itkeskelin sitä lavan takana. Tuntui, etten osaa mitään", hän kertoo.

"Olen yrittänyt kannustaa nuoria näyttelijöitä. Pelon ilmapiiri ei synnytä muuta kuin pelkoa. Näyttelemistä oppii, kun tekee vaan. Ei meistä kukaan ole ikinä valmis."

jussi helttunen
Televisiosta tutut Hansu (Havukainen) ja Pirre (Eija Vilpas)
Televisiosta tutut Hansu (Havukainen) ja Pirre (Eija Vilpas)

Havukainen sai pestin Helsingin kaupunginteatteriin Cats-musikaaliin vuonna 1986. Sen jälkeen hänet kiinnitettiin sinne pysyvästi. Televisiokansa muistaa hänet 1980–90-lukujen Fakta homman Hansuna. Hansu ja Eija Vilppaan hahmo Pirre naurattivat katsojia tuulipuvuissa ja tukkapinneissä.

"Teemme Pirrenä ja Hansuna yhä keikkaa häistä baareihin."

Monet naisnäyttelijät sanovat, että roolit loppuvat, kun ikä ylittää 40 vuotta.

"Teatterissa istuu eniten keski-ikäisiä naisia. Olisi iloinen asia, jos televisiossa ja elokuvissakin näkyisi enemmän kaiken ikäisiä naisia. Olisiko murtumassa se käsitys, että halutaan katsoa vain nuoria naisia?" Havukainen pohtii.

"Vanhalla on enemmän kiinnostavaa tarinaa kerrottavana."

Teatterityö vaatii sen, että ihminen pitää itsensä hyvässä fyysisessä kunnossa, hän sanoo.

"Muuten en osaa ajatella, että ikä on miinus ja sitä pitäisi peitellä. Lehdessä ihasteltiin juuri, miten Arja Koriseva ei ole vanhentunut yhtään. Ikään kuin vanheneminen olisi luonteen heikkoutta."

Riitta Havukainen totuttelee asumaan yksin nyt, kun lapset ovat lähteneet pois kotoa. Tytär Katariina opiskelee näyttelijäksi Tampereella ja poika Santtu viettää välivuotta. Roope kiertää bändinsä kanssa ja esiintyy parhaillaan Tähdet tähdet -ohjelmassa.

"Mietin välillä, mitäs tässä nyt tekisi. Soittelen lapsille ja kyselen kylään. Olen tsempannut, että älä nyt koko ajan soittele. Lasten siivet kantavat, ja he menevät kohti omia unelmiaan. Pitää päästää irti. Sehän vanhemmuuden idea onkin."

Hän erosi kuopuksen isästä, näyttelijä Eppu Salmisesta muutama vuosi sitten. Sen jälkeen häntä on pyydetty purkautumaan erosta moneen naistenlehteen.

"Kun lehdestä soitetaan, tiedän mitä minusta halutaan saada esiin. Kaikki, mikä vivahtaa seksiin, rakkauteen, parisuhteeseen ja eroihin, kiinnostaa. Mitä räikeämpi kommentti, sen isommin se vedetään esiin. Olen alkanut varoa sanojani", hän sanoo.

"Vaikka näyttelijä tekee työtä julkisuudessa, yksityiselämää ei tarvitse levitellä, jos ei halua."

Se on myös oman ammatin suojelemista. Näyttelijän työ on tarinan kertomista ja illuusion luomista, hän kuvaa. "Haluan pitää sen kokemuksen puhtaana katsojalle. Jos jonkun näyttelijän rakkausasioista on kirjoitettu lehdessä, sen huomaa yleisön reaktiosta. Supina alkaa heti, kun näyttelijä tulee lavalle."

"Tarinan ja roolityön pitäisi kantaa näyttämöllä ja katsojille asti. Ei me olla mitään tosi-tv-tähtiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit