Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittinen keskustelu on muuttunut pikkunäppäräksi pelleilyksi

Euroopan investointipankkiin siirtyvä Jan Vapaavuori: "Teemme väkivaltaa ympäröivälle todellisuudelle"

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Jan Vapaavuori juhlii syntymäpäiväänsä "privaatisti" ulkomailla. Ikääntyessään hän on innostunut puutarha- ja metsätöistä.
Jan Vapaavuori juhlii syntymäpäiväänsä "privaatisti" ulkomailla. Ikääntyessään hän on innostunut puutarha- ja metsätöistä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Liikaa pikkunäppärää pelleilyä, liian vähän syvällistä ja vastuullista ajattelua.

Tässä tänään 50-vuotissyntymäpäiväänsä juhlivan elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) analyysi suomalaisen politiikan nykytilasta.

"Minua surettaa se, että maailma muuttuu monimutkaisemmaksi ja vaikeammaksi, mutta tapa, jolla poliitikot ja media maailmaa jäsentävät, muuttuu entistä yksinkertaisemmaksi. Haetaan entistä enemmän onelinereita, 140:ä merkkiä, yksinkertaistuksia ja lööppiuutisia", Vapaavuori sanoo.

"Poliittinen keskustelu on sellaista, että puhutaan vain yhdestä asiasta kerrallaan ja siitäkin mutkat suoristaen. Ymmärrän, että palstatilaa ja lähetysaikaa on rajoitetusti, ja ymmärrän, että asioita pitää yksinkertaistaa, mutta silti teemme väkivaltaa ympäröivälle todellisuudelle."

Vapaavuori tunnettiin nuorempana suorapuheisena porvarina. Vanhemmiten kulmat ja sanamuodot ovat pehmentyneet, mutta äskeisenkaltaiset kommentit osoittavat, ettei hän pelkää sanoa mielipiteitään.

"Meillä on politiikassa liikaa sellaista ajattelua, että yritetään olla kaikille mieliksi."

Sen sijaan Vapaavuoren yrmy julkisuuskuva alkoi muuttua, kun hän toimiessaan asuntoministerinä vuosina 2007–2011 vastusti Vihtiin suunniteltua Ideaparkia ja toimi aktiivisesti asunnottomuuden vähentämiseksi.

Tämän vuoden alussa paljastui elinkeinoministeri Vapaavuoren avainrooli telakkayhtiön STX-operaatiossa.

Kohta Vapaavuori seuraa Suomen politiikkaa kauempaa Luxemburgista. Siellä hän aloittaa Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana syyskuussa.

Taakse jää eduskunta 12:n ja Helsingin kuntapolitiikka 18 vuoden jälkeen.

Kesäkuussa 2011 alkaneen hallituskauden aikana moni muu kovan luokan kokoomuslainen on tehnyt saman ratkaisun: pääministeri Jyrki Katainen lähti komissaariksi, elinkeinoministeri Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliittoon ja kuntaministeri Henna Virkkunen europarlamenttiin.

Vapaavuoren mielestä nykyisen hallituksen olisi kannattanut jossain vaiheessa myöntää, että kokoomuksen ja Sdp:n näkemykset ovat liian kaukana toisistaan.

"Tilanne on sama kuin parisuhteessa. Liian helposti ei kannata antaa periksi, mutta jos on pysyvästi epätyydyttävä suhde, niin joskus kannattaa tehdä johtopäätökset", sanoo Vapaavuori.

Vapaavuori ja kokoomus

1 Kokoomuksen
johtaminen

"Totta kai, kun on pyrkinyt puolueen johtoon, niin siihen tehtävään tuntee vetoa. Mutta ei tätä pidä niin tulkita, että se on minun nimenomainen tavoitteeni."

 

2 Urakehitys
kokoomuksessa

"Olen ollut ministerinä kahdessa eri hallituksessa ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen tyytyväinen siihen, mitä olen kokoomukselta saanut."

 

3 Helsingin
kaupunginjohtajuus

"Helsinki on minulle hyvin rakas kaupunki ja olen saanut kannukseni politiikkaan täältä. Katsotaan millä mielin olen ja mitä muita mahdollisuuksia minulla on, kun se tehtävä joskus vapautuu."

"Sitä olisi kannattanut vakavasti harkita hieman ennen hallituskauden puoliväliä."

Nyt Vapaavuori on eduskuntavaaleissa mukana "puolueen uskollisen soturin" ominaisuudessa. Se tarkoittaa kiertelyä maakunnissa ja ihmisten vakuuttelua siitä, että Alexander Stubbin johtamaa kokoomusta kannattaa äänestää.

Niin, se puheenjohtajakisa. Vaikka Vapaavuori oli ennakkosuosikki kesäkuussa 2014, Stubb vei lopulta voiton.

"Se oli tappio, totta kai. Olin puheenjohtajakisassa täysin tosissani ja uskon, että minulla olisi ollut annettavaa tehtävässä ja olisin pärjännyt siinä", Vapaavuori sanoo.

Kun kokoomus valitsi itselleen uutta johtajaa, keskusta ja kokoomus kisasivat tasaväkisesti suurimman puolueen paikasta. Sen jälkeen kokoomuksen kannatus on pudonnut kauas keskustasta.

HS:n viimeisimmän kannatuskyselyn mukaan kaulaa oli keskustan hyväksi jo vajaat kahdeksan prosenttiyksikköä.

Onko vetäytyminen politiikasta näpäytys puolueelle? Ei ole, vakuuttaa Vapaavuori.

"Yksi tapahtuma johtaa toiseen. Jos olisin voittanut puheenjohtajakisan, niin olisin nyt pääministeri ja puolueen puheenjohtaja ja kävisin vaalitaistelua. Mutta ei lähtöni mikään protesti ole", Vapaavuori sanoo.

Takana on 20 vuotta kotimaanpolitiikkaa, eikä EIP:n varapääjohtajuuden kaltaisia tilaisuuksia avaudu usein.

"Tehtävä sopii tässä tilanteessa minulle hyvin. Koen, että siinä voisi oppia jotain, haistella vähän toisentyyppisiä tuulia ja uudistua myös itse."

Helsinkiläiselle Vapaavuorelle muutto ulkomaille on suuri askel myös siksi, että hän on asunut puolen vuoden Uppsalan opiskelijavaihtoa lukuun ottamatta aina Helsingissä.

Asuntoa ei ole vielä katsottuna, sillä hän vierailee asian tiimoilta Luxemburgissa ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen.

Lähteekö vaimosi mukaan?

"Olen onnistunut yllättämään jopa itseni siitä, miten johdonmukaisesti olen onnistunut pitämään yksityiselämäni erossa julkisesta minästäni. Aion jatkaa niin myös jatkossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit