Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keraamikko oli käsiteollisen keramiikan uranuurtaja

Terhi Juurinen 1945–2015

Ihmiset
 
Riitta Siira Mallu Järkkä Pia Strandman Arni Aromaa
Terhi Juurinen
Terhi Juurinen

Keraamikko Terhi Juurinen (o.s. Lehto) kuoli 16. helmikuuta pitkän sairauden uuvuttamana Helsingissä. Hän oli 69-vuotias, syntynyt 28. lokakuuta 1945 Helsingissä.

Juurinen opiskeli Taideteollisen oppilaitoksen (nyk. Aalto-yliopisto) keramiikkataiteen laitoksella 1967–72. Professori Kyllikki Salmenhaaran innoittamana hän perusti 1976 kahden keraamikon kanssa Seenat-keramiikkayrityksen Nurmijärven Palojoelle, jossa hän työskenteli ensin Lea Klemolan ja Riitta Siiran kanssa ja vuodesta 1999 alkaen yksin.

Tuotteet valmistettiin suunnittelusta ja raaka-aineiden valmistuksesta lähtien itse Seenat-nimen alla. Uudenlaisen käsityöyrityksen valmistustapoja alettiin kutsua myöhemmin käsiteolliseksi tuotannoksi. Aika oli otollinen tämän kaltaiselle suurteollisuudesta poikkeavalle valmistukselle, ja työtilaisuuksia syntyi toinen toisensa jälkeen.

Ensimmäinen Seenat-yksityisnäyttely järjestettiin 1979 Finnish Design Centerissä ja yrityksen keramiikka-astioita myytiin muun muassa Marimekko-myymälöissä 1980-luvulla. Minimalistinen ja omaleimainen mallisto on kiinnostanut sekä kotimaassa että ulkomailla vuosikymmenestä toiseen.

Yrityksen mittavin projekti oli 1980-luvulla Helsingin Rautatientorin metroaseman laituritason keramiikkareliefilaattojen suunnittelu ja valmistus. Tekijöiden tavoitteena oli siirtää rautatieaseman tunnelmaa laituritasolle ja luoda rauhallinen ympäristö kiireisille matkailijoille.

Juurisen opiskeluaikana syntynyt kiinnostus keramiikan syvimpään olemukseen säilyi läpi elämän. Keraamikkona Juurinen teki jatkuvaa tutkimustyötä. Hän tutustui ulkomaanmatkoillaan keramiikan valmistukseen eri maissa ja olosuhteissa ja osallistui puupolttoisten keramiikkauunien rakennuskursseihin ja polttotapahtumiin.

Myös unelma omasta puu-uunista toteutui. Sen myötä syntyi sarja uusia esineitä, joissa näkyy puupolttoisen keramiikan uniikkius ja hienous.

Japani ja japanilainen estetiikka olivat Juuriselle erityisen tärkeitä. Hän teki Japaniin useita matkoja ja ystävystyi paikallisten keraamikkojen kanssa.

Juurinen on palkittu useilla palkinnoilla. Hiljattain saatu valtion taiteilijaeläke vauhditti uusia ideoita, joiden parissa tämänkin kevään työrupeama oli suunniteltu.

Niin Terhi Juurisen taiteellista toimintaa kuin henkilöä leimasi läpi elämän tinkimättömyys, uuden etsiminen ja testaaminen sekä nöyryys vaativan materiaalin ja yllätyksellisten prosessien edessä. Puu-uunin äärellä on koettu ja jaettu paljon.

Riitta Siira, Mallu Järkkä
Pia Strandman, Arni Aromaa
Kirjoittajat ovat
Terhi Juurisen ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit