Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä ja stand up -koomikko Markku Toikka kaipaa intiimeille klubeille: "Niissä oltiin älykkäitä, hauskoja ja rohkeita"

Kun Toikka riisui teatterinlavalla housut, näyttämön valot pimennettiin häveliäisyyssyistä – pian kekseliäät naiset toivat mukanaan taskulamppuja

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Anni Koponen
Markku Toikan mielestä stand up -komiikan tekee ainutlaatuiseksi vuorovaikutus koomikon ja yleisön välillä. "Koomikko on olemassa juuri siinä hetkessä yleisöä varten. Et voi keskeyttää Wagnerin oopperaa ja sanoa, ettei se ole sinusta hyvä, mutta stand up -keikoilla voit huutaa koomikolle, ettei tämä ole hauska."
Markku Toikan mielestä stand up -komiikan tekee ainutlaatuiseksi vuorovaikutus koomikon ja yleisön välillä. "Koomikko on olemassa juuri siinä hetkessä yleisöä varten. Et voi keskeyttää Wagnerin oopperaa ja sanoa, ettei se ole sinusta hyvä, mutta stand up -keikoilla voit huutaa koomikolle, ettei tämä ole hauska." Kuva: Anni Koponen

Näyttelijä Markku Toikka muistaa edelleen ensimmäisen keikkansa stand up -koomikkona. Se tapahtui Käpylän kyläjuhlilla Helsingissä 1990-luvun alussa. "Olin surkea. Kaikki meni toisin kuin olin kuvitellut. Stand up -komiikassa ei pätenyt mikään, mitä olin oppinut näyttelemisestä."

Teatterikoulun käynyt näyttelijä oli ehtinyt olla mukana niin elokuvissa, teatterissa kuin huumoriryhmä Lapinlahden Linnuissakin. Hän luuli jo tuntevansa lavakomiikan anatomian, mutta oli väärässä.

Kolme nopeaa

Kovimmat paikat näyttämöllä

1 "Jouduin nuorena lausumaan Alkon 50-vuotisjuhlissa Aleksis Kiven runon. Eturivissä istuivat presidentti ja hallitus. Lausuin runon ääni väristen. Sain valtavat aplodit säälistä."

 

2 "Housut pois -näytelmän yhdessä kohtauksessa tehtäväni oli katsoa verhon taakse ja sanoa "nyt se tulee", jonka jälkeen elävää kanuunankuulaa näytellyt Matti Onnismaa lensi verhon takaa näyttämölle. Sanoin vahingossa ensin vuorosanat ja vasta sitten katsoin verhon taakse. Tuli aivotärähdys ja verta."

 

3 "Tein Jouko Turkan kanssa näytelmän Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Laihduin 15 kg ja olin hulluuden partaalla. Ostin ensi-iltapäivänä kirjan Taiteilija ja hänen hulluutensa. Ymmärsin kirjan luettuani, että joku terve teatteritaiteen maisteri ei ehkä kuitenkaan saavuta sellaisia sfäärejä kuin joku sellainen, jonka voi sanoa olevan vähän hullu."

Toikka päätti yrittää uudelleen. Uusi tilaisuus aukesi 1990-luvun lopussa Hämeenlinnan kaupunginteatterin stand up -klubilla. Silloin meni jo paremmin. "Televisiossa ja suurissa teattereissa ei saanut loukata ketään. Kun esiinnyin stand up -klubilla 50 hengelle, ei ollut mitään rajoja. Se tuntui järkyttävän hauskalta."

Stand upista tuli Toikalle toinen ammatti. Hän on tarkkaillut läheltä lavakomiikan nousua Suomessa ja kirjoittaa aiheesta kirjaa.

Alan kehitystä Toikka ei olisi osannut ennustaa. Hän ei myöskään pidä kaikkea pelkästään positiivisena asiana.

"Kaipaan alkuperäisiä stand up -klubeja, joissa oltiin älykkäitä, hauskoja ja rohkeita. Nyt ilmiötä pyöritetään niin isolla volyymilla, että herkkä ja hieno sisältö liukenee yleisempään viihdyttämiseen. Stand up ei ole pelkkää tekniikkaa ja yleistä hauskuuttamista, vaan aitous ja sisältö ovat todella tärkeitä", Toikka sanoo.

"Toisaalta keikoilla näkee edelleen todella hyviä tyyppejä, jotka uskovat stand upin perusarvoihin. Esimerkiksi Ismo Leikola on todella hyvä."

Toikka oppi stand up -koomikoksi lähellä kotiseutuaan. Hän kasvoi Somerolla, jonne evakkomatka oli tuonut hänen vanhempansa.

Lukion jälkeen Toikka alkoi opiskella Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikkaa ja tilastotiedettä. Vähitellen hän ajautui Ylioppilasteatteriin. "Teatteri sopi luonteelleni täydellisesti ja vei heti mukanaan. Oli fantastista tehdä työryhmässä oikeita esityksiä."

Samalla kiinnostus opintoja kohtaan hiipui. Ensimmäisen kesäteatterikiinnityksen jälkeen Toikka haki Teatterikouluun ja pääsi yllätyksekseen heti sisään.

Ensimmäinen merkittävä rooli oli Pete Q -kulttinäytelmässä vuonna 1978.

"Pete Q oli nuoruuden revittelyä, jossa haluttiin tehdä kaikki toisin kuin siihen aikaan oli tapana. Hämmästelimme, että se sai niin valtavan suosion."

Pian Toikkaa alettiin kysyä myös elokuvarooleihin. Hän näytteli muun muassa pääosaa Rikos ja rangaistus -elokuvassa, joka oli Aki Kaurismäen esikoisohjaus. "Näyttelin aina herkkistä tai häiriintynyttä runoilijaa. Herkkis kyllä olenkin, joten ne roolit sopivat minulle hyvin."

1980-luvun alussa Toikan teatterikaveri Timo Eränkö pyysi häntä mukaan juuri perustamaansa Lapinlahden Linnut -kokoonpanoon. Linnut esiintyivät aluksi Vanhan ylioppilastalon edustalla, mutta pian heillä oli keikkoja ympäri Suomea, levytyssopimus ja tv-sarjoja.

Linnuista tuli Toikallekin päivätyö. Hän kiersi maata 150 keikan vuosivauhdilla soittiminaan saksofoni ja matka-arkku.

"Kiertue-elämä oli turhankin rankkaa. Jos olisin käyttänyt saman ajan teatterinäyttelijänä, olisin voinut mennä siinä asiassa paljon pitemmälle."

"Mutta olihan noin luovan ja hullun porukan kanssa tautisen hauskaa. Olimme anarkismissamme vähän kuin Duudsonit."

Toikka jätti yhtyeen vuonna 1990. Myöhemmin samalla vuosikymmenellä hän näytteli muun muassa Puhtaat valkeat lakanat -tv-sarjassa. Toikan esittämä Voitto Nuutinen on roolihahmo, josta hänelle saatetaan vieläkin huudella kadulla.

Vuosikymmenen lopussa Toikka strippasi Hämeenlinnan kaupunginteatterin Housut pois -näytelmässä. Hän kuvaa näytelmän käsikirjoitusta surkeaksi, mutta ideaa niin hauskaksi, että näytelmää katsomaan saapui naisia bussilasteittain.

Kun Toikan housut lähtivät lavalla, näyttämön valot pimennettiin häveliäisyyssyistä. Kekseliäät naiskatsojat alkoivat varustautua esityksiin taskulampuilla. Ne oli lopulta lisättävä yleisöltä kiellettyjen esineiden listaan kameroiden ja kännyköiden jatkoksi.

Näyttelijäntyö, stand up -komiikka ja musiikki työllistävät Toikan edelleen. Kesällä hän aikoo kuitenkin lomailla ja purjehtia Itämerellä 60 ikävuoden kunniaksi.

Jossakin toisessa ammatissa Toikka ehkä purjehtisi sen jälkeen eläkkeelle, mutta näyttelijä aikoo jatkaa työntekoa.

"Olisi kiva vielä näytellä klassikoita kuten Shakespearea ja Tšehovia. Nyt olisin myös parhaassa iässä tekemään niitä, koska nuorempana niin vaativiin rooleihin ei riitä näkemys."

"Ja lopuksi sitten Kuningas Lear. Sehän on se viimeinen rooli, jonka vanha mies näyttelee ennen kuin kuolee pois."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit