Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

10 vuoden jälkeen Suomeen palannut järkyttyi: "Vasta hautajaisissa puhutaan kauniita"

Outi Lehtonen helpottaa ulkosuomalaisten kotiutumista

Ihmiset
 
Rami Marjamäki
Outi Lehtonen haluaa tuoda esiin paluumuuttajia, jotka hyödyntävät maailmalla hankittuja taitojaan. "Paluumuutto on rikkaus ja voimavara, joka ei ole keneltäkään pois", Osuuskunta Paluun perustanut Lehtonen sanoo.
Outi Lehtonen haluaa tuoda esiin paluumuuttajia, jotka hyödyntävät maailmalla hankittuja taitojaan. "Paluumuutto on rikkaus ja voimavara, joka ei ole keneltäkään pois", Osuuskunta Paluun perustanut Lehtonen sanoo. Kuva: Rami Marjamäki

Kun Outi Lehtonen, 38, palasi kymmenen vuoden ulkomaan-työrupeamalta Suomeen, hän järkyttyi.

Oli marraskuu 2011. Te-toimiston järjestelmä ei tunnistanut suomalaista paluumuuttajaa. Virkailija sivuutti ulkomaan työkokemukset ja hämmästeli Lehtosen moitteetonta suomea.

Kolme nopeaa

Lehtosen vinkit paluumuuttajalle

1 Kirjaa huomiot

"On arvokasta dokumentoida tunteita, ajatuksia ja parannusideoita. Muista, että ympäristö ei välttämättä ole heti valmis vastaanottamaan niitä."

 

2 Vertaistuki

"Etsi ihmisiä, jotka ovat valmiita kuuntelemaan. Muut palaajat ovat hyvä vertaisryhmä. Kun omasta paluusta on aikaa, pystyy kuuntelemaan paremmin."

 

3 Anna aikaa

"Sopeutuminen vie aikaa, ja tunnepuolen prosessit voivat olla rankkoja. Kerro tuntemuksistasi, mutta älä odota muilta oikeita kysymyksiä tai toimintatapoja."

Synnyinmaa tuntui vieraalta, ja tuttavien kalenterit olivat tukossa. Kesävisiiteillä Suomesta oli piirtynyt lempeämpi kuva.

"Silloin ihmiset söivät torilla mansikoita ja nauroivat läpi yöttömän yön. Nyt he sanoivat, että aikaa olisi joskus viikolla 42", muistelee Aurinkomatkojen kohdepäällikkönä työskennellyt Lehtonen.

Tamperelainen huomasi, ettei ollut tuskitteluineen ainoa. Hän perusti Paluu-osuuskunnan, joka auttaa paluumuuttajia kotoutumaan ja työllistymään.

Maailmalta palaa Suomeen joka vuosi keskimäärin 9 000 ihmistä. Kaikkiaan ulkosuomalaisia jälkeläisineen asuu maailmalla noin 1,3 miljoonaa.

Lehtosen mukaan paluu on usein lähtöä mutkikkaampaa. Syy piilee tuttuuden harhassa. Palaaja odottaa Suomelta tuttuutta, mutta sekä palaaja että maa ovat kummatkin muuttuneet.

Moni kokee, että valtaväestö vieroksuu. Lapsia ja nuoria saatetaan kiusata esimerkiksi liian hyvästä kielitaidosta tai vääränmerkkisistä vaatteista.

"Osa nuorista on lähtenyt Suomesta niin aikaisin, ettei muista maasta mitään. Perheellä ei aina ole aikaa selittää, miksi täällä toimitaan tietyllä tavalla. Moni nuori peittää taustansa ja yrittää olla kuten muutkin."

Lehtosen vuoden vanha osuuskunta kouluttaa palaajia tunnistamaan osaamisensa. Syntyisikö hyvistä kieli- ja kulttuurikyvyistä esimerkiksi yritys?

"Jos valmista työpaikkaa on hankala löytää, sellaisen voi rakentaa itse. Maailmalla näkee mitä erilaisimpia yrittäjyyden muotoja ja rohkeaa asennetta", Lehtonen sanoo.

Osuuskunta Paluun kaari-ikkunaisessa toimistossa on värikäs matkalaukku, jonne jäsenet sujauttavat ideoita. Niitä Outi Lehtosella piisaa.

Ensinnäkin hän tahtoo Tampereesta paluumuuttajien pääkaupungin. Se tarkoittaa kaupunkia, jonka elinkeinoelämä hyödyntäisi ulkosuomalaisten taitoja.

Esimerkiksi Virossa erillinen kampanja houkuttelee kansalaisia maailmalta töihin, Lehtonen vertaa. Hänen mielestään Suomellakaan ei ole varaa sivuuttaa ulkosuomalaisia.

"Ryhmän upeutta ei ole kunnolla tunnistettu. Moni sanoo, että kuulepas tyttö, täältä on vuosisadat lähdetty ja tultu. Mikä siinä muka on niin vaikeaa?" Lehtonen kertoo.

"Liikkuvuus on moninaisempaa ja kansainvälisyys laajempaa kuin menneinä vuosina, jolloin mentiin Ruotsiin tai Amerikkaan. Palaajat tuovat rahaa rattaisiin ja raikasta otetta."

Palaajat ovat itsekin olleet ulkomailla maahanmuuttajia, joten he toimisivat oivana linkkinä maahanmuuttajien ja valtaväestön välillä, Lehtonen ehdottaa.

Osuuskunta Paluu kouluttaa parhaillaan Metsähallituksen kanssa luontopalveluyrittäjiä. Lehtosen mukaan paluumuuttaja tietää mitä parhaiten, kuinka markkinoida suomalaisluontoa ulkomailla.

Ulkomaanvuotensa Lehtonen vietti Portugalissa, Espanjassa ja Kreikassa.

Hän haaveilee paluumuuttajien asuntomessuista, joissa perehdyttäisiin asumiseen eri puolilla maailmaa. Hän toisi sinne madeiralaisia grillauspisteitä ja ulkokeittiöitä.

Puolivuosittaisissa paluujuhlissa perheet puolestaan huomaisivat, etteivät ole kokemuksineen yksin, yhteisöpedagogi Lehtonen ideoi.

"Eräs palaaja ehdotti Helsinki-Vantaan lentokentälle hätäpuhelinta niille, joiden elämä ulkomailla on päättynyt dramaattisesti. Soittaja saisi apua ja empatiaa. Nyt muut sanovat helposti vain, että mitäs läksit."

Paluun toimitusjohtaja toivoo yrityksiltä ja järjestöiltä enemmän yhteistyötä. Kun hän on ehdottanut sitä, jotkut ovat säikähtäneet ideoidensa puolesta.

Jokaisella pitäisi olla rohkaiseva kannustaja, hän sanoo.

"Täällä vasta hautajaisissa puhutaan kauniita. Miksei samoja puheita pidetä, kun ihmisellä on syntymäpäivä tai hän saa uuden työn?"

Lehtonen kokee, että hän alkaa vasta nyt sulautua Suomeen. Hänen mukaansa sopeutumisen kesto riippuu aina henkilöstä ja tilanteesta.

Lehtonen on kiitollinen, että lähti, palasi ja saa nyt innostaa muita.

"Suomi voi olla byrokraattinen, hymytön ja marraskuu musta. Mutta ei sitä kannata jäädä poteroihin mumisemaan. Pitää alkaa itse tehdä asioita."

Johanna Pohjola
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit