Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Betoninen pienoisgolf

Ihmiset
 
Erkki Laitala
Lapset pelaavat pienoisgolfia, mutta missä ja mihin maailmanaikaan?
Lapset pelaavat pienoisgolfia, mutta missä ja mihin maailmanaikaan? Kuva: Erkki Laitala
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli lähes 70 vastausta osumisprosentin ollessa erittäin korkea. Lähes kaikki tunnistivat paikan, ajan – muutamat jopa kuvan henkilön.

Kuva oli otettu 16. kesäkuuta 1968 Sinebrychoffin puistosta, jossa rakennettiin Mallaskadun tunnelia. Kuva oli julkaistu jutussa, jossa kerrottiin räjähdysonnettomuudesta.

Tunnelityömaalla työpäällikkönä toiminut Paavo Nyyssönen muistaa tapauksen.

"Kuvassa työmaan työnjohtaja Toivo "Tupla" Savolainen ihmettelee kallion räjäytyksessä tapahtunutta onnettomuutta, jossa kiviä lensi ympäri kaupunkia. Kaukaisimmat kivet lensivät Erottajalle saakka. Poliisi ja räjäyttäjät jännittivät monta päivää, löytyykö loukkaantuneita ja kuolleita ihmisiä asunnoissaan. Onneksi ei löytynyt."

Tapani Mattilan mukaan syynä onnettomuuteen oli väärin tehty panostuksen nallitus.

"Normaalisti ensimmäiseksi ammutaan etumaiset ja viimeisinä lähtevät takimmaiset. Nyt kävi päinvastoin. Tällöin jo irronneet etummaiset kivet saivat vain lisää vauhtia takaansa."

Virve Laustela tunnisti kuvan vasemman laidan talon, jossa hän asui 1991–2002.

"Vietin silloin paljon aikaa kahden pienen poikani kanssa Sinebrychoffin puistossa, joka ei silloin tiennyt kohtalostaan tulevaisuudessa hipsterien piknikpuistona. Varsinkin talvisin oli puiston pulkkamäki mahtava ja laskemaan pääsi aivan tornin juurelta alas Sinebrychoffin museon seinään asti."

Samassa talossa asui kuvan ottamisen aikoihin 1960-luvun lopulla Mikko Loukovaara.

"Muistan livahtaneeni rakenteilla olevaan tunneliin poikaporukassa. Kiipeäminen tunnelista takaisin päivänvaloon pitkin upottavaa hiekkapengertä oli pikkupojalle vaikeaa. Olin alle kouluikäinen ja nyt ihmettelen, että sain olla siinä iässä edes ulkona ilman aikuista. Ajat ovat muuttuneet."

Tunnelityö tehtiin avolouhintana Hietalahdenrannasta Uudenmaankadun päähän, kertoo Kalevi Saanilahti, joka oli mukana suunnittelemassa vuonna 1980 paikalle valmistuneita kerrostaloja.

"Kuvassa näyttäisi olevan jo louhittuna myös pätkä tunnelin sivuhaaraa, jota autoilijat ihmettelivät kymmenkunta vuotta, koska se ei johtanut minnekään. Selitys tuli 1970-luvun lopussa, kun tunnelin viereen rakennettiin pysäköintihalli, jonne ajetaan sisään mainitusta sivuhaarasta", kirjoittaa Saanilahti.

Mallaskadun tunnelilla on ollut myös pienenpieni rooli keskioluen vapautumisessa hetkeä ennen keskiyötä 31. 12. 1968.

"Sinebrychoffin olutrekat odottivat lähtöä Mallastunnelissa. Kuitenkin rekat ottivat varaslähdön, koska joku laiva aloitti pilleillään uudenvuoden viisi minuuttia ennen puoltayötä. Ensimmäinen rekka lähti liikkeelle ja muut perässä", muistaa Eero Loukimo.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Maija Simpasen. Hän saa Kari Häkämiehen Erään yhtiön murha -rikosromaanin (Teos).

Tämän viikon arvoituksessa pelataan pienoisgolfia. Milloin ja missä kuva on otettu? Onko sinulla paikasta omakohtaisia muistoja?

Kotikulmilla-palstalle puolestaan etsitään tällä hetkellä lukijoiden kuvia Pakilasta, Leppävaarasta sekä Suomenlinnasta. Kuvia kaikilta vuosikymmeniltä voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Lähetä vastauksesi 9. huhtikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Kuva rakennustyömaalta oli otettu Sinebrychoffin puistossa.
Kuva rakennustyömaalta oli otettu Sinebrychoffin puistossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!