Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raakaa moottoriurheilua taivaalla – katso, miltä Juho Heikkilän kopterin kyydissä näyttää

Nuori taitolentäjä on voittanut radio-ohjattavalla helikopterillaan jo 16-vuotiaana arvokisamitalin

Ihmiset
 
Kokeile kopterin kyytiä
Kokeile kopterin kyytiä
Juho Heikkilä osallistuu kesällä radio-ohjattavien helikopterien taitolentämisen MM-kilpailuihin. Miten konetta pitää huoltaa ja miltä sen kyydissä näyttää? Toimittaja: Jose Riikonen. Kuvaus: Lauri Rotko. Editointi: Esa Syväkuru

Juho Heikkilää jännittää.

Hän seisoo ready-boksissa eli tilassa, jossa saa valmistautua muutaman minuutin ennen lentosuoritusta.

Hän tarkistaa, että helikopterissa on kaikki kunnossa ja leijuttaa kopteria hetken paikoillaan. Kaikki toimii – voi kun pääkoppakin vaan toimisi.

Heikkilä lennättää kopterinsa viisihenkisen tuomariston eteen ja kävelee itse perässä.

Ollaan Pohjois-Italiassa vuonna 2011. Meneillään ovat radio-ohjattavien helikopterien maailmanmestaruustaitolentokilpailut. Näissä karkeloissa kaiken on pakko mennä putkeen kolme kertaa yhdeksän minuutin ajan, kun suorittaa esitystään.

"Se yhdeksän minuuttia on aika pitkä aika siinä stressitilassa", Heikkilä sanoo.

Juho Heikkilä, 21, harrastaa radio-ohjattavien helikopterien taitolentämistä. Se on arvokisatasolla raakaa moottoriurheilua, jossa täytyy ymmärtää laitteen teknologiaa ja olosuhteiden fysiikkaa.

Merkittävintä arvokisatasolla on hermojen hallinta, sillä onnistuakseen neljästä lennosta pitää onnistua kolmessa erinomaisesti. Niiden perusteella lasketaan yhteispisteet.

Mutta tällainen urheilullisuus tulee mukaan vasta arvokisoissa.

Parasta harrastuksessa

1 Onnistumisen tunne

"Ihminen on aina ihaillut kaikkea, mikä lentää. Kun itse onnistuu siinä – tekee uuden hienon tempun ja voittaa itsensä –, se tuntuu tosi hienolta. Alkuun pääsee niin helposti, että uutta oppii nopeasti."

 

2 Oppii itsestään ja tekniikasta

"Kun näpräilee näiden laitteiden kanssa, sitä oppii hyvin tunnistamaan, koska pitää lopettaa ja miten pysyy maltillisena."

 

3 Täysin uusi kaveripiiri

"Tämän lajin kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja heistä tulee muussakin elämässä todella hyviä ystäviä. Lennättäminen on sosiaalista puuhaa."

Heikkilä innostui kauko-ohjattavista koptereista isänsä myötä. Kun Heikkilä oli kymmenvuotias, hän lennätteli ensimmäisiä lennokkejaan. Hän halusi kuitenkin haastetta, joten siirtyi helikoptereihin.

"Olen pelannut jääkiekkoa kauan, ja sieltä on tullut kilpailullisuus, että haluaa olla paras", Heikkilä sanoo.

Harrastuksessa auttoi Heikkilän kiinnostus tekniikkaa kohtaan. Koska helikoptereita lennätellään käytännössä vain keväästä syksyyn, talvet säädetään, korjaillaan ja huolletaan laitteistoa. Vehkeistä kannattaakin pitää huolta, sillä parhaat kopterit maksavat 5 000 euroa.

Kyse on huipputeknologiasta. Heikkilällä on tietokoneohjelma, josta hän seuraa kopterinsa ominaisuuksia. Ohjelmassa on käppyröitä ja palkkeja kuin Formula 1 -kisojen varikkojen tietokoneiden näytöillä.

Jos osaa lennättää kaukoohjattavaa helikopteria, osaa periaatteessa lentää oikeaakin helikopteria.

"Mutta kyllä nämä radio-ohjattavat riittävät minulle. Olen sen verran jalat maassa -tyyppi."

Heikkilä alkoi käydä pikkuhiljaa kisoissa. Ensimmäiset epäviralliset kilpailut olivat Turussa. Siellä Heikkilä ei pärjännyt mainittavasti. Tärkeää oli kuitenkin saada kisarutiinia.

Heikkilä tutustui muihin kopteri-ihmisiin ja päätyi maajoukkuekarsintoihin. Tätä kautta Suomen ilmailuliitto valitsi Heikkilän ja kaksi muuta edustamaan Suomea Romaniaan EM-kisoihin.

"Menimme ensin laivalla Saksaan ja sieltä 20 tuntia pakettiautolla kisapaikalle. Autossa istuminen oli aika tuskaa, mutta ehdottomasti halvin vaihtoehto. Ainakaan vielä sponsorit eivät kustanna kisamatkoja."

Tärkeää kisakokemusta tuli taas. Siitä oli hyötyä Italiassa 2011.

Kopterin, jolla tehtävät suoritetaan, pitää olla luotettava. Niin tuttu ja selkäytimessä, että se on kuin ruumiin jatke. Eihän formulakuskikaan voi ajaa mutkaan mahdollisimman kovaa, jos pelkää, että perä irtoaa.

Italiassa niin laitteet, pää kuin taidotkin löivät kättä. Silloin 16-vuotias Heikkilä päätyi junioreiden sarjassa kolmanneksi.

Sitä ennen vain yksi suomalainen oli saanut mitalin radio-ohjattavien lennokkien arvokisoissa. Mutta Heikkilä on ankara.

"Ei juniorisarjassa menestyminen todista mitään siitä, kuinka pärjää avoimessa sarjassa."

Loppukesällä tänä vuonna Heikkilä menee MM-kisoihin Itävaltaan avoimeen sarjaan.

"Jos 15 joukkoon pääsee, se on jo hyvä suoritus."

Maailman taso on kova. Esimerkiksi Japanissa ja USA:ssa on monia, jotka lennättävät ammatikseen.

Kisoihin he tulevat kymmeniä ihmisiä käsittävän avustajaporukan kanssa. Heillä on koptereissaan osia, joita ei edes saa vielä kaupasta.

Kisat eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Tärkeintä ovat lentämisen ja onnistumisen riemu.

"Tämä on niin mukaansatempaavaa hommaa. Se onnistumisen tunne on ihan mieletön. Onnistuu tekemään ensimmäistä kertaa vaikka jonkun silmukan, niin vitsi! Se sellainen tunne, että sitä haluaa lisää."

Lauri Rotko
Juho Heikkilä on Helicoter Team Finland ry:n puheenjohtaja ja Suomen Ilmailuliiton lajivaliokunnan edustaja. Hän on voittanut radio-ohjattavien helikopterien taitolentokisoissa SM-kultaa ja junioreiden MM-pronssia.
Juho Heikkilä on Helicoter Team Finland ry:n puheenjohtaja ja Suomen Ilmailuliiton lajivaliokunnan edustaja. Hän on voittanut radio-ohjattavien helikopterien taitolentokisoissa SM-kultaa ja junioreiden MM-pronssia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit