Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisen taiteen asiantuntija

Nelli Smirnova 1960–2015

Ihmiset
 
Anna Hjorth-Röntynen Knut Knutson
Nelli Smirnova
Nelli Smirnova

Taideasiantuntija Nelli Smirnova kuoli sairauden uuvuttamana kotonaan Tammisaaressa perheensä ympäröimänä 27. helmikuuta. Hän oli 54-vuotias, syntynyt Krivoj Rogissa Ukrainassa 3. elokuuta 1960.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Smirnova vietti Leningradissa, ja Suomeen hän muutti vuonna 1980.

Yrittäjähenkisenä Smirnova työllisti itsensä tukkumyynnin ja -viennin parissa, kunnes kiinnostui venäläisen taiteen markkinoista. Hetki aloittaa työskentely taidekaupan alalla oli otollinen, koska Neuvostoliiton hajoaminen mahdollisti taidekaupan harjoittamisen Venäjällä.

Smirnova tutustutti venäläisiä keräilijöitä pohjoismaiseen taidehuutokauppatoimintaan. Tämän uuden ostajaryhmän ja tarjonnan yhteen saattaminen mahdollisti venäläisen taiteen markkinoiden huiman kasvun 2000-luvun alusta lähtien niin Suomessa kuin Ruotsissa.

Uransa aikana Smirnova toimi yhdyshenkilönä useiden pohjoismaisten ja englantilaisten huutokauppakamareiden sekä Suomen, Ruotsin ja Venäjän viranomaistahojen sekä venäläisten taideasiantuntijoiden välillä.

Smirnova muistetaan tinkimättömänä ja rehellisenä kollegana. Hän oli tunnettu vieraanvaraisuudestaan, pohjattomasta halustaan oppia uutta ja pelottomuudestaan tarttua toimeen.

Smirnova oli aina sekä kollegoidensa että ystäviensä tavoitettavissa. Ei ollut hetkeä, jolloin hän ei olisi ollut valmis keskustelemaan ja jakamaan tietojaan venäläisestä taiteesta ja kulttuurista arvostamiensa ihmisten kanssa. Hänellä oli tapana kertoa avoimesti kokemuksistaan taidekaupan alalla sekä taustoista, miten tiettyyn lopputulokseen oli päädytty. Temperamenttisen luonteen omaavana hän myös kertoi, mikäli lopputulos ei tyydyttänyt.

Vaativan ja joskus vaarallisiakin piirteitä omaavan työnsä vastapainoksi Smirnova loi kotinsa edustalle kukoistavan puutarhan, jossa ihastusta herättivät erityisesti talon seinustalla kasvavat viinirypäleköynnökset ja istutusten tarkkaan harkittu kukkimisrytmi. Hän yllätti usein vieraansa runsailla illallisilla, jotka huipentuivat venäläisiin lauluihin ja runoihin.

Useat alalla toimivat läheiset työtoverit kuvailevat Nelli Smirnovaa paitsi ystäväkseen myös mentorikseen. Hänen osaamisensa ja laajat verkostonsa tekivät hänestä venäläisen taiteen arvostetun asiantuntijan.

Anna Hjorth-Röntynen
Knut Knutson
Kirjoittajat ovat Nelli Smirnovan työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit