Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvisodan aikana aloittanut keksijä Antti Hakala: "Suomessa keksinnöt varastetaan"

Antti Hakala sanoo säästäneensä valtiolta miljoonia keksinnöllään, eikä kukaan silti huomioi

Ihmiset
 
Rio Gandara HS
85-vuotias Antti Hakala työskentelee klinikallaan Espoossa.
85-vuotias Antti Hakala työskentelee klinikallaan Espoossa. Kuva: Rio Gandara HS

Antti Hakala, 85, kertoo kovat luvut:

"Olen parantanut pysyvästi 15 000 potilasta iskiaskivuista ilman leikkausta. Leikkaus, jolla iskiaskipuja hoidetaan, maksaa keskimäärin 15 700 euroa."

Näiden lukujen perusteella Hakala olisi siis säästänyt yhdeksännumeroisen summan leikkausmaksuja.

Kaiken takana on Hakalan keksimä tukipohjallinen. Miten on mahdollista, ettei kukaan tunnu tietävän tästä mitään?

"Koska Suomi on kateellisten maa", Hakala sanoo.

85-vuotiaan Hakalan järki leikkaa nopeasti ja työkyky on tallella.

"Teen 10–12-tuntisia työpäiviä edelleen. Nukun korkeintaan viisi tuntia yössä."

Tämä selittyy synnyinlahjalla. Hakala on keksijä.

"Meitä on maailman ihmisistä noin 0,23 prosenttia. Me olemme hyvin omintakeisia ihmisiä."

Ja tämä on tärkeää:

"Keksijäksi ei voi opiskella. Se on täysin mahdotonta. Keksijäksi synnytään. Jos keksijäksi voisi opiskella, kaikkihan olisivat [ Thomas ] Edisoneita."

Hakalakin keksi jo pikkupoikana. Elettiin talvisodan aikaa, ja hän oli sotilaspoika eli asevelvollisuusikää nuorempaan ikäluokkaan kuuluvan maanpuolustusjärjestön jäsen. Sotainvalidien järjestö järjesti ilotulituksia uutena vuotena, mutta Hakala halusi juhlista näyttävämmät.

Hän kehitteli omat pommit. Tammerkosken toisella puolella paukkuivat Sotainvalidien pommit, toisella puolella Hakalan. Ne olivat hänen ensimmäinen keksintönsä.

Mitään virallista koulutusta Hakalalla ei ollut eikä ole edelleenkään.

"Kuka koulutusjärjestelmän on keksinyt? Keksijät tietenkin!"

Keksijän tärkeimmät ominaisuudet

1 Impulsiivisuus

"Me keksijät olemme henkisesti poikkeavia. Keksijä on kuin taiteilija tai taidemaalari. Elämme maailmassa, joka on vähän erikoinen."

2 Positiivisuus

"Me keksijät olemme hyvin positiivisia. Katso nyt, minäkin hymyilen koko ajan!"

3 Ahkeruus

"Se on kaiken a ja o. Teen edelleen 10–12-tuntisia päiviä ja nukun 3,5–5 tuntia yössä. Edisonkin nukkui aikoinaan vain neljä tuntia yössä."

Hakala puhuu keksijöistä intohimoisesti.

"Keksijät työllistävät ihmisiä. Ilman keksijöitä ei olisi autoja, ei kameroita, ei kenkiä, ei mitään. Eivät sakset tipu taivaalta! Jonkun pitää keksiä ne."

Hakalalle tulee edelleen keksintöjä mieleen milloin missäkin. Silloin on tärkeää, että kirjoittaa heti ylös kaiken. Usein keksinnöt tulevat myös unessa. Sitten voi mennä parikin vuotta ja hän näkee saman unen uudestaan sillä erotuksella, että jälkimmäisessä unessa keksintö on jo paljon hiotumpi.

"Se on ihan mahtava tunne, kun keksii. Sitä hioo sitä neliötä pikkuhiljaa, kunnes se pyöristyy. Kun se on täysin pyöreä, keksintö on valmis. Sitten on minun juhlahetkeni, ja otan pari olutta."

Nytkin vireillä on "mullistava" tuulivoimaan liittyvä keksintö, mutta siitä Hakala ei vielä hiisku.

"Olen oppinut, että ei kannata. Suomessa keksinnöt varastetaan."

Ensimmäinen kansainvälinen menestyskeksintö oli Ortopeda-jalkashampoo, joka poistaa miesten pahalta haisevan jalkahien. Tämän Hakala keksi 1973.

"Myytiin kymmeniätuhansia pulloja sitä ainetta, kunnes möin sen Ruotsiin 1980-luvun alussa."

Sitten Hakala kehitti Pedica-jalkojenhoitosarjan. Tämänkin hän myi Ruotsiin 1986.

Jalkojentutkimuksella – niin sanotulla podologialla – Hakala elää vieläkin. Tältä alalta on se keksintö, joka on Hakalan mukaan säästänyt valtiolta ja yksityishenkilöiltä miljoonia.

Kyseessä on tukipohjallinen, joka parantaa Hakalan mukaan iskiaskivut. Keksintö syntyi 43 vuotta sitten, ja kaikki vuodet Hakala on pikkuhiljaa parannellut tukipohjallistaan.

Tähän mennessä sillä on Hakalan mukaan parannettu yli 15 000 ihmistä.

Parannustyönsä Hakala suorittaa klinikallaan, joka on nykyään Espoossa lähellä Sellon kauppakeskusta. Firman nimi on Master Ortos.

Hakala mittaa potilaan jalkojen pituuseron – siitä iskiaskivut Hakalan mukaan usein johtuvat – kymmenesosamillin tarkkuudella. Sitten hän valmistaa yksilölliset tukipohjalliset keksintönsä pohjalta.

Hakalan hoito maksaa 360 euroa, eli se on rutkasti leikkausta halvempi. Hakalan mukaan selkä-, lonkka- ja polvileikkauksia ei tarvita, vaan tukipohjalliset hoitavat vaivat.

Se kuulostaa uskomattomalta, mutta Hakalalla on selitys.

"Suomessa lähes kaikki lääkärit väittävät alaraajojen olevan samanmittaisia. Se on suurin vale, mitä voi suustaan päästää."

Hakalan mukaan Suomen kateellisessa ja muutoshaluttomassa ilmapiirissä ei haluta uskoa Hakalan keksintöön. Keksijöitä kun ei arvosteta Suomessa.

"Takana puhutaan aina, edessä ei koskaan! Mutta minulla on kertomukset kaikista potilaistani, jotka olen parantanut. Tässä tukipohjallisessa on valtava määrä tietotaitoa, jota yksikään lääkäri tai jalkahoitaja ei tiedä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit