Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmannäyttelyiden edistysusko horjui sodan roihutessa

Suomi luopui San Franciscon näyttelystä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Perham Nahlin juliste "Herkuleen 13. urotyö", jolla viitattiin Panaman kanavan rakentamiseen, palkittiin parhaana San Franciscon maailmannäyttelyssä 1915.
Perham Nahlin juliste "Herkuleen 13. urotyö", jolla viitattiin Panaman kanavan rakentamiseen, palkittiin parhaana San Franciscon maailmannäyttelyssä 1915.

Länsimaiden suurissa kaupungeissa järjestetyt maailmannäyttelyt olivat kansoille 1800-luvun puolivälistä lähtien merkittävä näyteikkuna tulevaisuuteen. Valtioiden ja yritysten paviljongeissa saattoi käyskennellä näytteilleasettajia ja kaupanhierojia eri aloilta lastentaiteilijoista asetehtailijoihin. Usko edistykseen ja teknologian kehityksen suomiin mahdollisuuksiin oli kova. Myös kansalliset kulttuurit nousivat tärkeäksi teemaksi.

Suomi oli pienimuotoisesti osallistunut maailmannäyttelyihin 1800-luvulla, mutta vasta vuoden 1900 näyttelyssä Pariisissa, Venäjän sortotoimien puristuksessa, se saavutti mainetta omalla paviljongillaan. Sellaiset nimet kuin Akseli Gallén-Kallela ja Eliel Saarinen tekivät maata ja suomalaista kulttuuria tunnetuksi maailmalla.

Helsingin Sanomat oli jo edellisen vuoden lopulla uutisoinut San Franciscon 1915 näyttelyn peruuntumisesta Suomen osalta. Jopa koko tapahtuman huhuttiin olevan vaakalaudalla: "Kuten muistetaan, oli Amerikan suomalaisten keskuudessa aikomuksena järjestää Suomen osasto San Franciscon maailmannäyttelyyn. Tätä tarkoitusta varten perustettiin useampia kannatusyhdistyksiä hankkeen taloudellisen puolen tukemiseksi ja heidän kehotuksestaan Suomen arkkitehtien kesken pantiin toimeen kilpailu näyttelypaviljongin piirustusten hankkimiseksi. –– On herännyt kysymys koko näyttelyn siirtämisestä tuonnemmaksi, sillä nykyiset suuret tapahtumat Europassa vaikuttavat sangen haitallisesti ja lamauttavasti yleisiin harrastuksiin ja talouselämään myös valtameren toisella puolen."

Maailmannäyttely kuitenkin toteutui San Franciscossa lamaa ja sotaa uhmaten nimellä Panama-Pacific. Samalla juhlittiin Tyynenmeren ja Atlantin yhdistävän Panaman kanavan avaamista.

Synkän sodan vastapainoksi näyttelyyn haluttiin luoda positiivinen ja toiveikas ilmapiiri mikä näkyi suurena kävijämääränä. Kaupunkiin rakennettiin muun muassa mahdollisimman täydellinen pienoismaailma, joka järjestäjien mukaan yhteiskuntien tuhoutuessa sodassa säilyisi mallina jälkipolville.

Helsingin Sanomat kirjoitti vasta 28. maaliskuuta 1915 kuukautta aiemmin avatusta näyttelystä: "San Franciscon maailmannäyttely on avannut porttinsa helmikuun 20 p:nä, ilman että Europassa juuri on huomattukaan tuota tapausta. –– Kuului kaikenlaisia pamauksia ja konerakennuksen mahtavat portit aukenivat kuin näkymättömän käden avaamina. Tämä käsi oli presidentti Wilsonin, joka 3,000 (Englannin) peninkulman päässä sieltä painoi kultaista sähkölennätinavainta, mikä saattoi näyttelypaikalla olevat merkinantopommit räjähtämään ja suihkulähteet toimimaan sekä avasi konerakennuksen. –– Näyttelypaikka lahden rannalla on kolme kilometriä pitkä ja kilometrin levyinen. Siinä on kolme eri osaa. Lännessä, lähinnä kultaista porttia, ovat vieraiden maiden ja yksityisten amerikkalaisten valtioiden rakennukset. Siihen yhtyy kolmas osasto, jossa on yksitoista rakennusta omistettu suurimmille teollisuudenhaaroille, kasvatukselle, yhteiskuntatieteelle ja taiteille. Huomattavimmista rakennuksista mainittakoon n.k. Jalokivitorni ja puutarhanhoitopalatsi, jossa on maailman suurin lasikupooli. Kahtena ensimäisenä päivänä kävi näyttelyssä 700,000 henkeä."

San Franciscon yleisömenestyksestä huolimatta sota katkaisi näyttelyiden perinteen vuosikausiksi.

Seuraava suuri maailmannäyttely järjestettiin vasta vuonna 1929 Barcelonassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?