Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK:n luottopelaaja iloitsee seuran paluusta pääsarjaan

Torbjörn Wiik pelasi HIFK:ssa kolmella eri vuosikymmenellä

Ihmiset
 
Pauli Jokinen
Juhani Niiranen HS
HIFK:n jalkapallolegenda Torbjörn Wiik on innoissaan joukkueen noustua pääsarjaan. Hän pukeutui ensimmäisen kerran HIFK:n paitaan vuonna 1952.
HIFK:n jalkapallolegenda Torbjörn Wiik on innoissaan joukkueen noustua pääsarjaan. Hän pukeutui ensimmäisen kerran HIFK:n paitaan vuonna 1952. Kuva: Juhani Niiranen HS

Jalkapallon Veikkausliiga alkaa 12. huhtikuuta ja HIFK on mukana pääsarjassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972. HIFK:n viimeisestä mestaruudesta on vielä pidempi aika, 54 vuotta. HIFK:n 1960-luvun luottopelaaja Torbjörn Wiik muistaa nuo päivät kuin eilisen. Hän on erittäin iloinen, että HIFK palaa pitkän tauon jälkeen takaisin pääsarjaan.

"Olen käynyt talvella katsomassa joukkueen pelejä Liigacupissa ja ihan lupaavasti pelaavat. Kohtalaisen hyvän joukkueen ovat kasanneet. Tärkeintä on, että säilyvät liigassa, eivätkä putoa takaisin divariin", Wiik pohtii.

Kolme nopeaa

Ikimuistoiset hetket uralla

1. Nousu mestaruussarjaan 1969
"Ratkaisevassa pelissä Olympiastadionilla voitettiin TPV. Peli pelattiin keskellä arkipäivää ja katsojia oli yli 4 000."

 

2. Maali Austria Wieniä vastaan
"Vuonna 1962 tein Itävallassa Austria Wieniä vastaan komean maalin. Laukaisin pallon yläkulmaan. Hesarin mukaan 25 metristä, itävaltalaisen median mukaan 35 metristä. Hävittiin kuitenkin 3–5."

 

3. Debyytti edustusjoukkueessa
"Debyytti 16-kesäisenä HIFK:n edustusjoukkueessa oli kova juttu. Joukkue oli täynnä tähtiä, mukana oli seitsemän maajoukkuepelaajaa. Se nosti itseluottamusta."

Viime lokakuussa 72-vuotias Wiik istui Töölön Pallokentän katsomossa, kun HIFK kohtasi ratkaisevassa ottelussa Jazzin. Jazz johti peliä jo 2–1.

"Myönnän etten uskonut nousuun. Lähdin kotiin puoliajalla", Wiik kertoo.

HIFK kuitenkin venyi 4–2 voittoon ja varmisti nousun pääsarjaan.

Torbjörn Wiik on HIFK:n mies henkeen ja vereen. Hänen isänsä Roland Wiik valmensi tähtirintoja 1950-luvulla. Torbjörn ja muut naapurin pojat innostuivat lajista ja rakensivat itselleen kentän Lauttasaareen.

"Siellä oli silloin vielä peltoja ja lehmiä laitumilla. Sinne joukkoon teimme kentän, joka oli kuoppainen ja vino. Maalit teimme kanaverkosta. Pelien jälkeen kävimme Kasinon rannassa uimassa", Wiik muistelee.

Ensimmäisen kerran Wiik puki HIFK:n paidan ylleen olympiavuonna 1952. Muut pelaajat olivat 3–4 vuotta häntä vanhempia, mutta se antoi vaan lisää intoa juniorin harjoitteluun.

"Kesäisin lähes asuin Töölön Pallokentällä ja pompottelin palloa."

Tulokset näkyivät ja Wiik oli ikäluokkansa piirin tekniikkamestari viidesti peräkkäin. Wiik pelasi myös HIFK:ssa käsipalloa ja jääpalloa, mutta jalkapallo oli lajeista rakkain.

"Voitin käsipallossa kaksi SM-kultaa, mutta se johtui siitä, että joukkueessa oli hyviä pelikavereita. Ei ollut minun ansiotani", Wiik vähättelee.

Wiik debytoi HIFK:n edustusjoukkueessa 16-vuotiaana vuonna 1959 piirisarjan pelissä.

"Samassa joukkueessa pelasi eräs 31-vuotias puolustaja. Mietin, että voiko noin vanhatkin vielä pelata. Se oli Åke Lindman ", Wiik naureskelee.

Seuraavana vuonna Wiik pelasi ensimmäisen pelinsä SM-tasolla. Wiikille pelikengät lainasi Pekka Hämäläinen, joka sittemmin on tehnyt pitkän uran Palloliiton johdossa.

"Se oli hieman noloa. Junioreissa pelattiin tossuilla ja kun sain tietää, että pääsen edustusjoukkueeseen pelaamaan, niin kävin ostamassa jalkapallokengät. Ne hankasivat pahasti ja jouduin lainaamaan Hämäläisen pelikenkiä."

Pelikengät olivat pari numeroa liian suuret Wiikille, mutta siitä huolimatta pisteet tasattiin paikallisvastustaja HPS:n kanssa lukemin 4–4.

HIFK voitti viimeisen mestaruutensa vuonna 1961, mutta Wiik piti juuri silloin välivuotta ylioppilaskirjoitusten takia.

Hän pelasi HIFK:ssa koko vuosikymmenen aina vuoteen 1972 saakka. Silloin HIFK putosi pääsarjasta, ja aloitti pitkän korpivaelluksen alasarjoissa. Putoaminen tuli yllätyksenä, sillä joukkue oli yltänyt hopealle edellisenä kautena.

"Meillä oli vuonna 1972 hyviä yksilöitä, mutta joukkue oli aika hengetön. Joukkueessa ei ollut hengenluojia ja muserruimme tappioputkien alla. Täytin samana syksynä 30 ja olin päättänyt jo etukäteen, että lopetan pelaamisen siihen kauteen."

Wiik lopetti pelaamisen, mutta ei hylännyt rakasta seuraansa. Hän on pelannut ikämiehissä ja toimii seniorijaoston rahastonhoitajana. Palloa hän pomputtelee kesäisin mökillä poikansa kanssa, ja muuten eläkeläisen vapaa-aika kuluu golf-viheriöllä.

"Tulevana kesänä järjestetään ensimmäiset yli 70-vuotiaiden SM-kisat ja olen lupautunut HIFK:n joukkueeseen."

HIFK:n edustusjoukkueen peleihin Wiik on hankkinut kausikortin. Wiik odottaa etenkin paikallispelejä HJK:ta vastaan.

"Kaupungissa tarvitaan paikallispelejä, aikanaan ne keräsivät paljon katsojia."

Kauden ensimmäinen paikallispeli pelataan Helsingissä 23. huhtikuuta. HIFK on tunnettu intohimoisista faneistaan, jotka joskus syyllistyvät ylilyönteihin. HIFK ja HJK kohtasivat talvella Talin sisähallissa ja silloin joukkueiden kannattajat rähisivät keskenään ennen ottelua. Väliin tarvittiin poliiseja.

"Toivottavasti kannattajat suhtautuvat peliin positiivisesti. Tappelemisella ei ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa", Wiik toivoo.

 

Veikkausliiga alkaa 12. 4.
Jalkapallon Veikkausliiga alkaa sunnuntaina. Urheilu B 13–B 15

HIFK-HJK: Tukimies Torbjörn Wiik paikallisottelussa HIFK-HJK Olympiastadionilla vuonna 1966.
HIFK-HJK: Tukimies Torbjörn Wiik paikallisottelussa HIFK-HJK Olympiastadionilla vuonna 1966.
HIFK-KIFFEN: HIFK:n Torbjörn Wiik taistelee pääpallosta ottelussa Kiffeniä vastaan vuonna 1962.
HIFK-KIFFEN: HIFK:n Torbjörn Wiik taistelee pääpallosta ottelussa Kiffeniä vastaan vuonna 1962.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit