Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtaja ei kadottanut teekkarihenkeä

Ingmar Häggblom 1931–2015

Ihmiset
 
Juha Niemelä Toivo Nordberg
Ingmar Häggblom
Ingmar Häggblom

Diplomi-insinööri  Erik Ingmar Häggblom kuoli 18. maaliskuuta 2015 Valkeakoskella pitkään sairastettuaan. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 14. elokuuta 1931 Vaasassa.

Ylioppilaaksi hän valmistui Vaasan lyseosta 1949. Häggblom oli kiinnostunut kemiasta, joten hän lähti opiskelemaan Teknillisen korkeakoulun puukemian osastolle. Nuoren Häggblomin ensimmäinen harjoittelupaikka oli Valkeakoskella, Yhtyneiden Paperitehtaiden Tervasaaren tehtailla. Tällöin nuori teekkari näki ensimmäisen kerran sellu- ja paperitehtaan.

Tervasaaresta muodostui Häggblomille tärkeä kiintopiste. Hän löysi sieltä diplomityön aiheen, vakinaisen työpaikan ja tulevan puolisonsa, sellutehtaan mestarin tyttären Evi Mannilan.

Tultuaan Yhtyneiden palvelukseen 1954 nuori insinööri joutui tavan mukaan aloittamaan uransa opiskelumielessä vuoromestarina. Ennen pitkää tuli eteen vaativampia tehtäviä sellutehtaan insinöörinä, teknillisenä johtajana ja 1960-luvun lopulla koko tehtaan johtajana.

Ingmar Häggblomin työpanosta tarvittiin myös koko yhtiön johdossa. Vuodesta 1968 hän toimi yhtiön johtokunnan, sittemmin johtajiston jäsenenä. Yhtyneiden hallituksen jäsenenä hän toimi vuodesta 1990. Koko yhtiön johtamisessa Häggblom erikoistui metsäteollisuusyhtiölle erittäin tärkeälle sektorille, energian hankintaan.

1970-luvun puolivälistä lähtien Yhtyneiden yhtiörakennetta ryhdyttiin kehittämään ostamalla pienempiä yrityksiä ja toisaalta myymällä joitakin osia yhtiöistä. Tätä kaupankäyntiä hoiti yhtiössä yrityskaupparyhmä, jonka johdossa oli Häggblom.

Häggblom oli insinööri, jonka persoonassa yhdistyivät teekkarihenki ja Juuso Waldenin huumori. Hän oli työtoveriensa, alaistensa ja liikeystävien keskuudessa pidetty ja arvostettu persoona. Erityisen tehokas hän oli neuvottelijana.

Häggblom julkaisi yhdessä Veikko Rannan kanssa sellun valmistusta käsitelleen oppikirjan, jota on laajalti käytetty alan oppilaitoksissa.

Ingmar Häggblom oli nuorempana innokas shakin pelaaja. Tennistä hän harrasti niin kauan kuin terveys antoi myöten. Valkeakosken Hakana jalkapallojoukkueen kotiotteluissa Häggblom oli uskollinen ja aktiivinen kävijä.

Ansioistaan Häggblom sai vastaanottaa Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Eläkkeelle hän jäi 1993.

Juha Niemelä
Toivo Nordberg
Kirjoittaja ovat pitkäaikaisia Ingmar Häggblomin työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit