Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Uusikylä on peruskoulun puolustaja

Koulutus on tasa-arvomme perusta, sanoo Kari Uusikylä

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Outi Pyhäranta HS
VPS:ssä ja HJK:ssa pelannut Kari Uusikylä innostuu yhä futiksesta: "Lyömätön fiilis, kun ruoho tuoksuu ja taistelet kentällä kotikaupunkisi edestä."
VPS:ssä ja HJK:ssa pelannut Kari Uusikylä innostuu yhä futiksesta: "Lyömätön fiilis, kun ruoho tuoksuu ja taistelet kentällä kotikaupunkisi edestä." Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kasvatustieteen professori Kari Uusikylä puhuu rapsakasti kasvatuksen ja koulun asioista. Puolivuosisata opettajana ja tutkijana tuo tietoa ja näkökulmaa, joita hän ei onneksi ole rajannut vain akateemisiin ympyröihin.

Miten professorista sukeutui julkinen keskustelija?

Kolme nopeaa

Kasvatusproffan prinsiipit

1 Ensimmäisen ikävuoden merkitys

"Syntymästään asti jokaisella on tärkeä olla joku ihminen, johon hänellä syntyy lämmin katsekontakti ja rakastava suhde."

 

2 Vapauden

ja vastuun tasapaino

"Lapsella pitää vallita kunkin ikänsä mukainen tasapaino oikeuksien ja velvollisuuksien välillä. Nykyään ykkösluokalle tulee paljon hallitsemattomasti käyttäytyviä lapsia."

 

3 Lapsen sisäinen

turvallisuus

"Ensiarvoista on, että lapsi tuntee olevansa turvassa, sekä aikuisten että muiden lasten hyväksymä. Kaiken kiusaamisen ehkäisy on osa tätä turvaa."

"Se lähti vuonna 1988 kun Arvi Lind luki uutisen, että peruskoulu muokkaa lapset keskinkertaisiksi ja tasapäisiksi. En voinut olla oikaisematta tätä tendenssimäistä mielipidekyselyä, jota lanseerattiin tutkimuksena", hän muistelee helsinkiläisessä lounasravintolassa.

Siitä alkoi Uusikylän lukuisten debattien sarja.

Hän pitää tärkeänä, että vuonna 2001 saatiin ensimmäiset Pisa-vertailun tulokset, joiden mukaan peruskoulu ei tuhoakaan lapsiemme tulevaisuutta vaan opettaa heitä parhaiten Euroopassa.

"Juuri vähän ennen kuin tulos julkistettiin, oli valtava joukko bisnesväkeä istunut Finlandia-talolla ruttaamassa peruskoulua", hän puuskahtaa.

1990–2010-luvuilla Uusikylä kohosi kasvatuksen kuunnelluimmaksi asiantuntijaksi. Hän puolustaa peruskoulun saavutuksia tiukasti, mutta vain tutkimusten ja reaalikokemusten pohjalta. Koulutuksen tasa-arvon hän asettaa yhteiskuntamme kulmakiveksi.

"Peruskoulu on täyttänyt tehtävänsä yli odotusten, tulokset ovat loistavia", hän iloitsee. "Ennen koulureformin sisäänajoa kuuli herjoja, että eiväthän ne maalaistollot ja köyhät kuitenkaan mitään opi."

Hän muistuttaa, että jo vuonna 1970 Peruskoulukomitea linjasi ja suunnitteli opetuksen tavoitteet kestävin vedoin. "Se on edelleen tosi briljantti paperi."

Uusikylä haluaa pysytellä etäällä kaikista poliittisista päämääristä, joihin 1970-luvun koulu-uudistuksella väitettiin tähdättävän – puhuttiin jopa kasvatuksen vallankumouksesta ja DDR-koulun juurruttamisesta Suomeen.

"Tiedän toki vain omista motiiveistani. Minulle peruskoulu on puhtaasti aina ollut kasvatuksen ja tasa-arvon peruskysymys, mutta ei poliittinen hanke", hän täsmentää.

Tänään 70 vuotta täyttävän emeritusprofessorin nauttimaa arvostusta osoittaa tusinan verran huomionosoituksia, kuten Kulttuurirahaston, Tiedeakatemian, OAJ:n ja Mielenterveysseuran palkinnot ja Mensan Vuoden Älykkö.

Kasvatus on hänelle kutsumus.

Uusikylän omat kasvuvuodet Vaasassa olivat hyvin kiikun kaakun. Hänen isänsä oli kuvataiteilija, mutta myös alkoholisti, jonka juomaputket pimensivät ja ahdistivat koko perheen elämää. Vasta vanhempien ero rauhoitti tilanteen.

"En silti halua kuuluttaa mitään kärsimysstooriani. Annoin pari haastattelua lähinnä esimerkkinä siitä, että syvistä vaikeuksistakin voi ihminen selviytyä mielekkääseen ja täysipainoiseen elämään."

Uusikylä itse avioitui ja tuli isäksi hyvin nuorena, ja hän on aina urheillut säännöllisesti ja viettänyt raitista perhe-elämää. Viinankirot eivät hänelle periytyneet.

Luovuuden tutkijana Uusikylä ei hurraa nyky-yhteiskunnan henkiselle ilmastolle.

Jotta eri lahjakkuudet versoisivat ja kukoistaisivat, tarvittaisiin suvaitsevaa ja kannustavaa ilmapiiriä, mutta hallitsevaa onkin hermoja kiristävä taistelu, nitistämiseen tähtäävä kaverille ei jätetä -henki.

"Yhteiskuntamme on kuin luovuuden tappamisen oppikirjasta."

Uusikylää huolestuttaa, että keskinäinen kilpailu tarttui myös yliopistoihin. Hän puhuu pieleen menneestä yliopistouudistuksesta, jota yliopistoväki etukäteen vastustikin lähes sataprosenttisesti. Menestyäkseen tutkijat rakentavat nyt brändejään ja tappelevat keskenään.

"Opetus, tutkimus ja luottamus hukkuivat kaiken sen poskettoman 'huippuyliopisto'-höpötyksen alle, jota akateeminen ympäristö on nyt tulvillaan. Tutkijat pantiin pisteyttämään toisiaan, ja epäkelvoin kriteerein, samalla kun heistä tehtiin raha-anomus- ja raporttiautomaatteja", hän kuvaa.

Uusikylä jättäytyi viisi vuotta sitten eläkkeelle, koska työympäristö ei enää motivoinut entiseen malliin. Mutta edelleen hän kiertää mieluusti alustamassa ja keskustelemassa kasvatusasioista kouluissa ja yhdistyksissä, joka puolella minne kutsutaan.

Haastattelutuokion jälkeenkin hän on suuntaamassa puhumaan suuren peruskoulun vanhempainiltaan Vuosaareen.

"Siellä aiheena vanhempien ja opettajien kesken on kysymys: Miten me teemme yhdessä hyvän koulun?"

Ei ole mitätön kysymys se.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit