Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tempauksina elokuvanäytöksiä ja ilmaisia kondomeja

Romukauppiaan suvusta kasvoi Snackyn sinnikäs ruokapomo

Jukka Nieminen herätti henkiin 1980-luvulla suositun Snacky-hampurilaisketjun

Ihmiset
 
Venla Rossi
Liisa Takala
Jukka Nieminen viettää 50-vuotispäiväänsä tyttären luona Skotlannissa. Myös siellä tarkoitus on testata paikalliset hampurilaiset.
Jukka Nieminen viettää 50-vuotispäiväänsä tyttären luona Skotlannissa. Myös siellä tarkoitus on testata paikalliset hampurilaiset. Kuva: Liisa Takala

"Poliisissa on munaa." Moni pääkaupunkiseutulainen muistaa 1980-luvulla suositun Snacky-autogrillin hampurilaisten lisäksi räväköistä mainoslauseista. Poliisiksi nimetyssä purilaisessa oli mainoksen mukaisesti paistettu kananmuna.

Mainoksetkaan eivät pelastaneet Snacky-ketjua 1990-luvun puolivälissä. Omistaja Björn Westerlund päätti keskittyä Carrols-pikaruokaloihin ja hautasi Snackyn.

Uusi aika ketjulle alkoi vuonna 2007, kun yrittäjä Jukka Nieminen otti Westerlundiin yhteyttä ja kertoi haluavansa ostaa Snackyn brändin.

Miehet menivät kahville Vantaan Jumboon. Pian kävi kuitenkin ilmi, että kauppahinta oli liian kova.

Harmissaan Nieminen harhaili Jumbossa ja kävi pienessä liikkeessä ostoksilla. Liikkeen myyjä sattui näkemään hänellä kädessä paperin, jossa oli Snackyn logo.

"Hän kommentoi spontaanisti, että muistelee vieläkin Snackya ja niiden mahtavaa kastiketta. Silloin päätin, että kyllä minä sen hankin, maksoi mitä maksoi", kertoo Nieminen.

Sinnikäs ostaja neuvotteli itselleen osamaksusopimuksen.

Nieminen ei pienistä lannistu. Tänään 50 vuotta täyttävällä toimitusjohtajalla on yrittäjyys verissä.

Hänen isoisänsä oli Oulun seudulla legendaarinen automies ja romukauppias Eino "Emppu" Nieminen. Liike siirtyi suvussa pojalle.

Jukka Nieminen vietti lapsesta asti aikaa romukaupan tiloissa, ihaili isän hienoa liituraitapukua ja kauppamiestaitoja. Oli selvää, että Jukastakin tulee yrittäjä.

Niin kävi. Perheen liikettä lukuun ottamatta Jukka Nieminen ei ole päivääkään tehnyt töitä kenellekään muulle.

Ensimmäinen uusi Snacky avattiin Espoon Niittykumpuun 2011. Nyt Niemisellä on jo seitsemän toimipaikkaa ympäri pääkaupunkiseutua.

Hän on tottunut luomaan verkostoja ja toimimaan vauhdikkaasti. Aiemmin Nieminen on sekä myynyt ravintolalaitteita Murmanskiin että paistanut pizzoja Australiassa.

Tärkeimmät neuvot yrittäjälle

1 Huolehdi itsestäsi

Terveys, myös henkinen, on yrittäjän tärkein voimavara. Nieminen harrastaa paljon liikuntaa ja kehottaa myös alkoholin käytössä kohtuullisuuteen. "Muuten ei pää kestä." 

 

2 Unohda oma palkka

"Varsinkaan aloittelevan yrittäjän ei kannata bemareita ostella. Yrityksen etu menee monta vuotta oman edun ohi." 

 

3 Verkostoidu

Tärkeintä on tuntea paljon monenlaisia ihmisiä. Jukka Niemisen ensimmäinen hankinta Suomeen paluun jälkeen oli kännykkä ja puhelinliittymä. "Piti päästä luomaan yhteyksiä."

Muutto toiselle puolelle maapalloa oli käännekohta Niemisen elämässä.

Nousuhumalassa vappuna 1998 syntyi silloisen vaimon kanssa spontaani ajatus: lähdetään Australiaan. Pian myytiin paritalon puolikas ja muu omaisuus.

Kaksilapsinen perhe pakkasi koko omaisuutensa muutamaan matkalaukkuun ja lähti Brisbaneen. Siellä Nieminen perusti pizzerian.

"Kyllä se oli uran kovin paikka, kun lähti firmaa perustamaan ilman mitään kontakteja. Oli yksinäinen olo."

Bisnes saatiin kuitenkin pyörimään, ja kolmen vuoden ajan Nieminen pyöritti ravintolaa. Sitten alkoi tuntua siltä, että seuraava etappi voisi olla Helsinki.

Pian oltiin taas lentokentällä laukkujen kanssa.

Lapsena Oulussa Nieminen oli tottunut käymään nakkikioskeilla ja autogrilleillä. Pääkaupunkiseudulla ei ollut 2000-luvun alussa grilliketjua, vain lapsiperheille suunnatut McDonald's ja Hesburger.

Mieleen muistui Snacky, joka oli parhaina aikoinaan levinnyt Pohjois-Suomeen asti.

Ja tässä ollaan. Seitsemän Snackya ei kuitenkaan riitä.

"Kun saadaan pääkaupunkiseudulle vielä pari pistettä lisää, niin sitten on Euroopan vuoro", kertoo Nieminen.

"Olemme alustavasti olleet yhteydessä Ruotsin ja Saksan Lidlin ihmisten kanssa siitä, että tuomme heidän myymälöidensä läheisyyteen Snacky-grillejä."

Yksi vauhdittaja nopeasti kasvavassa bisneksessä ovat olleet Snackyn erilaiset, usein lehtien otsikoihin nousseet tempaukset.

Kesäisin grillien pihoilla on järjestetty muun muassa drive-in-elokuvanäytöksiä sekä bikineihin pukeutuneille naisille autonpesukilpailuja. Amerikanrautoja harrastavat kruisailijat kokoontuvat säännöllisesti Niittykummun Snackyn luona.

Siinä missä McDonald's lahjoittaa lapsille Happy Meal-aterian yhteydessä leluja, on Snacky jakanut kondomeja. Kuuluisa on myös Snackyn tuottama tyttökalenteri.

Aika miehinen meininki. Mutta Nieminen tuntee asiakkaansa.

"Meidän suurin kohderyhmä ovat 25–55-vuotiaat miehet. Listalla ei ole salaattia."

Toimitusjohtajan oma suosikki ketjun tarjonnasta on Martti Ahtisaaren mukaan nimetty Pressa-hampurilainen.

Liian usein sitä ei kuitenkaan voi nauttia. Nieminen huolehtii linjoistaan ja sallii hampurilaisen itselleen vain kerran viikossa.

Snackyn autogrilli vuodelta 1991.
Snackyn autogrilli vuodelta 1991.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit