Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Pariskunta portailla

Ihmiset
 
Pienoisgolfrata sijaitsi Tullinpuomin leikkipuistossa.
Pienoisgolfrata sijaitsi Tullinpuomin leikkipuistossa.
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Nyrkkisäännön mukaan ne, jotka vastasivat viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun, vastasivat oikein. Määräaikaan mennessä toimitukseen tuli 44 vastausta, joista valtaosa tiesi, että kuvan pienoisgolfrata sijaitsee Tullinpuomin leikkikentällä Laakson kaupunginosassa.

Rata ei ole enää käytössä, mutta sen rauniot ovat yhä näkyvissä Keskuspuistossa. Helpoin tapa bongata aaverata on jatkaa Urheilukadun päästä alkavaa hiekkatietä pohjoiseen päin noin 300 metriä.

Kolopalloradasta on vaikea löytää tietoja. Arkistoista ei löydy, ja aikalaiset eivät muista. Ilta-Sanomien juttu, jossa on mukana kuva radasta, on elokuun lopulta 1959. Juttu esittelee Tullinpuomin uudistettua leikkikenttää. Jutun mukaan pienoisgolfrata oli lasten itse suunnittelema.

Ilkka Pitkänen tunnisti takana näkyvän kallion.

"Kyseessä on paikka, jota lapsuudessani kutsuimme Pyhäkallioksi erotukseksi toisesta jyrkemmästä leikkauksesta nimeltä Susikallio. Vuonna 1959 Pyhäkalliota kiersi polkupyörärata, jota ajelimme."

Pitkänen ei kuitenkaan muista golfrataa.

Joka tapauksessa radan käyttöikä jäi lyhyeksi, kertoo leikkipuiston eläkkeellä oleva vastaava ohjaaja Raija Palander.

"Aloitin työt Tullinpuomissa vuonna 1966, jolloin rata oli jo rapakunnossa eikä se kiinnostanut ketään. Mailatkin olivat hukassa."

1980-luvun leikkijäpolville rauniot edustivat jo kaukaista menneisyyttä. "Muistan, kuinka ihmeteltiin minigolfradan raunioita ja pikkupoikien mielikuvituksella pohdittiin, ketkä muinaiset villi-ihmiset sen ovatkaan joskus rakentaneet", kertoo Mikko Jaatinen.

Ensimmäiset minigolfradat rakennettiin Helsinkiin vuonna 1952, kun olympiavieraille kaavailtiin vapaa-ajaksi tekemistä. Tuohon aikaan kuvan kaltaiset 40–50 sentin levyiset radat olivat normaaleja. Sen sijaan Tullinpuomin radassa käytetty betoni oli harvinainen materiaali.

"Kun Tullinpuomiin suunniteltiin 2000-luvun alussa uudisrakennusta, niin yksi maisema-arkkitehti innostui sementtisten golfratojen kunnostamisesta", kertoo Tullinpuomin leikkipuiston työskennellyt Eija Tapaninen.

"Kunnostussuunnitelmat olivat jo niin pitkällä, että meillä oli luvattu eräältä golfkentältä käytettyjä mailoja. Olimme suunnitelleet toiminnan vastuuhenkilöt sekä ikäryhmät, jotka voisivat pelata radalla, mutta johonkin hyvä idea sitten kaatui."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Kristiina Hildenin. Hän saa Arto Luukkasen romaanin Suojelusenkeli (Paasilinna).

Tämän viikon arvoituksessa pariskunta nousee portaita ylös. Milloin ja missä kuva on otettu? Entä mihin tapahtumaan kuva liittyy?

Kotikulmilla-palstalle puolestaan etsitään tällä hetkellä lukijoiden kuvia Pakilasta, Leppävaarasta sekä Suomenlinnasta. Kuvia kaikilta vuosikymmeniltä voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Lähetä vastauksesi 16. huhtikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Ari-Veikko Peltonen
Pariskunta nousee portaita ylös, mutta missä, milloin ja miksi?
Pariskunta nousee portaita ylös, mutta missä, milloin ja miksi?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit