Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen arkkitehti: "Helsingin moottoriteiden muuttaminen bulevardeiksi täysin mahdollista"

Kävelyä suosiva Jeff Speck haluaa purkaa urbaania autoriippuvaisuutta

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Aiemmin halusin vain luoda parempia paikkoja. Nyt kun olen kahden pienen pojan isä ja saan päivittäin Twitter-viestejä liikenteessä kuolleista lapsista, ei minun tarvitse miettiä motiiviani", sanoo Jeff Speck.
"Aiemmin halusin vain luoda parempia paikkoja. Nyt kun olen kahden pienen pojan isä ja saan päivittäin Twitter-viestejä liikenteessä kuolleista lapsista, ei minun tarvitse miettiä motiiviani", sanoo Jeff Speck. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Mikään ei tee kaupunkisuunnittelijaa tätä onnellisemmaksi", myhäilee yhdysvaltalainen Jeff Speck Kampin aamussa.

Hän on pysähtynyt pyöräväylä Baanan laidalle ja joutuu odottamaan pääsyä tiuhan fillarivirran lävitse.

Kolme nopeaa

Suosikit käveltävistä kaupungeista

1Venetsia, Italia

"Joku on sanonut, että jos olisi päivä elinaikaa, hän viettäisi sen Venetsiassa. Olen samaa mieltä. Venetsia on kaunis esimerkki siitä, että kaupunki voi olla täysin toimiva ilman autoja."

 

2New York City,
Yhdysvallat

"Se ei ole käveltävin kaupunki, mutta siellä kävellään eniten Amerikassa. Lisäksi kaupungissa on enemmän metroasemia kuin koko muussa Amerikassa yhteensä, viidettä sataa."

 

3Marrakech, Marokko

"Sen katurakenne on keskiaikainen, jollaisesta pidän paljon. Siellä on myös helppo eksyä. Ja kaupungissa eksyminen ja taas tien löytäminen on erittäin hauskaa!"

Tilanne ei ehkä kuulosta jalankulkijan voitolta, mutta pyörät ovat osa niin sanottua käveltävää kaupunkia – Speckin erikoisalaa. Hänen kirjansa Walkable City oli vuonna 2013 Yhdysvaltain myydyin suunnittelu- ja design-alan teos. Siinä hän latoo teesejä jalankulkijaystävällisen kaupungin eduista ja toteuttavuudesta.

Arkkitehti ja kaupunkisuunnittelukonsultti on kansainvälisesti kysytty luennoitsija, aihepiirinsä sujuvasanainen matkasaarnaaja. Aalto Pron, Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen liiton kutsusta hän vieraili pääsiäisen jälkeen ensi kertaa Suomessa.

Käveltävyys edellyttää Speckin mukaan sitä, että kävelylle on syy – se on siis oikeasti toimiva vaihtoehto perille pääsemiseksi – ja että se on turvallista, miellyttävää ja mielenkiintoista.

"Kaupungin taloudellinen kukoistus, ekologisuus ja asukkaiden terveys hyötyvät kaikki käveltävyydestä", hän listaa. Hän siteeraa selvitystä, jonka mukaan eräs maailman pitkäikäisimpiä väestöjä yhdistävä tekijä on luonteva arkiliikunta.

Rakennetun ympäristön laatu ratkaisee, koetaanko kävelyyn vetoa. Speck viittaa evoluution ihmiselle asettamaan kaipuuseen sekä suojaan että näköalaan. Sitten hän jatkaa arkkitehtuuriin, julistaen minimalismin ikävystyttäväksi.

"Jos lisäksi jokainen rakennus on samanlainen, mitä itua on kävellä niiden lomassa?"

Speckin kotimaa on kuuluisa laajalle levittäytyneistä, yksityisautoilun varaan perustetuista asuinalueista. Niitä hän pitää tuhoisana epäonnistumisena.

"Olemme ylirakentaneet esikaupunkimme; niissä olisi oma talo jokaiselle kissallemme ja koirallemme", sanoo Speck.

"Samalla amerikkalaisesta unelmasta on tullut monen kohdalla painajainen: ollaan täysin riippuvaisia autosta ja sen vankeina tuntikausia päivittäin."

Niin kutsuttua uuden urbanismin koulukuntaa edustava Speck huomauttaa, että länsimaissa väestön ikä- ja ammattirakenne puoltaa paluuta tiiviisti rakennettuihin kaupunkeihin.

Hän uskoo "viisaaseen kasvuun" ja vetoaa toistuvasti taloudellisiin seikkoihin – kenties siksi, että on työskennellyt myös Wall Streetilla investointipankkiirina.

Hiljattain Speck muutti perheineen Washington Citystä Bostoniin, kaupunkiin, jossa hän syntyi 1963. Lapsuuden kotikulmat olivat käveltäviä; Jeff-poika oppi käyttämään jalkojaan.

Nuoresta pitäen hän halusi arkkitehdiksi – odottaen tulevaisuudelta kylpyhuoneiden suunnittelua äveriäiden koteihin.

"Olin silti kiinnostunut myös taloudellisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä, joten tajusin, että voisin vaikuttaa ihmisten elämänlaatuun kylpyhuonetta laajemmalla tasolla."

Uuden urbanismin pioneerit Anders Duany ja Elizabeth Plater-Zyberk vaikuttivat 1980-luvulla voimakkaasti nuoreen Speckiin. Sittemmin kolmikolta ilmestyi kirja Suburban Nation. Siinä kiteytettiin sodanjälkeisen esikaupungistumisen prosessi ja syitä palata perinteisempään kaupunkimalliin.

"Rakkautemme arkkitehtuuriin oli yksi syy, miksi halusimme elvyttää urbaanisuutta. Koko se kehikko, jossa arkkitehtuurilla oli ollut väliä, oli katoamassa", sanoo Speck. "Lisäksi ihmisten parhaina pitämiä paikkoja oli tullut laittomaksi rakentaa. Cambridgea ei olisi saanut enää rakentaa Cambridgeen."

Vaihtoehtoinen tie on pitkälti merkinnyt taistelua tuulimyllyjä vastaan. Toisaalta vuosikymmenten aikana on tapahtunut suuri käänne, Speck huomauttaa. "Vastaanotto on nyt ihan eri kuin alussa. Sen vuoksi työ ei ole käynyt liian turhauttavaksi."

Speckin isoihin pesteihin lukeutuu Oklahoma Cityn viidenkymmenen keskustakorttelin uudelleen suunnittelu.

Tyypillisenä katuihin liittyvänä virheenä Speck pitää sitä, että autokaistoja on liian monta ja ne ovat turhan leveitä. Autoilulle tarjottu lisäkapasiteetti täyttyy jatkuvasti, koska se madaltaa kynnystä ajamiseen.

Katsokaamme Helsingin kartalta moottoritieosuuksia, joita yleiskaavavisioissa on esitetty kaupunkibulevardeiksi.

"Moottoritienne kulkevat maan tasalla ja päättyvät kaupunkiin sen sijaan, että menisivät sen läpi. Niiden bulevardeiksi muuttaminen on täysin mahdollista", Speck analysoi.

"Haaste on yksityiskohdissa", hän lisää ja aloittaa asemakaavatasoisen hahmottelun paperille.

Mies on selvästi elementissään, muuttamassa todellisuutta veto vedolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit