Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikakone

Vuosi 1988: Raivotautiepidemia sai suomalaiset hysteerisiksi

Valtion eläinlääketieteen laitoksen laboratorio oli hukkua raatoihin

Ihmiset
 
Ilta-Sanomat kirjoitti vesikauhuepidemiasta 15. huhtikuuta 1988.
Ilta-Sanomat kirjoitti vesikauhuepidemiasta 15. huhtikuuta 1988.
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Eviran tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen, joka työskenteli entisen Valtion eläinlääketieteen laitoksessa rokoteosaston johtajana.

Laboratoriotulokset iltapäivällä valmistuvat huhtikuun 8. päivä 1988. Ne vahvistavat sen, mitä on osattu jo hieman pelätä. Leningradin läänistä on tullut Suomen viranomaisille tietoa raivotaudista luonnoneläimissä.

Suomesta Iitistä on löydetty kuollut kettu ja Elimäeltä metsästyskoira. Molempia on tutkittu silloisen Valtion eläinlääketieteen laitoksen laboratoriossa. Tuloksista selviää, että vesikauhuepidemia on saapunut Suomeen.

"Kaksi tapausta ja samana päivänä. Siitä alkoi kauhea kaaos. Soitettiin heti ministeriöön ja alettiin metsästää rokotteita, koska niitä ei ollut Suomessa kuin pieni varasto. Edellisen kerran raivotautia oli Suomessa ollut 1950-luvulla", professori, tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen Evirasta muistelee.

Sihvonen oli puoli vuotta aiemmin aloittanut työnsä Valtion eläinlääketieteen rokotusosaston johtajana.

Muut pohjoismaat asettivat heti Suomen koirat ja kissat karanteeniin. Eläinlääkäreille jaettiin ilmoituksia, joissa heitä pyydettiin lähettämään näytteitä oudosti käyttävistä eläimistä. Metsästäjät keräsivät luonnoneläimistä näytteitä.

Muutamassa kuukaudessa näytteitä kertyi niin paljon, että eläinlääketieteen laitoksen laboratorio oli hukkua raatoihin. Saman vuoden kesä-heinäkuuhun mennessä kuolleita eläimiä oli lähetetty jo 750.

"Sen ajan diagnostiikka oli myös erilaista. Ei silloin ollut soluviljelmiä molekyläärimenetelmiä, vaan kokeet tehtiin hiiritestillä", Sihvonen kertoo.

Vesikauhun pelko sai suomalaiset hysteriaan. IS kertoi, kuinka vastaantulijat pakenivat koiria tai pahimmassa tapauksessa potkivat niitä. Rabies-rokotteesta sai metallisen rokotelätkän.

"Ihmiset suurin piirtein pelkäsivät liikkua koiransa kanssa ilman niitä. Tartunta-alueilla järjestettiin joukkorokotuksia", Sihvonen muistelee.

Liisa Sihvonen
Liisa Sihvonen

Yksikään ihminen ei vesikauhuun sairastunut. Viimeinen rabiesepidemiatapaus todettiin vuotta myöhemmin 16. helmikuuta 1989.

Vaara oli kuitenkin ollut todellinen, sillä epidemian aikana Suomesta löytyi 66 raivotautitapausta. Valtaosa niistä, 48 tapausta, todettiin supikoirilla. Kotieläimistä tauti todettiin vain yhdellä koiralla, kahdella kissalla sekä yhdellä naudalla.

"Nauta oli erikoinen tapaus. Eläinlääkäri oli siinä ollut valppaana, sillä nauta ei käyttäytynyt aggressiivisesti, vaan kuin sillä olisi ollut joku vieras esine suussa", Sihvonen kertoo.

Mistä epidemia Suomeen lopulta saapui, on yhä mysteeri.

"Siihen aikaan ei ollut laivaliikennettä, kuten nykyään, ja edeltävä talvi oli todella kylmä ja meri kokonaan jäässä. Epäiltiin, että tauti olisi tullut suden mukana Virosta, mutta ei sitä ole vieläkään todistettu", Sihvonen kertoo.

Suomi julistettiin raivotaudista vapaaksi vuonna 1991. Tämän jälkeen Suomesta on löytynyt raivotautia vain muutaman kerran, Virosta tuodusta hevosesta, toisen kerran Intiasta tuodusta koirasta sekä lepakosta lepakkoraivotautia.

Epidemia vaikuttaa silti Suomessa nykyäänkin. Epidemia-alueella rokotuksia lisättiin supikoiria ja kettuja varten syötteihin. Syöttirokotuksia tehdään nykyäänkin ennaltaehkäisevästi raja-alueella. Koirille ja kissoille aloitettiin sen myötä rokoteohjelma, jota suositellaan kaikille lemmikeille tänäkin päivänä.

"Raivotautiriski on olemassa, sillä eläimiä tuodaan ulkomailta nykyään niin paljon", Sihvonen sanoo.

Sihvonen puolestaan joutui selvittämään vielä pahempaa epidemiaa vuonna 2001. Tuolloin Suomesta löytyi hullun lehmän tauti.

"Silloin määrättiin, että kaikki terveet ja teurastetut naudat, on tutkittava. Tutkittavat näytemäärät olivat aluksi valtavia", hän muistelee.

Mutta se on jo toinen tarina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit