Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Countrysoulin hunajainen tulkitsija

Percy Sledge 1940–2015

Ihmiset
 
Percy Sledge
Percy Sledge

Soullaulaja Percy Sledge kuoli 14. huhtikuuta Louisianan Baton Rougessa maksasyöpään. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 25. marraskuuta 1940 Leightonissa, Alabamassa. Sledge muistetaan parhaiten ensimmäisestä singlestään When a Man Loves a Woman.

Tuottaja Jerry Wexler, joka teki Atlantic Recordsista 1960-luvulla yhden soulin suurista levy-yhtiöistä, kuvaili Yhdysvaltojen eteläosien soulia musiikiksi, joka on tehty tiettynä aikana mutta laulettu äänillä, joissa kuuluu bluesin, gospelin ja hillbilly-vaikerruksen muisto. Hän olisi voinut puhua Sledgestä, yhdestä countrysoulin suurimmista ja sulavaäänisimmistä baritoneista.

Sledge oli 25-vuotias, kun When a Man loves a Woman julkaistiin. Sairaala-apulaisena työskennellyt Sledge lauloi sivutoimisesti baaribändissä, joka esitti lainakappaleita tansseissa ja klubeilla.

Eräänä iltana hän oli niin naismurheittensa alhossa, että hahmotteli tunteensa laulun muotoon. Sanat tulivat itkuisena puhelauluna.

Myöhemmin, saatuaan levysopimuksen Atlanticin koelaulun kautta, hän muokkasi siitä kappaleen, joka nyt on yksi amerikkalaisen soulin suurimmista ja melodramaattisimmista hiteistä.

When a Man Loves a Woman myi tuoreeltaan keväällä 1966 miljoona kappaletta ja oli Yhdysvaltain listakärjessä kaksi viikkoa. Levy oli historiallinen tapaus myös Atlanticille – levy-yhtiö sai sillä ensimmäisen kultalevynsä.

Sledgeä on kutsuttu "hitaan soulin kuninkaaksi", johtuen hänen suosimistaan sentimentaalisista, intohimoisista balladeista.

Hän esitti ne poikkeuksetta tunnusmerkilliseen tyyliinsä – aloittaen väkevän intohimoisella julistuksella, joka sitten vaihtui itkuisiin, rakkaudenjanoisiin rukouksiin, ei jumalan, vaan naisen edessä.

Sledge ei koskaan toistanut debyyttinsä suurta kaupallista menestystä, mutta hänen neljä 1960-luvulla julkaistua albumiaan ovat kaikki klassisen etelän soulin muotovalioita.

Vuonna 1987 hänen lähes tyystin hiipunut uransa sai vetoapua samalta taholta, joka oli nostanut monta unohduksiin vaipunutta klassikkoa uudelleen listoille: Levi'sin farkkumainoksesta.

When a Man Loves a Woman meni brittilistan kakkoseksi, löysi tiensä elokuvien soundtrackeille ja jälleen radiotaajuuksille. Tämän virkistämänä Sledge palasi esiintymislavoille ja keikkaili tiiviisti koko 1990-luvun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit