Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi musiikkivientimies

Musiikkitoimittaja Teemu Fiilin sanoo tehneensä Rumba-lehdessä voitavansa

Ihmiset
 
Markus Jokela HS
Rumba-lehden entinen päätoimittaja Teemu Fiilin siirtyy edistämään suomalaisen musiikin vientiä.
Rumba-lehden entinen päätoimittaja Teemu Fiilin siirtyy edistämään suomalaisen musiikin vientiä. Kuva: Markus Jokela HS

Perinteisillä aikakauslehdillä menee huonosti, erikoislehdillä menee todella huonosti ja musiikkilehdillä vasta huonosti meneekin.

Tämän pitkään jatkuneen vaikerruksen jatkoksi kerrottiin tänä keväänä, että yhä hengissä sinnittelevän rocklehti Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin, 40, eroaa ja siirtyy suomalaisen musiikkiviennin palvelukseen.

Kolme nopeaa

Ikimuistoiset haastattelut

1. Beastie Boys
"Tämä oli keväällä 2004 Tukholmassa. En ollut sitä ennen haastatellut niin isoa ja kuuluisaa artistia, ja lisäksi Beastie Boys oli ollut minulle melkein pyhä bändi. En ole kovin usein ollut haastattelussa niin jännittynyt. Tiesin onneksi etukäteen, että he vetävät kaiken läskiksi ja vastaavat jotain muuta kuin mistä kysytään." 

 

2. 50 Cent
"50 Cent oli Suomessa keikalla toisen albuminsa julkaisun jälkeen ja jonkin verran jännitti, että onko hän jonkinlainen kovis, mutta sehän olikin mitä miellyttävin amerikkalainen bisnesmies, joka katsoi syvälle silmiin, oli kohtelias ja otti haastattelijan huomioon." 

 

3. Beyoncé, Christina ja Mary
"Tein ennen Rumbaa paljon juttuja Suosikkiin, ja minulla oli vuoden sisään diivaputki, jossa oli Beyoncé, Christina Aguilera ja Mary J Blige. Kaikki ovat niin kouliintuneita haastateltavia, ja tilanteet ovat absurdeja. Ollaan luksushotelleissa, ja paikalla on aina naistenlehtien toimittajia, jotka haluavat kysyä poikaystävistä ja elämänfilosofiasta."

Näinkö Fiilinistä tuli yksi viimeisistä rotista, jotka jättävät uppoavan laivan?

"Ei missään nimessä", Fiilin kiistää. "Tietysti perheellisenä ja aikuisena ihmisenä haluaa elämäänsä vakautta ja turvaa, mutta uskon yhä musiikkijournalismiin ja olen siitä kiinnostunut."

Fiilin tuli vetämään Rumbaa vuonna 2011, ja sen jälkeen lehti on uudistunut monella tapaa. Rockuutisia ei kerrota enää painetussa lehdessä vaan verkossa, ja alun perin joka toinen perjantai ja myöhemmin kerran kuukaudessa ilmestyneen Rumban ilmestymistiheys putosi tämän vuoden alusta viiteen kertaan vuodessa.

"Harvempaa ilmestymistahtia on parjattu paljon, mutta voin sanoa ylpeänä, että ehdotin sitä itse", Fiilin ilmoittaa.

"Lehden julkaisemisen realiteetit oli aika karuja, ja mietin, että on paljon lukijoita, joilla ei ole kauheasti aikaa musiikkilehtien lukemiseen. Ajattelin, että itse lukisin mieluummin lehteä, joka ilmestyy vähän harvemmin, mutta jossa on vähän mietitympää sisältöä."

Musiikkilehtien lukijakunta on käynyt koko ajan pienemmäksi, ja Suosikin kuoleman jälkeen rockin ja popin yleislehtinä jatkavat enää Rumba ja Soundi, jotka ovat nykyään saman kustantajan tuotteita.

Soundi on säilyttänyt lukijansa pitämällä tyylinsä ja aihevalintansa jo vuosikymmeniä sitten löytyneellä linjalla. Rumbaa on muutettu vuosien aikana useammin.

"Mitä enemmän musiikkilehdistölle tulee takaiskuja, sitä kiivaammin vanha lukijakunta nousee barrikadeille sen puolesta, etteivät lehdet muuttuisi liikaa. Rumba on aina nostanut uusia kotimaisia bändejä, mikä on tärkeä tehtävä. Nykyään se tapahtuu netin kautta."

Myös Fiilin luki nuorempana säännöllisesti ulkomaisia musiikkilehtiä, nykyään useammin musiikkimedioiden verkkosivuja.

"Eihän se ole ihan sama kuin lehdessä, jossa on 200 kiiltävää sivua ja hienot valokuvat, mutta kirjoittamisen taso on ollut hyvä netissäkin."

Britanniassa rockmusiikkiaiheisista lehdistä julkaistaan paperiversioina enää vanhemmalle yleisölle suunnattuja classic rock -lehtiä, joissa kerrotaan toistuvasti Bob Dylanin ja Pink Floydin kaltaisista legendoista.

Suomessa nostalgiarocklehtiä ei ole toistaiseksi syntynyt.

"Suomessa ei ole ollut riittävästi innostuneita tekijöitä lehdelle, jossa kirjoitettaisiin vaikkapa Hurriganesista, The Whosta ja Beatlesista", Fiilin arvioi. "Sellaiselle voisi löytyä lukijoita ehkä saman verran kuin Rumballekin."

Fiilin itse kasvoi rocktoimittajaksi kiivaan musiikkiharrastuksen kautta. Lehtiammatti myös periytyi, sillä Fiilinin isä oli päätoimittajana Postipankin Oma markka -asiakaslehdessä, joka myös julkaisi 15-vuotiaan Teemu Fiilinin ensimmäisen rockjutun.

"Se käsitteli grungea ja Sub Pop -levy-yhtiötä. Taisi olla Nirvanan Nevermindin ilmestymisen aikaan."

Rumbaa ennen hän kirjoitti Suosikkiin ja 2000-luvun alussa ilmestyneeseen Nöjesguideniin. Nyt, neljän Rumba-vuoden jälkeen Fiilin sanoo tehneensä musiikkilehdessä voitavansa, ainakin toistaiseksi.

Kesän alusta hän siirtyy musiikkivientiorganisaatio Music Finlandin viestintäpäälliköksi.

Uudesta työstä Fiilinillä ei ole vielä tarkkaa kuvaa, mutta suomalaisen rockviennin peruslinjat ovat tulleet tutuiksi musiikkitoimittajan työssä.

On uusia artisteja, jotka tähtäävät ulkomaille ja toisaalta kotimaisen yleisön suosikkeja. Harvemmin uusi artisti tavoittaa samaan aikaan kotiyleisön ja ulkomaisen kiinnostuksen.

" Mirel Wagnerin levy piipahti Suomessa listaykkösenä ja Satellite Stories nousi kymmenen kärkeen, ja niiden keikkasuosio kotimaassa on kova. Edelleen on aika yleistä, että jos joku uusi suomalainen artisti saa huomiota ulkomailla, niin se löydetään kotimaassa vasta sen jälkeen."

Artistin kotimaalla ei ole Fiilinin mielestä enää samanlaista merkitystä kuin takavuosina.

"Mitä pidemmälle keskitien popin puolelle mennään, sitä vähemmän merkitystä artistin kotimaalla on. Ulkomailla noteerattu suomalainen musiikki on ollut usein uskottavaa diggarimusiikkia", Fiilin täsmentää.

"Sunrise Avenue oli oikeastaan ensimmäinen ulkomailla menestynyt suomalainen artisti, joka voisi tulla mistä tahansa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit