Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen "vanhan maailman" Finnair-pomo

Antti Potila 1938–2015

Ihmiset
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Antti Potila johti Finnairia vuosina 1987–98. Kuva on vuodelta 1992.
Antti Potila johti Finnairia vuosina 1987–98. Kuva on vuodelta 1992. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Kolmen suomalaisen suuryrityksen entinen toimitusjohtaja, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Antti Potila kuoli Helsingissä 25. helmikuuta. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Kokemäellä 1. marraskuuta 1938.

Potila teki komean uran yritysjohtajana. Ensimmäinen hänen johtamistaan isoista yhtiöistä oli sähkötekniikan alan uranuurtaja Strömberg. Potila meni yhtiöön töihin 1964 eli vuosi sen jälkeen, kun oli valmistunut Helsingin teknillisestä korkeakoulusta Otaniemestä. Toimitusjohtaja hän oli vuosina 1979–83.

Neljä vuotta myöhemmin ruotsalainen Asea – Potilan ensimmäinen työnantaja – osti Strömbergin. Nyt se on osa monikansallista ABB-yhtymää.

Sähköalalta Potila siirtyi konepajapuolelle. Hän työskenteli Rauma-Repolan pääjohtajana 1983–86. Yhtiö siirtyi myöhemmin osaksi Metso-yhtymää.

Potilan kolmas ja viimeisin kotimainen työnantaja sen sijaan jatkaa vanhalla nimellään ja vanhassa kuosissaan. Se on valtioenemmistöinen lentoyhtiö Finnair, jota Potila johti vuodet 1987–98. Hän on kolmanneksi pisimpään tässä tehtävässä ollut johtaja.

"Hän oli analyyttinen ja pohdiskeleva, asioihin perusteellisesti perehtyvä henkilö", kuvailee ystävä Raimo Ilaskivi, joka seurasi Potilan työskentelyä sekä Rauma-Repolan että Finnairin hallitusneuvostoissa.

Yhtiö ja koko toimiala olivat Potilalle uusia. Hän oli toiminut teollisuudelle investointitavaraa tekevissä yrityksissä, uusi työnantaja oli kuluttajille palveluja tuottava yritys. Ilmailuala toki kiinnosti. Potilalla oli yksityislentäjän lupakirja jo ennen tuloaan Finnairiin.

Potila oli viimeinen "vanhassa maailmassa" työskennellyt Finnairin pomo. Kaksi vuotta ennen hänen Finnairiin tuloaan Britanniassa perustettiin pikku lentoyhtiö nimeltä Ryanair. Kolme vuotta ennen Potilan Finnair-kauden päättymistä samassa maassa aloitteli EasyJet-niminen yritys.

Tämä kaksikko ja lukuisat muut niiden jalanjälkiä seuranneet halpalentoyhtiöt ovat mullistaneet koko eurooppalaisen lentoliikenteen. Potilan neljä seuraajaa ovat joutuneet työskentelemään hyvin erilaisessa ympäristössä kuin hän. Nyky-ympäristön avainasia on tiukka kustannuskontrolli, josta Potilan aikana ei tarvinnut kantaa yhtä suurta huolta. Kaikissa perinteisissä lentoyhtiöissä on jouduttu säästämään ja purkamaan rakenteita, joita Potilan aikana oltiin vasta rakentamassa.

Potilan jättäessä Finnairin yhtiö lensi 11 eri konetyypin laivastolla. Nykypäivänä yhtiö hoitaa lentonsa kolmella konetyypillä. Potilan lähtiessä Finnair oli kuitenkin voitollinen ja velaton yhtiö.

Yhtiön rakenteita uudistettiin Potilan pääjohtajakaudella. Poliitikkojen miehittämä hallintoneuvosto lakkautettiin ja Finnair listattiin pörssiin. Potila lopetti kaksi tytäryhtiötä, Kar-Airin ja Finnaviationin. Hän puhui myös valtion enemmistöomistuksen purkamisesta ja vahvoista, omistuksellisin sitein vahvistetuista lentoyhtiökumppanuuksista. Kummastakaan ei vielä ole tullut mitään.

Usko kumppanuuksiin vei Potilan Finnair-vuosien jälkeen Sveitsiin Swissairin ylimmän johdon strategiseksi neuvonantajaksi. Siirtymiseen hän sai Finnairin hallituksen luvan.

Pesti jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Swissair oli valinnut tuhoisan strategian eli omistusosuuksien haalimisen kannattamattomista eurooppalaisista lentoyhtiöistä. Se johti lopulta perinteikkään ja laadukkaan sveitsiläisyhtiön konkurssiin vuonna 2002.

Potila oli Finnair-vuosinaan vahva vaikuttaja suomalaisessa elinkeinoelämässä. Lista hallituspaikoista eri korporaatioissa ja yrityksissä on kyynärän mittainen. Hän oli esimerkiksi Orionin hallituksen puheenjohtaja vuosina 1983–89.

"Mutta vähitellen virallinen puoli jäi sivuun ja aikaa tuli muun muassa matkailuun ja golfin pelaamiseen. Potiloitten ympärillä oli myös laaja ja moniulotteinen ystäväpiiri, jonka tapaamisissa hänen iloinen olemuksensa ja tietorikas seurustelutaitonsa jäivät miellyttävinä muistoina mieliin", Raimo Ilaskivi kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit