Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satokausien tuntija: Suomessa ei enää syödä kasviksia sesonkien mukaan, vaan "ihan hullun suppeasti"

Samuli Karjula loi suositun Satokausikalenterin, ehkä vastareaktiona siihen että kasvoi itse eineksiä syömällä

Ihmiset
 
Venla Rossi
Näin teet voikukkasimaa
Näin teet voikukkasimaa
Satokausikalenterin laatinut Samuli Karjula kertoo vähemmän käytetyistä sesonkivihanneksista ja lisäksi neuvoo, kuinka voikukista tehdään herkullista simaa. Kuvaus: Kari Pullinen, leikkaus: Kristiina Marttinen

"Jo pari viikkoa sitten alkoi olla näitä juttuja, että nyt parsakausi on parhaimmillaan. Minä mietin että ai missä, Perussako?", huokaisee Samuli Karjula, 27.

Hänen mukaansa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on sodan jälkeen unohdettu luonnollinen sesonkiajattelu. Ostamme samoja tomaatteja ja kurkkua vuoden ympäri. Tai Perusta liian aikaisin lennätettyä parsaa.

Ei tarvitsisi.

Karjula on muutaman viime vuoden aikana kehittänyt lähipiirinsä kanssa Satokausikalenteria. Se on paitsi ihan oikea paperikalenteri, myös mobiiliaplikaatio, sosiaalisessa mediassa toimiva yhteisö sekä osoitteesta www.satokausikalenteri.fi löytyvä sivusto. Tarkoitus on auttaa löytämään sesongissa olevat vihannekset ja hedelmät. Vinkkejä annetaan viikoittain.

Suomalaisilla olisi nimittäin varaa laajentaa ruokavaliotaan. Suurin osa meistä syö Karjulan mukaan "ihan hullun suppeasti". Alle kymmenen lajiketta, kuten tomaatti, kurkku ja porkkana, muodostaa yli 90 prosenttia syömistämme vihanneksista.

Kari Pullinen
Samuli Karjula toivoo, että kaupat keskittyisivät sesongin parhaisiin kasviksiin, eivätkä pyrkisi pitämään aina valikoimassa kaikkea.
Samuli Karjula toivoo, että kaupat keskittyisivät sesongin parhaisiin kasviksiin, eivätkä pyrkisi pitämään aina valikoimassa kaikkea.

Karjula itse kiinnostui monipuolisemmasta ruokavaliosta noin neljä vuotta sitten, liikunnan kautta. Hän ajatteli, että kasvisten määrä ruokavaliossa lisääntyy, jos alkaa opetella käyttämään uusia lajikkeita. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa. Moni ostaa esimerkiksi trendikkään granaattiomenan aivan väärään aikaan vuodesta.

"Granaattiomenan sesonki on juuri ennen joulua, jolloin sitä saa parhaimmillaan kolmella eurolla kilo. Jos ei ole sesonki, hinta on pahimmillaan yli 11 euroa kilo, ja maku on mitätön."

Tähän tarpeeseen syntyi Satokausikalenteri. Se oli alun perin Karjulan omaan käyttöönsä keräämä tiedosto.

Kun koneelle oli kertynyt tietoa yli sadasta kasviksesta, tuli mieleen, että ehkä tämän voisi jakaa muillekin.

Vanhempainvapaalla ollut vaimo Laura Karjula perusti toiminimen ja veli Johannes Karjula auttoi visuaalisen ilmeen kanssa. Koko homma on tehty omalla kustannuksella. Seuraajia on sosiaalisessa mediassa jo kymmeniätuhansia, ja paperikalenteritkin viedään käsistä.

Viime syksyyn asti Karjula pyöritti toimintaa harrastusmielessä, iltaisin ja viikonloppuisin. Kun hommassa avustanut vaimo sitten palasi töihin, Karjula otti virkavapaata. Päivätyö hänellä on armeijan leivissä Santahaminassa.

"Päädyin puolustusvoimiin vähän vahingossa. Aikoinaan oli mielessä, että jos olisi lähtenyt opiskelemaan vaikka kotitalousopettajaksi."

Kolme nopeaa

Maukkaita ja alihyödynnettyjä kasviksia

1Juuripersilja

"Oma suosikkini.

Erinomainen liemikasvis, joka soveltuu niin keittoihin, patoihin, paistoksiin kuin raakaraasteeksi."

 

2Raita- ja keltajuuri

"Nämä ovat paitsi hyvänmakuisia, myös kauniita. Eivät myöskään värjää

yhtä paljon kuin punajuuri."

 

3Retiisi

"Kannattaa hankkia torilta, jotta saa mukaan myös naatit. Niissä on

nimittäin yli 90 prosenttia retiisin ravintoaineista."

Kiinnostus ruokaan ei ole tullut Karjulalle kotoa. Hän on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Isä oli yrittäjä ja äiti lääkäri. Vanhempien kiireiden takia perheessä syötiin lähinnä kalapuikkoja ja muita eineksiä.

"Ehkä tämä nykyinen toimintani on vastareaktio siihen."

Satokausikalenteri tekee nykyään yhteistyötä myös muun muassa Keskon kanssa. Tällä hetkellä on meneillään Karjulan koordinoima Satokassi-kampanja, jossa viikon vihannekset ja hedelmät voi tietyistä kaupoista hankkia kerralla, alle kymmenen euron hintaan. Noista kasseista on viime viikkoina löytynyt muun muassa lanttua, mangoa ja veriappelsiinia.

Karjula haluaisi kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille suppeampaa valikoimaa. Miksi ihmeessä?

"En tarkoita suppeampaa vuosi-, vaan kuukausitasolla. Toivoisin, että hedelmä- ja vihannesosastot keskittyisivät aina kerrallaan sesongin parhaisiin kasviksiin sen sijaan, että pyrkivät pitämään koko ajan valikoimassa kaikkea. Tällä tavalla ihmiset tulisivat enemmän kokeilleeksi uusia tuotteita."

Parantamista olisi myös julkisilla toimijoilla, kuten Helsingin kouluruokailusta vastaavalla Palmialla. Siellä noudatetaan kuuden viikon ruokalistakiertoa. Karjulan mielestä listat pitäisi tehdä kuukausittain, ja miettiä mikä milloinkin on hyvää. Vaihtelevuuden lisäksi se toisi taloudellisiakin säästöjä.

Sesonkiajattelun puolustaja elää kuten opettaa. Hän valmistaa joka päivä ruokaa, tietysti kauden parhaista raaka-aineista. Ruokavalio on muuttunut monipuolisemmaksi, ja kokkaaminen on Karjulalle myös rakas harrastus. Kasvikset maistuvat myös perheen pienimmälle jäsenelle, kaksi- ja puolivuotiaalle Vilholle.

"Maistelimme Vilhon kanssa vähän aikaa sitten annoonaa. Hän sanoi, että se oli jopa parempaa kuin persimon. Myös päiväkodista on tullut palautetta, että Vilhoa ei tarvitse patistaa syömään vihanneksia."

Karjula ei kuitenkaan ole kasvissyöjä, vaan kotona kokataan myös lihaa ja kalaa. Satokausikalenterin jälkeen suunnitteilla onkin nyt opas kotimaisen kalan hyödyntämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit