Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monipuolinen akateemikko edisti tutkimusta

Pekka Jauho 1923–2015

Ihmiset
 
Risto Nieminen Jorma Routti
Pekka Jauho
Pekka Jauho

Akateemikko, Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen VTT:n entinen pääjohtaja ja Teknillisen korkeakoulun nykyisen Aalto-yliopiston professori Pekka Jauho kuoli Espoossa 28. maaliskuuta. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Oulussa 17. huhtikuuta 1923.

Jauho kuului siihen tiede-, teknologia- ja kulttuurivaikuttajien joukkoon, joka rakensi perustan sodanjälkeisen Suomen jälleenrakentamiselle ja nousulle agraarivaltiosta korkeasti kehittyneeksi sivistysvaltioksi. Hän oli visionääri, joka varhain ymmärsi tieteellisen tutkimuksen ja kansainvälisyyden keskeisen merkityksen kansakunnan hyvinvoinnin rakentamisessa.

Jauhon sukujuuret olivat syvässä Pohjois-Pohjanmaalla, sukutilalla Kemijokivarressa ja koulukaupungissa Oulussa. Hän pysyi koko elämänsä sitoutuneena Pohjois-Suomen kulttuurin ja elinkeinoelämän edistämiseen muun muassa sanomalehti Kalevan johtokunnassa ja Oulun yliopiston perustamisvaiheissa.

Koulun jälkeen Jauho oli jatkosodassa hävittäjälentäjänä. Hän selvisi ilmataisteluista ja lukuisista pakkolaskuista ja kunnostautui myös hakemalla Messerschmitt-koneita Suomeen kesällä 1944.

Sodan jälkeen hän suoritti yliopisto-opintonsa ripeästi ja teki teoreettisen fysiikan väitöstutkimuksensa Lundin yliopistossa Ruotsissa. Oltuaan jonkin aikaa vakuutusyhtiö Kansan päämatemaatikkona hän siirtyi akateemikko Erkki Laurilan innostamana Teknilliseen korkeakouluun 1957. Sen teknillisen fysiikan osastosta tuli monien alojen käynnistäjä ja kehitysahjo Suomessa niin uusissa energiatekniikoissa kuin elektroniikassa ja tietokoneissa, lasereissa ja lääketieteellisessä fysiikassa ja sittemmin aivotutkimuksessa ja nanotieteissä.

Jauho vaikutti erityisesti tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiseen ydinenergia-alalla sekä sen monimutkaisten järjestelmien hallintaan. Hän oli keskeinen toimija myös teoreettisen fysiikan aseman vahvistamisessa ja esimerkiksi yhteispohjoismaisen Nordita-instituutin perustajajäsen. Hän oli useiden fyysikkosukupolvien innoittavana ja kannustavana kouluttajana.

VTT:n pääjohtajaksi Jauho siirtyi vuonna 1970 säilyttäen läheiset yhteydet tiedemaailmaan. Hän työskenteli tarmokkaasti VTT:n suuntaamiseen uusille tekniikan aloille, kansainväliseen yhteistyöhön sekä yritysten tutkimustyön vahvistamiseen.

Hän oli myös Suomen ja Neuvostoliiton tieteellis-teknillisen komitean puheenjohtajana ja Suomen edustajana kansainvälisessä avaruusyhteistyössä. Hänet kutsuttiin myös Ranskan kunnialegioonan jäseneksi maiden välisen yhteistyön edistämisen ansioista.

Tieteen akateemikoksi Jauho nimitettiin 1987. Nimitykseen vaikutti hänen työnsä tieteen ja tekniikan tutkimuksen ja koulutuksen edistäjänä sekä hänen monipuolinen toimintansa talouden ja kulttuurin parissa. Hän toimi luottamustehtävissä muun muassa Valtion tiedeneuvostossa, Teknillisten Tieteiden Akatemiassa, Suomen Kulttuurirahastossa sekä Maanpuolustuksen tieteellisessä neuvottelukunnassa.

Pekka Jauho oli karismaattinen ja monella tavoin lahjakas, luottamusta herättävä ihminen. Hän oli oppilailleen ja alaisilleen esikuva, jossa yhdistyi eksaktien luonnontieteiden tinkimättömyys, monipuolinen kulttuuriharrastus ja pohjoisen ihmisen lämmin huumorintaju.

Risto Nieminen
Jorma Routti
Kirjoittajat ovat Pekka Jauhon oppilaita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit