Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeneen lastenmuusikon havainto: "Nykyään lapsille ei voi esittää kuin yhden hitaan kappaleen"

Huumorilla yleisön hyppysissään pitävä Pentti Rasinkangas sanoo, että 1980-luvulla rauhallisia kappaleita pystyi esittämään vielä kolme

Ihmiset
 
Rio Gandara HS
Pentti Rasinkangas esitti aluksi lähinnä tuttuja lastenlauluja ja ihmetteli, miten hänen kaverinsa osaavat tehdä kappaleita. Hän ei osannut. "Sitten tajusin, että jos esitän vain Mörrimöykkyjä, se ei ole oma profiilini. Pitää kehittää omia kappaleita. Päässäni naksahti. Aloin vain tehdä."
Pentti Rasinkangas esitti aluksi lähinnä tuttuja lastenlauluja ja ihmetteli, miten hänen kaverinsa osaavat tehdä kappaleita. Hän ei osannut. "Sitten tajusin, että jos esitän vain Mörrimöykkyjä, se ei ole oma profiilini. Pitää kehittää omia kappaleita. Päässäni naksahti. Aloin vain tehdä." Kuva: Rio Gandara HS

Oululainen päiväkoti muutama viikko sitten. Lastenmuusikko astelee yleisönsä eteen ja aloittaa: "Hei, olen Pentti Rasinkangas ja esitän itse tekemiäni lastenlauluja."

Kun keikka etenee Rasinkankaan tunnetuimpaan, Meidän uusi vauva -kappaleeseen, älähtää nelivuotias poika:

Kolme nopeaa

Elämän intohimot

1Kahvista puhuminen

"Puhun aina kahvista. Tämä johtuu siitä, että vatsani ei kestä sitä. Nytkin katsoin heti, että jaa, tuolla on Kaffa Roasteryn kahvia."

 

2Ruotsin kieli

"Rakkaus ruotsin kieleen ei perustu kielen kauneuteen. Se on nostalgialähtöinen juttu. Ruotsi tuli minulle aikoinaan konkretian myötä: olin nuorena töissä vanhainkodeissa Ruotsissa."

 

3Esiintyminen

"Kaikki muu siihen liittyvä järjestely vie aikaa kymmenkertaisesti, mutta se on sen arvoista. Kun yhdessä jotain koetaan ja kun esitän lauluja, joita olen itse tehnyt, elän siinä kuplassa, että pystyn vaikuttamaan maailmaan."

"Sinä valehtelit! Sanoit laulavasi omia laulujasi. Mutta tuo oli oikea laulu, meilläkin on se!"

Sattumus on yksi niistä ehkä tuhansista, joihin Rasinkangas on 35-vuotisen työuransa aikana törmännyt. Ei siis ihme, että hän puhuu työstään yhtä lämpimästi kuin olisi sen vasta aloittanut. Leipiintyminen ei ole lastenmuusikon ongelma.

Rasinkangas on yksi harvoista lastenmusiikin ammattilaisista Suomessa. Itse hän tosin sanoo vaatimattomana luonteena oitis, että eipäs.

"Kyllä Suomessa on paljonkin ihmisiä, jotka tekevät lastenkulttuuria ammattimaisesti. Moni heistä tekee myös jotain muuta, esimerkiksi opettaa. Minä en tee – tosin käyn minä keikoilla myös vanhusten palvelutaloissa."

Uraan on mahtunut kilometrejä, keikkoja ja uusia lauluja niin, ettei niitä pysty edes laskemaan. Jotain tahdista kertoo Rasinkankaan Facebook-päivitys huhtikuun alusta:

"Viimeisen 25 päivän aikana olen tehnyt 64 keikkaa, tehnyt alusta loppuun 9 uutta laulua, ajanut julkisilla kulkuneuvoilla n. 3 000 km, kävellyt kitaran ja painavan tarvikelaukun kanssa n. 150 km. Arvaiskohan nyt pitää vähän taukoa."

Tällä viikolla sitä taukoa on tullut. Rasinkangas keskittyy hetkeksi juhlimaan, sillä hän täyttää tänään 60 vuotta.

Reijo Hietanen
Pentti Rasinkangas esiintyi Jyväskylän Nenäinniemen päiväkodissa 12.3.2002.
Pentti Rasinkangas esiintyi Jyväskylän Nenäinniemen päiväkodissa 12.3.2002.

Rasinkangas on päässyt näkemään aitiopaikalta, kuinka lapset ovat muuttuneet. He nimittäin ovat, radikaalisti.

"Nykyään lapsille ei voi esittää kuin yhden hitaan kappaleen. 1980-luvulla pystyi vielä kolme."

Rasinkangas varoo silti heristelemästä sormea. Vika ei ole lapsissa, vaan maailma heidän ympärillään on muuttunut.

"Elämä on muuttunut nopeammaksi, ja auktoriteetit ovat hävinneet."

Rasinkankaan salaisuus yleisön hyppysissä pitämiseen on huumori. Asiat käännetään lauluissa usein päälaelleen.

Laulujen toimivuutta hän on testannut jopa omilla, nyt jo aikuisiksi kasvaneilla kolmella lapsellaan. Lapsityövoimaakin on käytetty:

"Tarvitsin lauluuni hassuja, päättömiä sanoja, mutta en keksinyt millään. Sanoin lapsille, että keksikääs te. Aloimme tyynysotasille ja sovimme, että toista saa lyödä tyynyllä päähän vain, jos sanoo haukkumasanan. Sitten aloitettiin. Minä pistin nauhurin pyörimään."

Niin syntyi klassikkoralli Ankkapäällikkö Annaliisa, jossa esiintyy sellaisia sanapareja kuin "kymmenen pennin šeikki" ja "litran lehmä".

Muusikoksi Rasinkangas päätyi vahingossa. Oulussa ja Lapinlahdella kasvanut nuorukainen opiskeli Jyväskylän yliopistossa jo täyttä häkää fysiikkaa ja kemiaa, kun hän sattui törmäämään soittotaitoisiin kavereihin.

"Soittaminen alkoi yhtäkkiä kiinnostaa. Samoin keikat ja se, mistä niitä saa."

Päiväkodeista sai. Rasinkangas alkoi tehdä duokeikkoja päiväkoteihin kaverinsa Arto Nybomin kanssa. Heikki Salon kanssa keskityttiin klubikeikkoihin, ja Ari Heinonsalmen kanssa katusoittoon Ruotsissa ja Suomessa.

Ystävien kanssa perustettu Ohilyönti-orkesteri teki myös "aikuisten musiikkia" ja järjesti Jyväskylässä etnoklubeja. Silti Rasinkankaasta tuli nimenomaan lasten artisti.

"Minulla ei vain aika riittänyt molempiin."

Jyväskylä on ollut kelpo koti lastenmuusikolle. Rasinkankaan kokemuksen mukaan se on pääkaupunkiseudun, Oulun ja Tampereen ohella niitä suuria kaupunkeja, joissa lastenkulttuuriin todella satsataan.

Jyväskylässä kotiaan pitää edelleen myös lastenmusiikkiorkesteri Loiskis, jota Rasinkangas oli 2000-luvun alussa perustamassa. Ympäri Suomea kiertävä ammattiorkesteri saa tukea sekä kaupungilta että valtiolta.

Suomessa on silti paljon kaupunkeja, joissa lastenkulttuurille ei enää ole sijaa – toisin kuin 80–90-luvuilla. "Nyt se on usein jätetty kolmannen sektorin varaan", Rasinkangas sanoo.

Enää Rasinkangas ei ole aktiivisesti mukana Loiskiksessa eikä Ohilyönnissä. Hän haluaa tehdä omia juttuja freelancerina. Lapsille esiintyminen on yhä suurimpia intohimoja elämässä.

"Silloin kun koetaan yhdessä, tuntuu, että pystyy todella vaikuttamaan maailmaan. Vaikka hassuttelisinkin, lauluissa on hyvä sanoma. Sellainen 'ollaan hyviä toisillemme ja maailmalle -sanoma'."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit