Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorineuvos kehitti "amebaorganisaation" ja sai Imatran Voiman kovaan kasvuun

Kalevi Numminen 1932–2015

Ihmiset
 
Kalervo Nurmimäki
Kalevi Numminen
Kalevi Numminen

Vuorineuvos Kalevi Numminen kuoli 29. maaliskuuta pitkälliseen sairauteen Espoossa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Eurajoella 26. maaliskuuta 1932.

Numminen oli Suomen energiateollisuuden merkittävä vaikuttaja ja yksi elinkeinoelämämme johtavia henkilöitä.

Kalevi Numminen kirjoitti ylioppilaaksi Turun Toisesta Lyseosta 1951 ja valmistui Teknillisen Korkeakoulun sähkötekniikan osastolta 1957 huippuarvosanoin. Numminen oli aina teekkarihenkinen ja muisteli myöhemmin lämmöllä opiskeluaikaansa ja asumistaan ensimmäisten joukossa Otaniemen teekkarikylässä.

Varsinaisen uransa Numminen loi Imatran Voima Osakeyhtiössä (IVO), jossa hän työskenteli 40 vuotta eläkkeelle siirtymiseensä asti 1997.

Hänen kykyjään hyödynnettiin myös Teknillisessä Korkeakoulussa, jossa hän oman toimen ohella opetti lukuisia teekkaripolvia assistenttina ja vt. professorina.

Nummisen vahvat alat, energiatalous ja säätötekniikka tulivat heti käyttöön IVO:n aloittaessa Naantalin voimalaitoksen rakentamisen, jossa hänen ideoimanaan toteutettiin maailman ensimmäinen "yksinappikäynnistys". Hän oli aikaansa edellä myös digitaalitekniikan soveltamisessa voimalaitossuunnitteluun. Naantalissa käytettiinkin jo tietokoneavusteista suunnittelua, kun johdotuskaaviot tehtiin piirustuslaudan sijaan koneen tulostamina taulukkoina.

Suomen siirtyminen ydinvoimakauteen vaati poliittisista syistä hyvin poikkeuksellisen toimintatavan, jonka toteuttaminen lankesi kuin itsestään Nummiselle. Hänen johtamansa projektiryhmä sai valmiiksi lähes mahdottomalta tuntuneen hankkeen sovitussa ajassa ja ankarat suomalaiset turvallisuusnormit täyttäen.

Onnistumista auttoivat puolen vuoden työskentely kanadalaisessa ydinvoimayhtiössä, nopeasti hankittu venäjän kielen taito ja hänen kehittämänsä uudenlainen "amebaorganisaatio", jossa jokainen ryhmä vastasi siitä, että kaikki osatehtävät tulivat hoidetuiksi. Itse hän oli kaikkeen osallistuva projektipäällikkö.

Huippuhetki koettiin 23. maaliskuuta 1977, kun presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin vihkivät Loviisa I:n.

Onnistuneen projektin jälkeen tie vei IVO:n johtokuntaan. Viisi vuotta myöhemmin Numminen nimitettiin 50-vuotiaana IVO:n neljänneksi toimitusjohtajaksi. Hänen tapansa johtaa oli sama kuin projektissa. Firman henki oli hyvä ja myös johtokunta vaimoineen oli kuin yhtä suurta perhettä.

Yhteishenki olikin tarpeen, kun virastomaisesta energiayhtiöstä ryhdyttiin muovaamaan kilpailussa pärjäävää kansainvälistä toimijaa. Kasvua etsittiin naapurimaista ja sähkömarkkinansa avanneesta Englannista. Nummiselle tärkeä IVO-Engineering laajeni Unkariin ja Kaukoitään.

Numminen sai yhtiönsä kovaan kasvuun. Vuodesta 1990 vuoteen 1997 IVO:n liikevaihto kasvoi keskimäärin yli 14 prosentin vuosivauhdilla eli jopa kiivaammin kuin Nokian. Hän saikin jättää seuraajilleen elinvoimaisen ja kilpailukykyisen yhtiön siirtyessään eläkkeelle huhtikuussa 1997.

Numminen vaikutti laajalti Suomen elinkeinoelämässä, hän oli energiayhtiöiden lisäksi hallituksissa tai hallintoneuvostoissa muun muassa Sammossa, KOP:ssa ja Kymmenessä.

Ansioistaan Nummiselle myönnettiin Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki. Hän oli tekniikan tohtori, hc. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Vapaa-aikaansa Numminen vietti kaikkein mieluiten Pipsa-vaimon kanssa mökillä Sammatissa. Siellä viihtyivät myös lapset, lapsenlapset ja heidänkin lapsensa. Vastapainona insinöörityölle Numminen hoiti Sammatin puutarhaa taidolla ja intohimolla.

Kalervo Nurmimäki
Kirjoittaja on Kalevi Nummisen työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!