Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäyhä presidentti Ståhlberg oli uskottu isoisä – "Hän pelleili mielellään"

Ihmiset
 
Milka Alanen
Maija Kaukoranta muistaa K. J. Ståhlbergin herttaisena mutta työteliäänä isoisänä, joka käytti aina samaa pukua.
Maija Kaukoranta muistaa K. J. Ståhlbergin herttaisena mutta työteliäänä isoisänä, joka käytti aina samaa pukua. Kuva: Milka Alanen

"Oi voi, mahdankohan minä muistaa mitään, kun olen niin hirveän vanha", Maija Kaukoranta sanoo nauraen ja kutsuu peremmälle kauniiseen Tapiolan-kotiinsa.

89-vuotiaan Kaukorannan on tarkoitus muistella isoisäänsä K. J. Ståhlbergiä, joka oli Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 150 vuotta Ståhlbergin syntymästä, ja Kaukoranta on sisarustensa kanssa osallistunut juhlavuoden tilaisuuksiin.

Hän alkaa kertoa eloisasti lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Kaukoranta on Ståhlbergin lapsenlapsista vanhin. Hän myös tunsi Ståhlbergin sisaruskatraasta parhaiten, koska Veitsiluodossa asuvat vanhemmat lähettivät tytön sota-ajan melskeissä Helsinkiin isoisän luo.

"Olin 13- tai 14-vuotias, ja minusta oli ihana päästä asumaan isoisän Kulosaaren-huvilaan. Se oli hieno rakennus ylä- ja alakertoineen ja tyylikkäine saleineen. Mieleeni on jäänyt erityisesti villaa ympäröinyt ja hyvin hoidettu puutarha. Muistan vieläkin kukkien huumaavan tuoksun."

Nuoren Maijan ja hänen yli 70-vuotiaan isoisänsä välille syntyi lämmin suhde, joka kesti entisen presidentin elämän loppuun saakka.

"Kerroin isoisälle kaikki ihastukseni ja pikku tuhmuudet, joita olin erehtynyt tekemään. Isoisä ei koskaan suuttunut. Hän vain nauroi ja sanoi, että kun on kasvattanut kuusi lasta, ei lapsenlapsia tarvitse enää kasvattaa. Sen vuoksi hänelle oli helppo puhua mistä vain."

Maija-vauva isänsä ja isoisänsä kanssa ristiäisissään vuonna 1926.
Maija-vauva isänsä ja isoisänsä kanssa ristiäisissään vuonna 1926.

1930- ja 40-luvulla K. J. Ståhlberg vietti eläkepäiviä. Takana olivat raskaat vuodet tasavallan ensimmäisenä presidenttinä.

"Isoisä ei ollut poliitikko. Hän oli juristi ja papin poika Oulusta. Hän meni nuorsuomalaiseen liikkeeseen, koska uskoi sen aatteisiin ja halusi olla mukana rakentamassa itsenäistä Suomea", Kaukoranta sanoo.

Ståhlberg oli Nuorsuomalaisen puolueen sosiaaliliberaalin siiven eli "varpusten" henkinen johtaja. Suomen itsenäistymisen tiimellyksissä 1918 hän vastusti jyrkästi kuningaskuntahanketta. Kun tasavaltalaiset pääsivät enemmistöksi, Ståhlberg joutui jälkeenpäin kertomansa mukaan melko vastahakoisesti C. G. Mannerheimin vastaehdokkaaksi.

Vuonna 1919 hänet valittiin ensimmäiseksi Suomen tasavallan presidentiksi maltillisen oikeiston ja vasemmiston äänillä.

"Isoisä muisteli presidenttikautensa alkuaikoja vaikeina. Ei ollut minkäänlaisia perinteitä, joita hän olisi voinut noudattaa. Koko protokolla ja rooli piti kehittää tyhjästä. Se oli sitäkin vaikeampaa, koska hänen Hedvig -puolisonsa oli kuollut kaksi vuotta aiemmin 1917."

Leskipresidentin avuksi linnaan muutti Maija Kaukorannan Aino -täti.

Tasavallan parhaat presidentit

1. Risto Ryti

" Ryti oli oikea presidentti, vakaumuksen ihminen, joka uhrasi itsensä kansakunnan vuoksi. Arvostan häntä yli kaiken."

 

2. C. G. Mannerheim
" Mannerheim ansaitsee kaikkien suomalaisten ihailun. Sotapäällikkönä hän oli ylivertainen. Presidentin rooli oli hänelle ehkä vieraampi, mutta kansa tarvitsi häntä juuri silloin."

 

3. Mauno Koivisto

" Koivisto otti asemansa hienosti Urho Kekkosen jouduttua väistymään. Hän onnistui luomaan pitkän pysähtyneisyyden kauden jälkeen uuden ja avoimemman presidenttikulttuurin, josta seuraajien oli hyvä jatkaa."

Aino-sisaren pesti linnassa päättyi, kun Ståhlberg avioitui kirjailija Ester Elfvingin kanssa 1920. Avioliitto oli onnellinen, ja se kesti Esterin kuolemaan 1950 saakka. Muu perhe ei koskaan päässyt läheisiin väleihin äiti- ja isoäitipuolen kanssa.

"Ester-täti oli etäinen ja vakava. Hänellä ei tainnut olla juurikaan ystäviä. En muista isoisän koskaan hassutelleen hänen kanssaan, vaikka meille lapsenlapsille hän pelleili mielellään", Kaukoranta sanoo.

Myös K.J. Ståhlberg muistetaan pidättyväisenä, suorastaan ujona henkilönä. Kaukorannan mielestä mielikuva on väärä. "Isoisällä oli lievä puhevika, jonka vuoksi hän ei esiintyjänä ollut mikään kansojen hurmaaja. Hän oli myös vaatimaton eikä tehnyt itsestään numeroa."Vaatimaton periaatteen mies. Sellainen oli isoisä, jonka arvot Kaukoranta omaksui oman elämänsä ohjenuoraksi.

"Isoisä sai paljon vihamiehiä mannerheimilaisista, koska hän ei hyväksynyt valkoisten vapaussodassa tekemiä punaisten teloituksia. Esimerkiksi tätini kertoivat, että mannerheimilaiset naapurit olivat kieltäneet lapsiaan leikkimästä heidän eli ståhlbergilaisten kanssa. Mutta isoisälle laki oli laki, eikä mikään olisi saanut häntä luopumaan periaatteistaan."

Kulosaaren-vuosina poliittiset riidat oli unohdettu jo aikaa sitten. K. J. Ståhlberg oli arvostettu vanhempi valtiomies, jonka luona pääministeri J. K. Paasikivi vieraili usein.

"Paasikivi tuli puutarhakäytävää pitkin mustassa turkiskauluksisessa takissaan. Sitten minut lähetettiin yläkertaan, jonne kuulin, kuinka herrat väittelivät kiivaasti. Kun asiat oli käsitelty, isoisä tuli kysymään, haluanko juoda teetä hänen ja Paasikiven kanssa. Aikuisena ymmärsin, että isoisä oli ainoa, jolta Paasikivi saattoi kysyä neuvoa."

Kulosaaren-talossa vietettiin myös Maijan ja Antti Kaukorannan hääjuhlaa heinäkuussa 1952. Syyskuussa K.J. Ståhlberg kuoli. Maija Kaukoranta lähti rakentamaan omaa elämäänsä perheenäitinä ja pankinjohtajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit