Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fanit tykkäsivät Arja Korisevasta punkkarina – "Nyt oikein janoan erilaisia lauluja"

50 vuotta täyttävä entinen tangokuningatar tekee myös hartaita kirkkokonsertteja

Ihmiset
 
Arja Koriseva ei ole vain räiskyvä iskelmälaulaja – kuuntele harras yksinlaulu kirkossa
Arja Koriseva ei ole vain räiskyvä iskelmälaulaja – kuuntele harras yksinlaulu kirkossa
Iskelmälaulaja Arja Koriseva on tehnyt aina runsaasti tanssikeikkoja, musikaalirooleja ja konserttisalikeikkoja, mutta moni ei tiedä, että hänellä on ura myös hartaiden laulujen parissa. Koriseva on tehnyt kirkkokonsertteja yli 20 vuotta yhdessä pianotaiteilija Jouni Someron kanssa. Näissä konserteissa laulajatar toivoo, että ihmiset pääsevät rauhoittumaan. Joku saattaa vuodattaa kyyneleenkin, mutta itsetarkoituksellisen surullisiksi laulaja ei konserttejaan koskaan tarkoita. ”Tämänkin teen oman persoonani kautta.

Keikkaan on vielä tunti, mutta Hyvinkään upean modernistisen kirkon oven takana on jo kymmeniä ihmisiä. Arja Koriseva kiinnostaa. Tosin keikan järjestäjillä oli alun perin mielessä ihan muuta.

"Halusimme tänne Johanna Kurkelan, mutta hän ei päässyt. Ohjelmatoimisto tarjosi Korisevaa", naurahtaa seurakunnan työntekijä.

Kurkela tai Koriseva, hyvinkääläisille se on sama. Heti kun ovet avataan, he rynnistävät paraatipaikoille. Paikalle on kutsuttu kaikki tänä vuonna 50 ja 60 vuotta täyttävät hyvinkääläiset.

Illan tähti kuuluu itsekin porukkaan. Arja Korisevan 50-vuotispäivä on tänään tiistaina.

Tapio Vanhatalo
Arja Koriseva kertoo olevansa nuorille enemmän intiaanityttö Pocahontas kuin tangokuningatar, koska antoi äänensä elokuvan Pocahontasille.
Arja Koriseva kertoo olevansa nuorille enemmän intiaanityttö Pocahontas kuin tangokuningatar, koska antoi äänensä elokuvan Pocahontasille.

Isolle yleisölle Koriseva on varsinkin tanssikeikkoja tekevä, entinen tangokuningatar.

Moni ei tiedä, että hän tekee paljon muutakin – niin kuin tällaisia hartaita kirkkokonsertteja.

"Me ollaan tehty Jounin [pianisti Jouni Somero ] kanssa näitä jo yli 20 vuotta", Koriseva kertoo kirkon sakastissa hetkeä ennen keikkaa. Hän on juuri porhaltanut paikalle Toivakasta, jossa perheineen asuu.

Kirkkokonserteissa ohjelmassa on aina kauniita hartaita lauluja. Koriseva haluaa, että ihmiset voivat rauhoittua ja että laulut puhuttelevat.

Joku saattaa vuodattaa kyyneleenkin, mutta itsetarkoituksellisen surullisiksi laulaja ei konserttejaan koskaan tarkoita.

"Tämänkin teen oman persoonani kautta. Ilon kautta."

lehtikuva
Arja Koriseva kruunattiin tangokuningattareksi 1989.
Arja Koriseva kruunattiin tangokuningattareksi 1989.

Ilosta ja naurusta Arja Koriseva totisesti muistetaan. Ansio tästä menee osittain Spedelle, jolle Koriseva meni tekemään Speden tee-se-itse tv:tä vuonna 1990.

"Nauroin joka viikko puoli tuntia esinaurajana hauskoja kotivideoita. Kitarisat ja takapaikat estoitta näkyen", Koriseva sanoo – ja nauraa estoitta kitarisat näkyen.

Spede halusi naurua televisioon niin paljon, että jos Koriseva ei nauranut, leikkasi hän sitä mukaan edellisistä nauhoituksista. Osa yleisöstä ihastui, osa vihastui.

Koriseva on tehnyt tanssikeikkoja teini-ikäisestä asti, mutta tuskin hän arvasi, että laulaa myöhemmin ammatikseen ihmisille konserttilavoilla, laivoilla, kirkoissa, musikaaleissa.

Hän opiskeli Jyväskylän konservatoriossa klassista laulua seitsemän vuotta ja mietti, että laulajaksi hän haluaisi – genre vain oli vielä "niittaamatta".

Kolme nopeaa

Näistä Arja Koriseva tunnetaan

1Rannalla

"Tämä tango on se kappale, mistä minut parhaiten tunnetaan. Se tuli tangokuningattaruuden myötä, ja sain levyttää sen ensimmäisten joukossa. Rannalla on ollut minulle aina se 'oma tango'."

 

2Luonnollisuus

"En ole koskaan kuullut, että kenenkään olisi ollut vaikea lähestyä minua. Sen ansiosta päädyin televisioonkin. Spede oli nähnyt minut tangomarkkinoilla ja soitti. Hän oli otettu luonnonlapsimaisuudestani ja tarjosi tv-töitä. Spede rohkaisi, etten saa antaa ulkopuolisen yleisön muokata persoonaani. Kaikki huonot katsojapalautteet hän pisti silppuriin eikä näyttänyt minulle."

 

3Enkelin silmin

"Se on monelle voimalaulu ja monelle myös karaokelaulu. Minua yritettiin kovasti tyrkyttää Euroviisuihin, sain säveltäjiltä ja sanoittajilta paljon lauluja. Yksi niistä oli tämä Matti Puurtisen ja Turkka Malin laulu. En tiedä, olisiko se pärjännyt Euroviisuissa, mutta täällä se meni aika hyvin."

Hämeenlinnassa hän opiskeli luokanopettajaksi, muttei ehtinyt tehdä opettajan työtä päivääkään. Valmistumiskeväänään 1989 hänestä tulikin tangokuningatar. "Menin vain kokeilemaan, mutta voitinkin."

Ahkeran keikkailun ohella Korisevaa nähtiin monissa televisio-ohjelmissa, jopa Speden Spelien juontajana.

Tänä keväänä hän teki paluun televisioon Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Sen vaikutukset taitavat olla arvaamattomankin isot.

"Tajusin, että olen mennyt liikaa mukavuusalueella. Olen ottanut esitettäväkseni eniten lauluja, jotka omaksun helposti."

Tässä ohjelmassa Korisevan piti olla milloin parikymppinen Britney Spears, milloin hurja punkkari. Lopulta uppo-outojen kappaleiden kanssa työskentelemiseen tottui.

"Sain rohkeutta. Nyt oikein janoan erilaisia lauluja."

Sellaisia on luvassa tulevalle levylle, johon laulaja on parhaillaan haalimassa uusia kappaleita, uusilta tekijöiltä.

Uudenlaisesta rohkeudesta kiittänee myös Korisevan oma, uskollinen yleisö. He janoavat yllätyksiä. Tämän todistaa myös kohtaaminen vanhempien fanien kanssa kylpyläkeikalla.

"Oli se kyllä hyvä se punkki. Näytit niille nuoremmilles", Koriseva matkii erästä iäkästä fania. "Mutta ruma sää olit kun mikä!"

Koriseva sanoo, ettei ole koskaan pohtinut laulamisen lopettamista. Mutta jos hän huomaisi, että esiintymisiin tulisikaan enää väkeä, sitten lopetetaan.

Varaventtiileitä olisi. Parhaillaan Koriseva kirjoittaa faktoihin perustuvaa romaania työnimellä Kuningatar Arja – ammattina artisti. Kirja ilmestyy syyskuussa.

Hän on myös pitänyt ahkerasti artisti- ja esiintymistaidon kursseja sekä rakentanut "ilon iltoja" – tapahtumia, joissa musisoinnin lisäksi puhutaan elämästä ja jaksamisesta. "Sellaisia voisin sitten tehdä enemmän."

Hyvinkään konsertin kansansuosiosta päätellen Korisevan ei kuitenkaan koskaan tarvitse lopettaa laulamista.

Se on hyvä, sillä laulaa hän haluaa. Mutta yhtä tärkeää hänelle on ihmisten tapaaminen – "sillä ihmisiä varten täällä ollaan".

"Monelle minuutin nenätysten oleminen konsertin jälkeen voi olla paljon tärkeämpää kuin se, että laulan heille koko illan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit