Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Suurjännitettä pellon yllä

Ihmiset
 
Pentti Nissinen
Missä kuva on otettu? Toimituksella ei ole tietoa tarkasta kuvausajankohdasta, onko sinulla?
Missä kuva on otettu? Toimituksella ei ole tietoa tarkasta kuvausajankohdasta, onko sinulla? Kuva: Pentti Nissinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli määräaikaan mennessä yli 200 vastausta, joista lähes jokaisessa oli tunnistettu Kauppakorkeakoulun pääsisäänkäynti osoitteessa Runeberginkatu 14–16.

Rappusia astelee pariskunta Marjatta (1909–1978) ja Mika Waltari (1908–1979). Kirjailijan ja hänen vaimonsa tunnisti noin puolet vastaajista.

Sen sijaan ajankohta oli jo vaikeampi tehtävä. Vastaukset hajaantuivat vuodesta 1950, jolloin Kauppakorkeakoulun rakennus valmistui, aina 1980-luvulle asti.

Kuvan vasemmassa reunassa pilkottava johdinauto opasti tarkkaavaisimmat bongaajat oikeille jäljille.

"Linjan 14 trolleybussi rajaa ajankohdan takarajaksi helmikuun 1974, jolloin johdinautoliikenne ensimmäisen kerran lakkautettiin Helsingissä. Liikenne käynnistettiin uudelleen vuonna 1979, mutta Marjatta Waltari oli jo tuolloin kuollut", Matti Grönroos pohdiskelee.

Grönroosin tapaan myös Eero Åkerblom löysi kuvasta vielä yhden oleellisen vinkin. "Taustalla olevaan Lutherinkadun ja Runeberginkadun risteykseen tulivat liikennevalot 1971."

Mutta mikä tapahtuma vuosien 1971–1974 välillä mahtoi olla kyseessä? Tapahtumiahan Kauppakorkeakoulussa riitti. Moni arvasi, että sunnuntaisten eduskuntavaalien kunniaksi kuvassa ollaan menossa äänestämään.

Yksi muutamista täysin nappiin veikanneista oli Marja-Liisa Tommola: "Arvelisin Tunturikadulla asuneiden Waltareiden olevan menossa äänestämään omaan äänestyspaikkaansa vuoden 1972 ennenaikaisissa vaaleissa, jotka pidettiin tammikuussa. He ovat lämpimästi pukeutuneita. Talvi oli sinä vuonna vähäluminen."

Jaakko Wiikinkoski arvasi kaksipäiväisistä vaaleista vielä oikean kuvauspäivänkin, 2. tammikuuta 1972. "Mika Waltari sanoi äänestävänsä aina naista", hän kertoo.

Tapio Halminen muistaa vielä Kauppakorkeakoulun rakennustyömaan. "Kuljin 1940-luvun loppupuolella kaksoisveljeni kanssa sen ohi Ilmarinkadulta Pohjoiselle Rautatiekadulle leikkikouluun. Työmaa kiinnosti niin, että taisimme joskus myöhästyä. Aiemmin paikalla oli kallio, jonka päällä sijainneessa puurakenteisessa neuvolassa olen saanut ensimmäiset rokotukseni."

Myös Benita Anderssonille Kauppakorkeakoulu tuli tutuksi jo lapsena. "Talvisin 1960-luvun lopulla kävin useasti vieressä olevalla Runebergin luistinradalla luistelemassa. Ikää minulla oli silloin 6–8 vuotta. Joskus luonnollinen tarve yllätti luistellessa, ja käveltiin luistimet jalassa Kauppakorkeakoulun aulaan vessaan. Siitä tuli sanomista, kun luistimen terät jättivät jäljet lattiaan. Oltiin sen verran pieniä, että saatiin luistimet kyllä pois jalasta, mutta niiden uudelleen laittaminen ja nauhojen sitominen tarpeeksi tiukkaan ei meiltä kunnolla onnistunut."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Markku Saaritsin. Hän saa Kaija Juurikkalan teoksen Sielu ei nuku (Like). Tämän viikon arvoituksessa on sekoitus maalaistunnelmaa ja kaupunkimaisempaa näkymää, tosin toimituksessakaan ei ole tällä kertaa tietoa, milloin kuva on tarkalleen otettu.

Kysymys kuuluu siis perinteisesti, missä kuva on otettu, mutta sille vastaajalle, joka esittää uskottavimmat aihetodisteet kuvanottohetkelle, on luvassa erikoispalkinto.

 

Lähetä vastauksesi 23. huhtikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto. Lisäksi pätevimmän todistelun esittäjä saa erikoispalkinnon.

Ari-Veikko Peltonen
Waltarit äänestivät eduskuntavaaleissa 2. tammikuuta 1972.
Waltarit äänestivät eduskuntavaaleissa 2. tammikuuta 1972.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit