Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusneuvos vaali murteita ja sukukansoja

Irma Lonka 1928–2015

Ihmiset
 
Kirsti Lonka
Irma Lonka
Irma Lonka

Äidinkielen opetusneuvos Irma Onerva Lonka kuoli 21. maaliskuuta. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 30. marraskuuta 1928 Kouvolassa.

Lonka opiskeli suomen kieltä ja kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja valmistui 1951. Ensimmäinen työpaikka oli Kouvolan tyttölyseossa 1952–55.

Helsingin II Normaalikoulun vanhempana lehtorina hän työskenteli 1975–91. Vielä eläkkeelle jäämisensä jälkeen Lonka kokeili erilaisia aktivoivia työtapoja koulun tuntiopettajana 1991–94.

Lonka oli pidetty ja lämminhenkinen opettaja. Hän opiskeli koko ikänsä, kehitti omaa työtään ja omaksui uusimmat ja moderneimmat pedagogiset ajatukset. Lonka sai tervehdyksiä entisiltä oppilaitaan ihan viime päiviin asti.

Lonka työskenteli opettajien täydennyskouluttajana vuodesta 1973. Kesäisin Lonka johti monia koulutuksia muun muassa Lappeenrannan äidinkielen opettajien päivillä. Lonkalla oli laaja kirjallinen tuotanto, ja hän oli myös palkittu oppikirjailija. Oma kieli -niminen äidinkielen oppikirjasarja oli aikaansa edellä.

Lonka oli Äidinkielen Opettajien Liiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja 1969–78. Hänellä oli myös useita muita luottamustehtäviä. Lonka kutsuttiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran työjäseneksi 1980 ja Kalevalaseuran jäseneksi 1987. Suomalainen kansanperinne ja Kalevala olivat Lonkalle tärkeitä. Hän pukeutui mielellään kansallispukuun ja muinaispukuun. Kalevalaisissa naisissa Lonka oli aktiivinen vuosien ajan.

Erityisen tärkeitä Longalle olivat suomen kielen murteet ja sukukansat. Hän piti neuvostoaikanakin rohkeasti yhteyttä rautaesiripun taakse. Hän vieraili Unkarissa, Virossa ja Vienan Karjalassa. Lisäksi yksi Lonkan tärkeä tavoite oli, että saamenkieliset saisivat kirjoittaa äidinkielen kokeensa saameksi. Tämä toteutuikin.

Irma oli lämmin ja värikäs persoonallisuus, joka muistetaan monista hauskoista tempauksistaan. Vieläkin kerrotaan juttua muun muassa Irman rap-esityksestä Jyväskylän täydennyskoulutusseminaarissa 1991.

Kirsti Lonka
Kirjoittaja on Longan veljentytär, työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit