Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yläaste oli Krista Kososelle rankkaa aikaa, nyt hän kiertää kouluissa rohkaisemassa nuoria

Näyttelijä on myös huolissaan siitä, että niin monet nuoret haluavat nykyään julkkiksiksi

Ihmiset
 
Venla Rossi
Heidi Piiroinen HS
Herttoniemen yhteiskoulun oppilaat Jani Hannukkala (edessä) ja Sara Guzzi pitivät Krista Kososen esitystä vaikuttavana.
Herttoniemen yhteiskoulun oppilaat Jani Hannukkala (edessä) ja Sara Guzzi pitivät Krista Kososen esitystä vaikuttavana. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Herttoniemen yhteiskoulun jumppasalissa kaikuu. Parisataa hälisevää teiniä asettuu istumaan lattialle. Sitten porukka hiljenee nopeasti. Näyttelijä Krista Kosonen, 32, alkaa nimittäin puhua.

Mustaan neuleeseen ja nahkasaappaisiin pukeutunut näyttelijä on paikalla Suomen lasten ja nuorten säätiön Zest-lähettiläänä. Zest on yritysten rahoittama projekti, jonka tavoitteena on rohkaista nuoria löytämään omia vahvuuksiaan elämässä. Keskeisessä roolissa ovat eri aloilla menestyneiden suomalaisten elämäntarinat, nyt siis Krista Kososen.

Artikkeliin liittyvät

Hän veti show'n maanantaina jo kolmatta kertaa.

"Mulla on tämmöinen Itä-Helsingin minikiertue. Aamupäivällä olin Myllypuron ja Vartiokylän kouluissa."

Ammattinäyttelijästä ei huomaa väsymystä tai kyllästymistä. Hän saa nuorisojoukon puolelleen vitsailemalla ja puhumalla suoraan.

"Ainakin itselleni yläasteaika oli todella rankkaa. Toivon, että uskotte asioiden muuttuvan paremmaksi", hän sanoo.

Esityksessä puhutaan paljon pituudesta. Kosonen on lapsesta asti katsellut maailmaa ikätovereitaan korkeammalta. Varsinkin teininä se tuntui kamalalta.

Kosonen opetteli seisomaan lysyssä ja teki kaikkensa vaikuttaakseen pienemmältä. Silti yläasteaikojen ainut poikaystävä nimitti Kristaa erotessa "Empire State Buildingiksi".

Se kirpaisee vieläkin.

Vanhemmiten piirre on kuitenkin kääntynyt vahvuudeksi. Kosonen on alkanut harrastaa muun muassa koripalloa, jossa pituudesta on etua. "Muutenkin viihdyn kehossani. On ihanaa näytellä vahvojen naisten rooleja ja ottaa tila haltuun."

Näyttelijän ammatti ei ollut Kososelle lapsuudenhaave. Hän oli sulkeutunut nuori, joka luki ja kirjoitti paljon. Kallion lukioon Kosonen meni lähinnä kirjallisen ilmapiirin, ei niinkään ilmaisutaidon opetuksen perässä. Siellä oli samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa yhdessäolo myös teatterin lavalla alkoi tuntua hyvältä.

Kosonen korostaakin ammatin sosiaalista puolta.

"Näyttelemisessä on kysymys kuuntelemisesta ja reagoimisesta. Silloin ei voi keskittyä itseensä ja siihen, miltä näyttää."

Ulkonäön lisäksi julkisuus on tärkeä teema Kososen Zest-luennossa. Hän on huolissaan siitä, että niin monet nuoret haluavat nykyään julkkiksiksi.

"En todellakaan kannusta siihen. Julkisuus voi tuoda mukanaan kutsuja ensi-iltoihin tai juhliin, mutta se ei ole missään suhteessa kaikkiin ikäviin puoliin."

Kosonen on pari kertaa erehtynyt katsomaan, mitä hänestä kirjoitetaan internetissä. Ei olisi kannattanut. Hän rinnastaa anonyymit verkkokirjoittajat koulukiusaajiin.

Hän haluaa muistuttaa nuoria myös mainosten, median ja elokuvien esittämästä, epätodellisesta naiskuvasta.

"Melkein kaikki on nykyään kuvakäsiteltyä. Ja vain siksi että meille tulisi rumempi olo, ja ostaisimme kaikkea tavaraa."

Osuva esimerkki julkisuudesta sattui Kososelle itselleen samana päivänä, kun hän kiersi Itä-Helsingin kouluja.

"Tulos ei edusta minun Suomeani", hän kommentoi HS:n haastattelussa eduskuntavaaleja. Kosonen sanoi, että hänen Suomeensa kuuluvat tasa-arvoiset ihmisoikeudet ja hyvinvointi kaikille, eikä siihen kuulu rasismia.

Hän epäili ehkä elävänsä helsinkiläisessä kulttuurikuplassa, koska ei tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaisia.

Kommentit herättivät roihuavan keskustelun verkossa.

Mutta kouluissa kiertäessään Kosonen ei puhu politiikasta.

Vuosien 2003–2015 aikana Zest-ohjelmassa on toteutettu yhteensä yli 1 500 kouluvierailua, joiden kautta on tavoitettu noin 350 000 nuorta. Kosonen on ollut mukana kaksi vuotta. Tällä hetkellä vierailuja tekevät hänen lisäkseen kansanedustaja Jani Toivola, näyttelijä Pamela Tola sekä muusikko Tommy Lindgren.

Esityksen jälkeen nuoret jonottavat nimikirjoituksia. Kosonen antaa niitä mielellään, ja jää juttelemaankin.

Päivät ovat kuluneet Teatterikorkeakoululla, jossa Kosonen on näyttelijäntyön ohjaavana opettajana. Iltaisin ja viikonloppuisin hän esiintyy Kansallisteatterin Vanja-enossa.

Syksyllä on tulossa ensi-iltaan Katja Ketun romaaniin perustuva Kätilö-elokuva, jossa Kosonen on pääroolissa. Tarina sijoittuu osittain vankileirille.

Teemaan perehtyäkseen näyttelijä luki sotakirjallisuutta ja vieraili Auschwitzissa.

Koulukeikat Kosonen sovittaa muiden töiden lomaan.Vastapainoa työkiireille löytyy ystävien tapaamisen lisäksi ulkoilusta. Kososella on koira, kaksivuotias labradorinnoutaja. "Koirapuistoissa käyminen on tosi rentouttavaa. Siellä ihmisten kanssa ei tarvitse puhua itsestään. Aina puhutaan vaan koirista."

Koululaiset tenttaavat näyttelijä Krista Kososta
Koululaiset tenttaavat näyttelijä Krista Kososta
Pituudestaan teininä kärsinyt Krista Kosonen kävi Herttoniemen yhteiskoulussa rohkaisemassa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan elämässä. Tilaisuuden jälkeen oppilaat Sara Guzzi ja Jani Hannukkala kysyivät näyttelijältä muun muassa, onko koskaan tuntunut siltä, ettet halua lavalle. Toimittaja: Venla Rossi, kuvaus: Heidi Piiroinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit