Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väsymätön etsijä oli Suomessa kuin salaisuus

Seita Vuorela 1971–2015

Ihmiset
 
Juuli Niemi Johanna Venho
Kimmo Räisänen
Seita Vuorela työhuoneellaan Kalliossa tammikuussa 2014.
Seita Vuorela työhuoneellaan Kalliossa tammikuussa 2014. Kuva: Kimmo Räisänen

Palkittu kirjailija Seita Vuorela kuoli 20. huhtikuuta Turussa. Hän oli 44-vuotias, syntynyt 15. maaliskuuta 1971 Sumiaisissa ja asui Turussa ja Helsingissä.

Hänen kustantamonsa WSOY julkaisi kuolinilmoituksen yhteydessä lainauksen Vuorelan viimeisimmästä romaanista Karikko (2012): "Täysin en lähde pois koskaan. Olenhan minä tarinankertoja."

Tämä lause kuvaa lukijoiden ja kollegoiden tuntoja luultavasti osuvammin kuin mitkään muut sanat. Seita Vuorela oli ennen kaikkea kirjailija, väsymätön etsijä, joka kulki tarinoiden perässä vaikka Jurmon saareen myrskyn keskellä tai New Yorkin Bronxin pahamaineisimmille alueille, koska tutki parhaillaan "rajoja ja maiseman ääriä".

Kahden lapsen ja puolison lisäksi Vuorelan elämää ohjasi poikkeuksellinen intohimo ja rakkaus kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen.

Lukijoiden lisäksi lukuisat sanataideoppilaat saivat nauttia hänen kyvystään sukeltaa tekstien maailmoihin ja ohjata kohti sitä, minkä hän tarkalla silmällä näki tärkeäksi. Vuorelalla oli aina mukana laukku täynnä kirjoja, joita hän anteliaasti jakoi ystäville, joiden omaa taiteellista työtä juuri tämä kirja voisi avartaa.

Hänen rakkautensa valokuvaukseen, kuvataiteeseen ja tanssiin oli lähes yhtä intohimoista kuin rakkaus kirjallisuuteen. Hän ammensi muista taiteista inspiraatiota tekstiinsä.

Vuorela ehti kirjoittaa (Seita Parkkolan nimellä) kuusi romaania yhdessä Niina Revon kanssa, joista Ruttolinna (2002) oli Finlandia-Junior ehdokkaana.

Hänen kolme omaa romaaniaan, Viima (2006), Usva (2009) ja Karikko (2012), toivat esiin vahvan maagisrealistisen maailman, jollaista suomalaisessa kirjallisuudessa ei ollut aiemmin usein nähty. Viima saavutti kansainvälistä menestystä ja sai Ranskassa parhaalle eurooppalaiselle nuortenromaanille myönnettävän Pépite du roman ado européen –palkinnon 2011.

Huikea kuoleman ja rajankäynnin kuvaus Karikko jatkoi Vuorelan menestystä: hän sai kirjasta Tulenkantajat-palkinnon sekä Pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon vuonna 2013.

Ehkä jotain lastenkirjallisuuden asemasta kertoo, että välillä tuntui kuin Seita Vuorela olisi Suomessa salaisuus, lahja kirjallisuudelle, joka pysyi kuitenkin suurelle yleisölle tuntemattomana.

Karikko määriteltiin sekä aikuisten- että lastenromaaniksi, mutta kirjailija itse käytti jälkimmäistä määritelmää.

Vuorelalle lastenkulttuuri oli tärkeä asia, eikä hän välittänyt ulkopuolelta tulevista määreistä tai leimoista. Vain kirjallisuus ratkaisi.

Ja hänen kirjojensa kohdalla on helppo sanoa, että se todella ratkaisi, näytti tietä ja valaisi. Hän suunnitteli ja rakensi tulevaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

Vain muutama päivä ennen kuolemaansa kirjailija oli taas vierailulla levottomaksi mainostetussa koulussa.

"Kaikki oppilaat kuuntelivat hiirenhiljaa, kun kerroin kirjoittamisesta", hän nauroi vierailun jälkeen.

Se on helppo uskoa. Vuorelassa oli samanlaista maagista voimaa kuin hänen kirjoissaan, ja kun hän puhui kirjoista, sitä vain kuunteli, hiirenhiljaa.

Juuli Niemi
Johanna Venho
Kirjoittajat ovat Seita Vuorelan ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit