Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasitaiteilijan työ vie niin vähän energiaa, etteivät tarkastajat olleet uskoa sähkömittareitaan

Jukka Isotalo tekee taidetta kierrätyslasista, jota ei Suomessa käytetä uudestaan

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo HS
Lasitaiteilija Jukka Isotalo kuvailee lasiesineiden valmistusta pitkinä sarjoina lähes meditatiiviseksi kokemukseksi.
Lasitaiteilija Jukka Isotalo kuvailee lasiesineiden valmistusta pitkinä sarjoina lähes meditatiiviseksi kokemukseksi. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Ratikan takasillalle nousee iso mies, jonka käsissä kilisevät tyhjillä pulloilla täytetyt muovikassit. Matkustajien päät kääntyilevät.

"Selvästi monet ajattelevat, että voi voi, kun siistillä miehellä menee huonosti", sanoo tuijotukseen tottunut Jukka Isotalo nauraen.

Isotalo on lasitaiteilija. Kassit sisältävät hänelle arvokasta raakamateriaalia eli kierrätyslasia, jota ei Suomessa käytetä uudelleen. Sitä hän kuljettaa tutuista ravintoloista ja kahviloista työhuoneelleen.

Lasitaidetta ja teollista muotoilua Taideteollisessa korkeakoulussa ja Tukholman Konstfackenissa opiskellut Isotalo tarjoilee hyväntuulisena teetä työtilassaan Hämeentiellä.

Käytetyt teepussit lepäävät sillipurkista tehdyssä kulhossa. Sen kyljessä oleva tarra kuvaa tyyliteltyä kierteisgalaksia. Se on Isotalon firman Evolumin logo.

"Logo kertoo viimeistelystä kierrätystuotteessa", Isotalo, 53, sanoo.

Eevi-viinilasit on valmistettu kierrätyslasipulloista.
Eevi-viinilasit on valmistettu kierrätyslasipulloista.

Isotalon teos Viinipullon kaksoiselämä. Teoksessa on purkki (alhaalla), lyhty, viinilasi ja kynttilänjalka.
Isotalon teos Viinipullon kaksoiselämä. Teoksessa on purkki (alhaalla), lyhty, viinilasi ja kynttilänjalka.

Nuorena Isotalo olisi päässyt kuuluisan Orreforsin lasitehtaan lasinpuhaltajaoppilaaksi, mutta kuuma lasi ei ollut häntä varten.

Hän tekee design-esineitään kylmätyöstämällä pulloja, joiden muotoa hän pyrkii aina hyödyntämään. Tuote onkin sitä ekologisempi, mitä vähemmän sitä työstetään. Tuo työtapa vie niin vähän energiaa, että Helsingin Energian tarkastajat kävivät tutkimassa Isotalon entisen verstaan sähkömittarit. He eivät millään uskoneet lasitehtaan sähkönkulutusta niin pieneksi.

"Se oli melkein paras kiitos työstäni", myhäilee Isotalo.

Isotalon työkoneet ovat Nuutajärven lasitehtaan vanhoja laitteita. Pyynnöstä hän työstää neljä viinipulloa vesipulloiksi.

Yksi niistä hajoaa alussa kuumakatkaisulaitteen eli pränkärin liekin poltteessa.

"Jos nämä olisi suunniteltu jälkityöstettäviksi, lasi olisi pehmeämpää", sanoo Isotalo ja siirtää hallitusti katkotut pullot vesinauhahiomakoneelle.

Pullojen suun viisteet hän työstää timanttikartiolla. Sitten hän kiillottaa pulloja plaanalla eli tasohiomakoneella, joka roiskii hohkakivijauheista vettä pisaroina ympärilleen.

Jos työn alla olisivat nyt viinilasit, jalkapaloiksi tulisi lasitusliikkeen ylijäämäpaloja.

Ensikokeilunsa kierrätyslasiesineillä Isotalo teki Konstfackenin joulubasaariin 1989.

"Ne myivät hyvin. Kaksi Östermalmin hienostorouvaa töni lopulta toisiaan saadakseen viimeisen maljakkoni."

Jukka Isotalo tekee kierrätyslasista myös Evolum-nimisiä koruja.
Jukka Isotalo tekee kierrätyslasista myös Evolum-nimisiä koruja.

Lapsena Helsingistä Kuopioon muuttaneen Isotalon pulloja, laseja ja muita esineitä on museoissa ja kokoelmissa maailman eri kolkilla. Näyttelyistä viimeisin on Saksassa ja Itävallassa kiertänyt yhteisnäyttely kollega Jan Torstenssonin kanssa. Se on parhaillaan Marinha Granden lasimuseossa Portugalissa.

1997 Isotalo sai kutsun Sveitsin Berniin perustamaan lasipajaa entisille narkomaaneille ja pitkäaikaistyöttömille. "He osoittautuivat hyviksi työntekijöiksi."

Kolme nopeaa

Jukka Isotalon ahaa-elämykset

1Muranon lasitehdas

"Sain kuusivuotiaana Venetsian Muranossa lahjaksi lasinpuhaltajalta rubiininpunaisen lasipallon. Se herätti kiinnostukseni lasiin. Sittemmin hankin lasiesineitä vanhemmilleni aina lahjoiksi."

 

2Pimeä komero

"Kun kahdeksanvuotiaana istuin pimeässä komerossa, koin leijuvani avaruudessa, jossa ei ollut aikaa. Oli vain muutosta. Työssäni on yhä ihmisen aikaansaama muutos tärkeä."

 

3All You Need Is Love

"Näin tämän Beatlesien esityksen televisiosta 25. kesäkuuta 1967. En käsittänyt sanoja, mutta tajusin, mistä oli kyse. Olen aina ollut idealisti ja tunteellinen ihminen."

Vastaava keikka odotti 2009 Dar es Salaamissa, Tansaniassa. Hänen oppilaansa olivat polion vammauttamia käsityöläisiä. Siellä lasipajan peruskoneita tehtiin näppärän yhdysvaltalaisen insinöörin johdolla omin käsin.

"Pyykinpesukoneesta syntyi vaakatasossa pyörivä plaana, ja pränkärin runko koottiin talojen vanhoista ikkunaristikoista."

Kuuden viikon matka mullisti täysin Isotalon Afrikka-kuvan, joka aiemmin oli kuin Tarzan-kirjoista lainattu. "Tajusin konkreettisesti, miten samanlaisia me kaikki ihmiset olemme."

Nykyisen tiensä Isotalo on valinnut tietoisesti. Häntä alkoi opiskelujensa lopulla 1990-luvun puolivälissä mietityttää, mihin tarvitaan jatkuvasti uusia muotoilutuotteita. Kun luonnon resurssit ovat rajalliset, onko esimerkiksi nenäkarvanpoistolaite varmasti välttämätön esine?

Elämälleen painavaa sisältöä etsiessään hän huomasi, että lasityötkin alkoivat kyllästyttää.

Sitten hän alkoi lukea erilaisia uskontoa, fysiikkaa ja kvanttimekaniikkaa käsitteleviä kirjoja ja saavutti melkoisen varmuuden tästä: Jukka Isotalo on olemassa ja nauttii perheestään, ystävistään, hyvästä musiikista – ja tietenkin myös suklaasta.

Hän käsitti haluavansa työn, joka ei muuttaisi maailmaa huonommaksi. Hän ei haluaisi myöskään jättää itsestään maailmaan massiivista jälkeä.

Siinä oli kierrätyspullojen pilkkomisen filosofinen pohja. Työmotivaatio palasi.

Lopuksi Isotalo täsmentää arvostavansa useita kuumaa lasia työstäviä kollegojaan. Hän ei halua saarnata.

"Minun vain tulee toimia tavalla, jota pidän oikeana. Tietenkin myös tajuan, että globaalilla tasolla tekojeni painoarvo vertautuu hyttysen pierun promilleen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!