Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ulkopolitiikan vankka puolustaja

Mika Tapaninen 1937–2015

Ihmiset
 
Alec Aalto Vesa Kautto
Mika Tapaninen
Mika Tapaninen

Lehdistöneuvos Mika Tapaninen kuoli 21. maaliskuuta Vaasan keskussairaalassa. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 25. huhtikuuta 1937 Ylitorniolla.

Tapaninen opiskeli valtiotieteitä Helsingin yliopistossa. Hän osallistui innolla ylioppilaselämään ja oli toinen Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan yhteiskunnallisen keskustelukerhon perustajista sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksissa 1960-luvun alkupuolella.

Hän oli ollut kolme kesää toimittajana sanomalehti Kalevassa aloittaessaan 1964 työskentelyn ulkoministeriössä. Aluksi hänen tehtävänään oli laatia sanomalehtikatsaukset kotimaisista lehdistä ja seurata tiettyjen ulkomaisten julkaisujen kirjoittelua. Myöhemmin vastuualueeksi ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuurikeskuksessa vakiintui poliittinen viestintä kohderyhminä kotimaiset ja pohjoismaiset toimittajat.

Tapanisen valttina olivat hyvä arvostelukyky, laaja ulko- ja sisäpolitiikan asiantuntemus sekä taito solmia ja ylläpitää luottamuksellisia suhteita. Lehdistöneuvokseksi hänet nimitettiin 1978.

Neuvostoliitto muodosti Suomen ulkopolitiikalle suurimman haasteen. Itäinen naapuri harjoitti erityisesti 1970-luvulla voimakasta painostusta. Haastattelussaan ennen eläkkeelle siirtymistään Tapaninen kertoi, että vähintään kahdesti viikossa Neuvostoliiton suurlähetystön lehdistöattasea ilmestyi ministeriöön valittamaan suomalaisten tiedotusvälineitten sisällöstä. Valituksiin vastattiin joka kerta, että Suomessa vallitsee lehdistönvapaus, ennakkosensuuria ei ole.

Vuonna 1985 Tapaninen nimitettiin lehdistöneuvokseksi Suomen suurlähetystöön Tukholmaan, mikä on osoitus hänen ministeriössä nauttimastaan luottamuksesta. Myös Ruotsissa hän saavutti arvostetun aseman ja sai lukuisia ystäviä. Mika Tapanisen ja vaimonsa, loistavan emännän Kirstin, kausi Tukholmassa Holländargatanin tunnetun pressiasunnon haltijoina kesti yli seitsemän vuotta. Heidän kodissaan kävi jatkuvasti ruotsalaisia journalisteja, poliitikkoja ja virkamiehiä tapaamassa vieraita Suomesta ja toisiaan.

Vaikka Tapaninen kuvasi Suomen tapahtumien ja kannanottojen selittämistä ruotsalaisille ilmaisulla "Finlands sak är svår", hän piti Ruotsin vuosia työuransa onnellisimpina.

Palattuaan Helsinkiin Tapaninen oli ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuuriosaston medialinjan johtajana, kunnes siirtyi eläkkeelle 2000. Tällöin hän oli ehtinyt palvella neljää presidenttiä ja työskennellä 12 ulkoministerin alaisuudessa.

Alec Aalto
Vesa Kautto
Kirjoittajat ovat
Mika Tapanisen ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit