Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisjuristi pitää yhä pystyssä toimistoa Pietarissa, vaikka Venäjä nimesi sen ulkomaiseksi agentiksi

Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin-toimiston muu henkilökunta irtisanotaan

Ihmiset
 
Nikolai Gontar
"Venäjä eristäytyy tällä hetkellä ulkomaailmasta eikä ole enää valmis yhteistyöhön", Mika Boedeker sanoo työhuoneellaan Pietarissa.
"Venäjä eristäytyy tällä hetkellä ulkomaailmasta eikä ole enää valmis yhteistyöhön", Mika Boedeker sanoo työhuoneellaan Pietarissa. Kuva: Nikolai Gontar

Hiljaisessa toimistossa Pietarin keskustan Ruotsalaisessa talossa on vaisu tunnelma, jota piristää vain tunnusomainen rusetti Mika Boedekerin, 55, kaulassa.

Boedeker johtaa Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin-toimistoa, jonka Venäjä nimesi tammikuussa ulkomaiseksi agentiksi. Pohjoismaat vastasivat päätökseen ajamalla alas ministerineuvoston toiminnan Venäjällä.

"Venäjä eristäytyy tällä hetkellä ulkomaailmasta eikä ole enää valmis yhteistyöhön", Boedeker sanoo työhuoneellaan.

Toimiston henkilökunta on irtisanottu syyskuun lopusta lähtien ja käynnissä olevat hankkeet suljetaan. Boedekerin sopimus jatkuu periaatteessa vuoden 2017 alkuun. "Pohjoismaat eivät halua lakkauttaa yhteistyötä kokonaan, minkä takia toimistot pidetään pystyssä."

Kolme nopeaa

Lempipaikat Pietarissa

1. Kävelyretket

"Kaunis kävelyreitti kulkee Mars-kentältä Nevan yli Pietari-Paavalin linnoitukselle ja Vasilinsaaren kautta Palatsiaukiolle. Siinä pääsee kävelemään joenrantaa pitkin, liikennettä on vähemmän, ja samalla saa raitista ilmaa."

 

2. Teatteri

"Pietarin kulttuuritarjonta on loputon. Ohjelmisto on usein niin klassisen venäläinen, että alkaa toivoa jotain modernimpaa. Sitä tarjoaa usein Mihailovin teatteri."

 

3. Kaukasialaiset ravintolat

"Kaukasialaista ruokaa tarjoilevat ravintolat tuovat vaihtelua ruokalistaan. Ulkomailta tulevat vieraat arvostavat niitä myös."

Boedekerin alaisuudessa toimivat myös ministerineuvoston pisteet Murmanskissa, Petroskoissa ja Arkangelissa samoin kuin Kaliningradin-toimisto, joka todettiin ulkomaiseksi agentiksi viime viikolla.

Ulkomaisten agenttien listalle joutuu jatkuvasti lisää ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä, jotka Venäjä katsoo poliittisesti epäilyttäviksi. Boedeker on joutunut Venäjän ja lännen kiristyneiden suhteiden polttopisteeseen, mutta Venäjän kehitys ei tullut hänelle yllätyksenä.

"Tärkeämpää on miettiä omia kansallisia etuja kuin sitä, pitääkö Venäjän provosointiin aina reagoida", Boedeker luonnehtii.

"Kansalliset edut on kuitenkin syytä esittää selkeästi, mikä lisää luottamusta."

Boedeker ei mielellään puhu armeijatermein käynnissä olevasta informaatiosodasta, vaan yrittää kiertää sanan käytön. Hän myös korostaa, ettei haastattelussa edusta ministerineuvoston kantoja, vaan kertoo henkilökohtaisia näkemyksiään.

Aikaansaava Boedeker luotsasi kaudellaan toimiston rahoittamaan yhteistyöhankkeita Luoteis-Venäjällä. Kahden vuoden aikana seminaareissa kävi 10 000 kuulijaa ja Pohjoismaissa tutustumismatkalla 1 000 venäläistä, joista monet virkamiehiä. Demokratiaa, sananvapautta ja kansalaisyhteiskuntaa tukevat näkemykset ja liian laaja toiminta saattoivat olla liikaa Venäjälle.

Boedeker huomasi ilmapiirin muuttuneen marraskuussa 2013. Ukrainan mielenosoitukset Maidan-aukiolla olivat alkaneet.

"Aistimme muutoksen kotona. Oliko se television uutisointi vai mikä, mutta Maidan oli jotain, mitä Venäjälle ei haluta."

Puoliso Martin Björkbom odottaa Boedekeria kotiin lounaalle ja on lämmittänyt lohi-parsakaalikeittoa.

Vastaanotoilla yhdessä esiintyvä pari ei ole Boedekerin mukaan joutunut Venäjällä syrjityksi, vaikka maa on kieltänyt lailla homopropagandan lapsille.

"Meidät on molemmat kutsuttu Pietarin kuvernöörin vastaanotolle. Niin kauan kuin asiasta ei tehdä numeroa, kenenkään ei tarvitse välittää siitä."

Boedekerin mukaan toimiston vaikeuksilla ei myöskään ole yhteyttä hänen parisuhteeseensa.

Eniten homopropagandalaista seurannut asenteiden kärjistyminen näkyy Boedekerin mukaan seksuaalivähemmistöjen tapahtumien häiriköinnissä. Ministerineuvosto ja Pohjoismaiden konsulaatit tukevat Pietarissa esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen elokuvafestivaaleja ja osallistuvat niiden avajaisiin.

"Tiloja on jouduttu vaihtamaan viime hetkellä, ja avajaisiin on tullut pommiuhkauksia."

Boedeker arvioi homopropagandalain taustoiksi, että 2011 haluttiin kohdistaa venäläisten kielteiset tunteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Tuolloin ulkoista uhkaa ei korostettu samalla tavalla kuin nyt.

Ensimmäistä kertaa Venäjälle silloiseen Leningradiin Boedeker tuli töihin diplomaatiksi Suomen pääkonsulinvirastoon 1985. Tuolloin Mihail Gorbatšov käynnisteli perestroikan ajan uudistuksia sulkemalla viinakaupat. Diplomaattikutsuillakin oltiin kuivin suin. "Vastaanotoilla juotiin silloin karpalomehua."

Kolmessakymmenessä vuodessa Pietari on muuttunut megapolikseksi, jonka palatsit on restauroitu, tuontiautot seisovat keskustan ruuhkassa ja kaupat pursuavat merkkivaatteita.

Boedeker on virkavapaalla valiokuntaneuvoksen työstään eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnasta. Kahdeksaa kieltä taitava oikeustieteen lisensiaatti kävi Ranskassa eliittikoulu ENA:n julkishallinnon kurssin.

"Pariisilaiset aina järkyttyvät, kun he kysyvät, mikä on mielestäni maailman kaunein kaupunki. Se on Pietari."

Boedekerin mielestä ministerineuvoston 20-vuotinen työ ei ole mennyt Venäjällä hukkaan. "Olemme edistäneet ymmärrystä pohjoismaalaisten ja täkäläisten välillä. Sen työn tulokset eivät katoa kuin korkeintaan sukupolvien myötä."

"Toistaiseksi Venäjän sulkeutuminen on enemmän reagointia, eikä valtionjohdon strateginen linjaus. Onneksi."

Anneli Ahonen
Pietari, Venäjä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit