Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Heinämaa oli ensin kirjailija, sitten kuvataiteilija ja nyt käsikirjoittaja

"Kun alkaa opetella jotain uutta, saa käännettyä huomiota pois päin omasta riittämättömyydestä", hän kertoo

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Anna Heinämaa halusi kirjoittaa Haapsalun miekkailuperinteistä, koska harrastaa itsekin lajia. "Olen pian lähdössä veteraanikisoihin Kroatiaan."
Anna Heinämaa halusi kirjoittaa Haapsalun miekkailuperinteistä, koska harrastaa itsekin lajia. "Olen pian lähdössä veteraanikisoihin Kroatiaan." Kuva: Juhani Niiranen HS

Vuosia sitten, kun Anna Heinämaa oli pikkutyttö, äiti tuli herättämään hänet ja vuotta vanhemman isosiskon Saran. Hän halusi kertoa elokuvasta, jota oli käynyt katsomassa, Arthur Pennin Bonniesta ja Clydesta.

Sehän on tarina Yhdysvaltain 1930-luvusta, lama-ajasta ja rakastavaisista, joiden pikkurikollinen ura luisuu väkivaltaan. Spektaakkelimaisen pakomatkan päätteeksi poliisi ampuu Bonnien ja Clyden pitkässä, esteettisen hidastetussa kohtauksessa.

Kolme nopeaa

Maailman runoista läheisimmät

1 Aleksis Kivi: Kaukametsä (1866)

"Klassikkoruno näyttää, kuinka rakkautta osakseen saanut lapsi löytää pyhyyden maailmasta."

 

2 Anna Ahmatova: Lootin vaimo (1922–24)

"Ylistyslaulu väärien valintojen traagiselle kauneudelle."

 

3 Katri Vala: Äidit (1942)

"Se ei koskaan lakkaa itkettämästä ja olemasta ajankohtainen."

"Äiti kertoi meille koko elokuvan tarinan ja korosti loppua, Bonnien valkoista leninkiä ja siinä leviäviä veriruusuja. Se jäi mieleeni niin vahvasti, että itse elokuva oli suuri pettymys, kun myöhemmin näin sen", Heinämaa kertoo.

Hän käyttää muistoa kuin esimerkkinä siitä, miten hänestä, kirjailijasta ja kuvataiteilijasta, tuli aikanaan myös elokuvakäsikirjoittaja. Perustana kaikessa, mitä Heinämaa on tehnyt, on ollut tarina – usein ikivanhan kertomuksen voima ja imu.

Tässä tapauksessa tuttu tarina siitä, miten ihminen kiinnostuu jostain, kuten pieni Anna gangsterielokuvasta, mutta sitä etsiessään törmääkin johonkin muuhun.

Ihan aluksi Anna Heinämaa (s. 1961) opiskeli yliopistossa venäjää. Jatko-opinnot veivät 1980-luvulla Moskovaan, tulkiksi ja matkanjohtajaksi ja töihin liikemies Pekka Salmen kasinolle.

"Sen vuoden jälkeen tuli viisi lisää, sillä ensimmäinen mieheni työskenteli Moskovassa."

Kokemuksista jalostui 1990-luvulla kuunnelmia, romaaneja ja nuortenkirjoja, joissa Venäjällä ja vieraassa maassa asumisella on sijansa. Sitten kirjoittaminen taukosi. Heinämaa alkoi tehdä kuvataidetta.

"Valkoisen paperin kammo helpotti, kun vaihdoin välinettä. Se on minulle tyypillistä: kun alkaa opetella jotain uutta, saa käännettyä huomiota pois päin omasta riittämättömyydestä", hän analysoi.

Toinen syy oli lapsen syntymä 2002. "Kirjoittaminen on hidasta, kirja vie pari vuotta. Ajattelin, ettei ole lapselle hyväksi, jos äiti on niin kauan välillä outo, muissa maailmoissa."

Lisäksi oma äiti toivoi jatkajaa gallerialleen. Heinämaasta tuli kehystäjä, maalari ja veistäjä.

Pronssiset pienoisveistoksetkin kertoivat silti tarinoita, kuten nimistä voi päätellä. Syntyi Japanilainen naissoturi ja hänen laamansa, samoin Enkeliharjoittelija, Amatsoni ja Joséphine. Taiteilijaliittoihin Heinämaa ei kuitenkaan päässyt ilman muodollista koulutusta. Aikanaan hän luopui galleriastakin.

Tilalle tuli taas uusi väline, käsikirjoittaminen.

Tampereen ammattikorkeakoululla on elokuvakäsikirjoittamisen maisteriohjelma yhdessä manchesterilaisen Salford-yliopiston kanssa, ja sinne Heinämaa hakeutui 2010. Kun hän aloitti opinnot, oli "kuin olisi kotiinsa tullut".

"Olen aina harrastanut elokuvaa, nimenomaan suuren yleisön filmejä. Nuorena katsoin mieluummin Terminaattoreita kuin kävin elokuvakerhossa. Niissäkin on kyse perustarinoiden kertomisesta, ja Manchesterissa koulutus oli juuri tarinoihin orientoitunutta."

Heinämaasta olisi outoa ajatella, että taide esittää meille jatkuvasti jotain uutta ja outoa. Pikemminkin on kyse rakenteista, jotka ovat osa kollektiivista tajuntaamme. Säännöistä, jotka jokainen tuntee.

"Tärkeintä on se, miten tuttu tarina kerrotaan. Ajattele Kuninkaan puhe -elokuvaa. Katsoja ymmärtää heti, ettei kuningas änkytä lopussa yhtä pahasti."

Samalla lailla kulkee Heinämaan käsikirjoitus virolaisesta Endel Nelisistä, josta Klaus Härö ohjasi elokuvan Miekkailija. Se oli yksi Manchesterin opintoihin kirjoitetuista teksteistä.

1950-luvulla Haapsalun lapsille miekkailua opettaneen ja neuvostojärjestelmän kynsiin joutuneen huippu-urheilijan tarinassa Heinämaata kiinnosti kahden filosofian vastakkainasettelu.

"Samoin se, miten rakkaudella tyhjästäkin kasvatettu asia menestyy, kuten Haapsalun miekkailukulttuuri."

Nyt työn alla on kaksikin käsikirjoitusta. Yksi kertoo vanhasta taidekauppiaasta, joka löytää aarteen, mutta ei saa todistettua sitä aidoksi. Toinen on kuvitelma siitä, miten Hessenin prinssiä Friedrich Karlia koulittiin Suomen kuninkaaksi.

Ensimmäisessä on sama teema kuin Ernest Hemingwayn Vanhuksessa ja meressä: rakkaasta pakkomielteestä on vaikea päästää irti. Suomen kuningas taas kertoo miehestä ja keski-iän kriisistä.

"Kumpikin kertaa tavallaan tarinaa siitä, miten yritetään kiivetä vuorelle mutta epäonnistutaan. Tyhjin käsin ei kuitenkaan palata, eikä samanlaisena kuin ennen."

Klaus Härön Miekkailijassa mestari opettaa lapsia 1950-luvun Virossa.
Klaus Härön Miekkailijassa mestari opettaa lapsia 1950-luvun Virossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit