Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Automobiili saapui Suomen maaseudulle

Autojen yleistyminen nostatti vaatimuksia yleisistä liikennesäännöistä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Automobiili nostaa pölyä vanhalla Tuusulantiellä. Benz-auton omistaja oli tiettävästi Ariman lasitehtaan omistaja Karl Taxell (1860–1934). Kuva on G. Kockin kokoelmista.
Automobiili nostaa pölyä vanhalla Tuusulantiellä. Benz-auton omistaja oli tiettävästi Ariman lasitehtaan omistaja Karl Taxell (1860–1934). Kuva on G. Kockin kokoelmista.

Suomessa oli 1910-luvun puolivälissä noin tuhat yksityisautoa, joista kolmasosa Helsingissä.

Autoliikennettä koskevia järjestyssääntöjä oli kuitenkin laadittu vasta muutamissa suurimmissa kaupungeissa. Maaseutu paria lääniä lukuun ottamatta oli vailla kaikkia määräyksiä ja niinpä automobiilien ilmestyminen raitille herätti hämmennystä ja eripuraakin.

Huhtikuun puolivälissä 1915 Helsingin Sanomat pohti kaksiosaisessa kirjoitussarjassaan ongelmallista tilannetta:

"Näin ollen ei ole kummaa, että automobiililiikenne, sellaisena kuin sitä nykyään usein harjoitetaan, on herättänyt mielipahaa ja katkeruutta tientekovelvollisten ja maanteillä hevosilla liikkuvien keskuudessa. On sen takia toivottavaa, että tämä meillä yhä kasvava liikenne niin pian kuin mahdollista järjestetään yleisellä asetuksella."

Kirjoituksessa ollaan huolestuneita yleisestä turvallisuudesta ja maanteiden kulumisesta ja osittaisesta turmeltumisesta. Tiet olivat vuosisadan alussa "nimismiehen kiharoilla" olevia sorateitä. Erityisesti kuorma-autot turmelivat tierumpuja ja korjaaminen jäi tientekovelvollisille. Nyt autojen omistajien tulisi ottaa osaa teiden uudistamiseen ja kunnossapitoon. Tiedettiin, että ulkomailla aiheesta oli säädetty jo rajoituksia.

HS ei kuitenkaan ollut lähtemässä pelkälle kieltolinjalle; se olisi ollut askel taaksepäin:

"Säännösten laadinnassa on kumminkin toiselta puolen aina pidettävä silmällä, ettei liian ahtailla määräyksillä jarruteta automobiililiikenteen kehitystä maassamme yleensä. Automobiilinkäyttö on sivistysmaissa kasvanut niin suureksi, että se monissa paikoin jo on tullut yhtä tärkeäksi kuin hevosilla ajo tahi kokonaan syrjäyttänyt hevosten käyttämisen vetovoimana maanteillä."

Tiet, rummut ja sillat oli rakennettu yksinomaan hevosliikennettä varten. Siinä kun kaksipyöräiset hevosrattaat kuormineen painoivat alle 1 000 kiloa ja nelipyöräiset kaksin verroin, painoi henkilöauto jo helposti 3 000 kiloa ja kuorma-auto jopa 10 000 kiloa ja enemmänkin.

Auto oli tietysti aikanaan valtava ihme ja isoa itsestään liikkuvaa laitetta mentiin jopa pakoon. Hankaluuksia aiheutti myös se, että hevonen, tärkein tavaraliikenteen kuljetusväline, pelkäsi autoa.

"Enintä tyytymättömyyttä on herättänyt niiden usein raju nopeus ja kuljettajien huoleton menettely kohdatessaan hevosilla ajajia. On tullut melkein hengenvaaralliseksi liikkua hevosilla pitkin maanteitä paikoilla, joissa hevoset eivät vielä ole tottuneet automobiileihin. Erittäin pimeällä ajaessa on leikki kaukana, jos automobiili tulee vastaan."

Kirjoituksen mukaan kulkunopeutta tulisi rajoittaa asutuilla seuduilla. Maksiminopeudeksi ehdotetaan 35 km tunnissa, jos automobiili on muuten kunnossa. Tiheään asutuilla seuduilla rajoitus olisi 25 km tunnissa, pimeällä ja sumussa vielä vähemmän.

Pohditaan myös sitä, pitäisikö asumattomilla seuduilla olla nopeusrajoituksia lainkaan, koska "niitä vastaan rikottaisiin kuitenkin".

Autot yleistyivät nopeasti suurimmissa kaupungeissa, ja 1920-luvun alussa maassamme oli jo noin 1 800 autoa ja 800 moottoripyörää. Ensimmäinen valtakunnallinen asetus automobiililiikenteestä tuli voimaan vuoden 1923 alusta, minkä myötä myös suomalaisten ajokortit yhdenmukaistuivat.

HS päättää kirjoituksensa varovaisen positiivisiin tunnelmiin: "Jos automobiililiikenne maanteillä yleisen asetuksen kautta järjestetään siihen suuntaan, kuin ylempänä olemme esittäneet, ja jos viranomaiset mikäli mahdollista valvovat, että annettuja määräyksiä noudatetaan, on toiveita siitä, että vastenmielisyys maaseudulla automobiilia vastaan vähitellen katoaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!