Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjalan kuvernööri

Esa Timonen 1925–2015

Ihmiset
 
Esa Timonen
Esa Timonen

Entinen Pohjois-Karjalan maaherra, ministeri Esa Timonen kuoli 19. huhtikuuta Liperissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 28. toukokuuta 1925 Nurmeksessa.

Esa Timonen oli koko pitkän poliittisen uransa ajan presidentti Urho Kekkonen uskollinen tukimies. Hän kuului maalaisliitto-keskustan sisällä vaikuttaneeseen K-linjaan, jonka johtohahmoista ministeri Ahti Pekkala kuoli viime syksynä ja ministeri Eino Uusitalo maaliskuussa.

Timonen oli koulutukseltaan agrologi ja työskenteli kotimaakunnassaan maatalousneuvojana ennen kuin hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 1958.

Kymmenen vuotta myöhemmin Timonen siirtyi Pohjois-Karjalan läänin maaherraksi ja oli tehtävässä vuoteen 1992 asti. Hän oli neljännesvuosisadan "Karjalan kuvernööri", lääninsä näkyvin hahmo ulospäin.

Hän oli myös väsymätön aluepolitiikan puolestapuhuja.

Timosella oli runsaasti maakunnallisia ja myös valtakunnallisia luottamustehtäviä muun muassa osuustoimintaliikkeessä.

Timonen oli ministerinä kahdessa hallituksessa ennen maaherraksi siirtymistään ja vielä maaherranakin hän sai muutaman lyhyen ministerikomennuksen Helsinkiin.

Vielä enemmän näkyviä paikkoja olisi ehkä ollut tarjolla. K-linja houkutteli Esa Timosta vuonna 1976 Johannes Virolaisen vastaehdokkaaksi keskustapuolueen puheenjohtajavaaliin.

Maaherra taisi olla innostunut hankkeesta, mutta kysyi neuvoa presidentiltä, kuten 1970-luvulla oli tapana.

Kekkonen ei uskonut Timosen pystyvän kaatamaan Virolaista ja varoitti, että puheenjohtajan vaalin saattaa myös hävitä. Timonen jätti hankkeen sikseen.

Maaherra Martti Miettunen on kertonut, että Timosen nimi oli myös pääministerikaavailuissa syksyllä 1975, jolloin Kekkonen pakotti puolueet muodostamaan hätätilahallituksen.

Miettusen kertomaan mukaan presidentti oli sanonut, että jos Miettunen ei lähde hätätilahallituksen johtoon, Kekkonen pyytää Timosta.

Miettunen suostui pääministeriksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit