Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilun tuntija ahersi tietokirjoja

Antti O. Arponen 1950–2015

Ihmiset
 
Antti O. Arponen
Antti O. Arponen

Toimittaja ja tietokirjailija Antti O. Arponen kuoli suolistosyöpään 30. maaliskuuta Lappeenrannassa. Hän oli 64-vuotias, syntynyt Sippolassa 3. toukokuuta 1950.

Arponen opiskeli Helsingin yliopistossa 1970-luvun alussa ja valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi 1973 pääaineenaan Suomen historia.

Hän suuntautui urheilujournalismiin ja myöhemmin myös tietokirjojen kirjoittamiseen.

Yksi Arposen teoksista oli omaelämäkerta. Vuonna 2007 ilmestynyt Urheilua, kirjoja, elämää käy huolella läpi tekijänsä vaiheet. Kirjassa hän luonnehtii itseään "monen sortin hulluksi". Hulluuksia olivat työ, järjestöt, urheilu, historia, visailut ja Karjala.

Arponen toimi Suomen urheilumuseon johtajana 1977–79 ja Suomen urheilulehden päätoimittajana 1980–81.

Sen jälkeen työura jatkui Kuopiossa kaupunkilehti Viikkosavon päätoimittajana ja samassa roolissa paikallisradioasema Oikea aseman palveluksessa.

Vuosina 1986–2004 Arponen työskenteli Lappeenrannassa sanomalehti Etelä-Saimaan toimituspäällikkönä, urheilutoimituksen esimiehenä ja erikoistoimittajana.

Arponen jäi sairauseläkkeelle vuoden 2012 alussa Karjala-lehdestä, jossa hän oli ollut päätoimittaja.

Toimittajan työnsä rinnalla Arponen oli uuttera urheilukirjojen kirjoittaja ja urheilutiedon harrastaja. Urheilukirjoja hän kirjoitti yksin ja yhtenä tekijöistä noin 60. Hänen teoksensa valittiin Vuoden urheilukirjaksi kaksi kertaa, 1986 ja 2006.

Arponen oli monissa rooleissa, muun muassa kilpailijana, kysymysten laatijana ja tuomarina, mukana urheilutiedon SM-kilpailujen järjestelyissä ja oli alan yhdistyksen puheenjohtaja 1997–2003.

Arponen oli muutenkin järjestöaktiivi, muun muassa puheenjohtaja useissa urheiluseuroissa. Kunnallispolitiikassa Arponen vaikutti sitoutumattomana Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa. Helmikuussa 2009 hänelle myönnettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi.

Julkisuudessa Arposen nimi esiintyi takavuosina myös niin sanotun Huhtiniemen mysteerin yhteydessä. Kymmenkunta vuotta sitten lähinnä Arposen aloitteesta ryhdyttiin tutkimaan, onko lappeenrantalaisen leirintäalueen maastoon haudattu jatkosodassa teloitettuja rintamakarkureita.

Luurankoja löytyi, mutta laboratoriotutkimukset paljastivat ne 1800-luvun venäläisiksi vainajiksi.

"Se oli sittenkin ilmeisesti kaupunkilegenda", Arponen totesi 60-vuotishaastattelussaan vuonna 2010 Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!