Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsihteeri Maria Laakso johtaa ensi kesänä 21 000 voimistelijan liikuntafestaria Helsingissä

Ihmiset
 
Sami Kero HS
Gymnaestradan pääsihteeri Maria Laakso tuo 21 000 voimistelijaa Olympiastadionille. Vapaaehtoistyöntekijäksi suurtapahtumaan pääsee vielä.
Gymnaestradan pääsihteeri Maria Laakso tuo 21 000 voimistelijaa Olympiastadionille. Vapaaehtoistyöntekijäksi suurtapahtumaan pääsee vielä. Kuva: Sami Kero HS

Kolmekymmentäkaksi vuotta sitten Maria Laakso seisoi Olympiastadionin tunnelissa ja odotti. Pian hän astelisi kentälle tuhansien katsojien eteen. On vuosi 1983. Helsinki isännöi yleisurheilun ensimmäisiä MM-kilpailuja, ja 15-vuotias Laakso esiintyy voimistelunäytöksessä kisojen avajaisissa sekä päättäjäisissä.

Hän ei enää muista, kumpi päivä silloin oli. Hän muistaa vain sen, miten pikajuoksija Carl Lewis käveli yhtäkkiä ohi ja huomaamattaan hipaisi Laaksoa.

Kolme nopeaa

Ikimuistoisimmat urheiluhetket

1 Lukuisat näytökset, leirit, suurtapahtumat ja kilpailut

"Päällimmäisenä omat ensimmäiset kultaiset mitalit voimistelijana ja valmentajana sekä 1996 voimistelun suurjuhlaan tekemäni kenttäohjelman ensimmäiset yhteisharjoitukset noin 2000 voimistelijan kanssa."

 

2 Sydneyn Paralympialaiset 2000

"Sanoinkuvaamaton fiilis oli marssia ensimmäisen kerran Suomen joukkueen kanssa paralympialaisten avajaisissa. Sain kerätä ikimuistoisia kokemuksia yhdeksän vuoden ajan vammaisurheilijoiden kanssa."

 

3 Poikani jalka- ja koripallo- ottelut ja -turnaukset

"On ollut mahtavaa kannustaa poikia kentän laidalla ja buffeteissa. Liikunnallisen elämäntavan siirtyminen seuraavalle sukupolvelle on ollut kaiken kustantamisen, kannustamisen ja kuljettamisen arvoista."

"Esiintyminen MM-kisoissa on ollut minulle kaikkein sykähdyttävin hetki tuolla kentällä", Laakso kertoo.

Ensi kesän jälkeen saattaa olla toisin, sillä heinäkuussa Olympiastadion täyttyy jälleen voimistelijoista. Helsinki isännöi Suomen ensimmäistä Gymnaestradaa, joka tuo kaupunkiin 21 000 voimistelijaa.

Laakso, tapahtuman pääsihteeri, seuraa tapahtumia aitiopaikalta.

"Gymnaestrada on suomalaisten pitkäaikainen unelma. Ei vain Voimisteluliiton vaan myös kävijöiden, seurojen unelma", Laakso sanoo stadionkahvilassa.

Se on kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty tapahtuma. Voimisteluliitto haki kumppaneikseen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Helsingin kaupungin, koska molempien tavoitteena on saada suurtapahtumia Suomeen ja pääkaupunkiin.

Valmisteluja on tehty pitkään, ja viimeisen vuoden ajan Laakso on omistautunut pelkästään Gymnaestradalle. Näin valtavan tapahtuman vetäjältä tarvitaan ainakin hyvää paineensietokykyä.

"No ei mua hirvitä. Pitää vain luottaa siihen, että on osannut valita oikeat ihmiset ympärille. Ei auta hätäillä isoista eikä pienistä asioista."

Projektinvetäjänä Laaksoa voi nimittää jo konkariksi. Entinen paralympiakomitean pääsihteeri oli puuhaamassa vammaisten yleisurheilun MM-kisoja sekä EM-kisoja Suomessa 2005. Voimisteluliiton kautta hän on ollut johtamassa useita suurtapahtumia. Talkoo- ja vapaaehtoistyö on tullut tutuksi myös lasten harrastusten kautta.

"Viime viikollakin olimme Käpylän pallon jalkapalloturnauksessa vastuussa yhdestä kentästä. Pojat vihelsivät pelejä, ja me vanhemmat pidimme buffetia. Tiedän siis myös sen tason."

Laakso on itse entinen voimistelija, jonka lapsuuden Ylivieskassa liikuttiin ja harrastettiin paljon. Hän on saavuttanut useita joukkuevoimistelun SM-mitaleita niin kilpailijana kuin valmentajana.

Liikunnan sijaan Laakso päätyi silti opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa ja viestintää, ja päätyi töihin kansainvälistä liikkuvuutta edistävään Cimoon.

"Mutta jossain vaiheessa tuli sellainen olo, että olisi kiva yhdistää urheilu ja kansainvälinen työ", Laakso kertoo.

Toive kävi toteen vuonna 1999, jolloin Laakso aloitti Suomen paralympiakomitean ensimmäisenä työntekijänä. Kaiken oppi itse alusta asti, mutta Laakso nautti, erityisesti siitä, että sai olla urheilun kanssa tekemisissä. Työ päättyi vasta 2009 Laakson siirtyessä Voimisteluliiton vetäjäksi.

"Se oli mielettömän hieno rupeama. Minulle on aina ollut tärkeää, että teen itselleni tärkeän asian eteen töitä, omalla työllä on merkitystä ja se tuottaa jotain hyvää jollekin."

Kun Laakson lapset olivat pieniä, he olivat usein äitinsä mukana myös vammaisurheilutapahtumissa.

"Sehän on parasta suvaitsevaisuuden kasvattamista", Laakso sanoo ja kertoo, miten 3-vuotias näki kerran uimarin riisuvan tekokäden ja tuijottavan sitä ihmeissään. "Hän alkoi nykiä minua hihasta ja sanoi, 'mä haluan tollasen, niin siistii'."

Helsingin heinäkuussa täyttävä Gymnaestrada järjestetään joka neljäs vuosi jossain päin maailmaa. Laakso sanoo, että suurtapahtuman avulla liitto haluaa näyttää suomalaisille, millaista voimistelu on. Mukana ovat kaikki lajit telinevoimistelusta lähtien.

"Siellä näkyy koko se kirjo. Meidän lajissa on mahdollisuus olla mukana koko elämän ajan. Ehdottomasti haluamme voimistelulle lisää näkyvyyttä ja osoittaa lajin monipuolisuuden."

Laakson mukaan Gymnaestrada ei ole pelkästään voimistelutapahtuma, vaan enemmänkin kuin kesäfestarit.

Tapahtumaan on aikaa kolme kuukautta. Tässä vaiheessa järjestelyissä hiotaan jo yksityiskohtia, ja hoputetaan osallistujia, joita saapuu 50 eri maasta.

"Aina kun kansainvälistä tapahtumaa järjestetään, eiväthän kaikki pidä deadlinesta kiinni. Me ja sveitsiläiset ja saksalaiset ehkä uskotaan, ei kovin moni muu. Ruotsalaisiakin saa hoputtaa koko ajan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit