Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isät innostuivat letittämään tyttäriensä hiuksia – oppia saa Jenni Petäsen hittikurssilta

Ihmiset
 
Isät innostuivat letittämään tyttäriään
Isät innostuivat letittämään tyttäriään
Lettitaiteilija Jenni Petänen on keksinyt järjestää letityskursseja myös isille ja tyttärille. Petäsen mukaan idea innostaa isiä, joiden voi muuten olla vaikea keksiä yhteistä tekemistä tyttärien kanssa. Tyttäret ovat erityisen tyytyväisiä, kun letintekijä onkin vaihteeksi isä. Videolla esiintyy Arto Sivonen ja hänen tyttärensä Liina Sivonen. Toimittaja: Leena Virtanen, kuvaus ja leikkaus: Kimmo Räisänen.

Mitäs tänään laitettaisiin: ranskalainen, hollantilainen vai kalanruoto?

Jenni Petänen aloittaa päivänsä tekemällä letit kolmelle tyttärelleen. Pitää miettiä, mitä lettikampausten pitää päivän aikana kestää. Onko tiedossa liikuntaa, päähineitä, tuulista säätä? Tyttöjen omatkin toiveet ovat vuosi vuodelta täsmällisempiä.

Petäsen letitysurakka ei nykyään pääty siihen. Leteistä on hyvää vauhtia tulossa hänelle täyspäiväistä työtä. Omaa toiminimeä perustaessaan hän alkoi kutsua itseään lettitaiteilijaksi.

Kun hakee kuvien jakopalvelu Instagramista hashtagilla braid eli letti, saa käsitystä, millaiseen maailmaan Petänen on ajautunut. Letittäjät ovat verkostoituneet tehokkaasti ja kansainvälisesti. He jakavat netissä oivalluksiaan ja kysyvät vinkkejä.

"Instassa on aina joku haaste päällä. Kuka esimerkiksi keksii erikoisimman hollantilaisen", Petänen kertoo.

Petänen kuuluu ryhmään, jossa on jäseniä Australiasta, Yhdysvalloista ja Euroopasta. Ryhmä toimii Instagramissa ja viestittelee myös WhatsAppissa.

Petäsen lettiura tuskin olisi paisunut ilman sosiaalista mediaa. Vielä nelisen vuotta sitten hän eleli kaikessa rauhassa Sveitsissä Geneve-järven rantamilla, jonne perhe oli muuttanut Englannista miehen työn perässä. Perheessä oli kaksi tytärtä, jotka tulivat sikäläiseen tapaan aina päivisin kotiin syömään. Äidin oli pysyttävä kotona. Edellisessä kotimaassa Petänen oli työskennellyt kirjanpitäjänä.

Petänen alkoi letittää, vanhasta muistista. Hän oli jo lapsena osannut tehdä ranskalaislettejä eri suuntiin.

"Olen aina tykännyt neulomisesta ja Rubikin kuution vääntämisestä, kaikesta mitä voi tehdä sormilla."

Kimmo Räisänen
Jenni Petänen teki kymmenvuotiaalle Liina Sivoselle ranskalaisletin, jota koristeltiin pikkuleteillä.
Jenni Petänen teki kymmenvuotiaalle Liina Sivoselle ranskalaisletin, jota koristeltiin pikkuleteillä.

Sitten perheeseen syntyi kolmas tytär. Kun Petänen oli laitoksella, hänen miehensä totesi anopille, että taitaa olla hänenkin vuoronsa opetella letintekoa. Ja niin hän tosiaan opetteli.

Tämä taas kasvatti Petäsen kilpailuviettiä. Piti laittaa paremmaksi, kun perheessä oli yllättäen kaksi letittäjää. Siinä vaiheessa Petänen löysi videopalvelu YouTuben letitysvideot ja ryhtyi opiskelemaan toden teolla.

Kolme nopeaa

Parhaat lettikampaukset

1 Tuplakukkanuttura
"Se on lempikampaukseni, jossa on kaksi kukannäköistä nutturaa pään päällä, ja ohikulkijan on pysähdyttävä miettimään, mistä hiukset tulee ja minne ne menee. Kampaus sopii aikuiselle ja lapselle ja on lisäksi todella juhlava."

2 Kampaukset, joissa leikitellään jakauksilla ja lettien suunnalla
"Ne ovat aina hauskoja. Pään takaosaan sydämen muotoon letitetyt puoliranskalaiset letit ovat näistä ehkä suosikkini."

3 Elsan juhlakampaus Disneyn
Frozen-elokuvasta
Se on suosikkini elokuva-aiheisista kampauksista. Vanhimman tyttäreni paksuista hiuksiin olen saanut tästä todella elsamaisen, päälle vielä sininen mekko ja taustalle luminen maisema, niin on kuin suoraan elokuvasta."

"Huomasin, että osasin yhdistellä eri lettejä ja aloin saada ideoita."

Puolitoista vuotta sitten Petänen rohkaistui ja osallistui Instagramissa kansainväliseen letityskilpailuun, joita järjestetään usein. Hän lähetti kuvan tiara-mallisesta lettikampauksesta, jonka hän oli taiteillut vanhimmalle tyttärelleen.

"Heräsin keskellä yötä siihen, kun puhelin alkoi vilkkua. Jostain toiselta puolelta maapalloa tuli viestejä. Voitin kilpailun, ja siitä se lähti."

Nyt Petäset asuvat Suomessa, Jenni Petänen kirjoittaa lettiblogia, pitää kursseja, letittää lapsia festareilla ja lukiolaisia vanhojen tansseihin. Blogissa hän on muun muassa testannut, millaiset lettiviritykset kestävät viikonlopun telttareissuilla tai mikä malli sopii laskettelukypärän alle. Kirjanpitäjän työt tuntuvat kaukaisilta.

Aviomieskin letittää edelleen.

"Hänellä on oma repertuaarinsa", Petänen kehuu.

Lettiyhteisöstä on tullut Petäselle yhä tärkeämpi, ja letittäjät kahvittelevat joskus keskenään.

Petäsen letitettävät ovat useimmiten lapsia ja asiakkaat heidän vanhempiaan, mutta Petästä pyydetään tekemään juhlalettejä myös aikuisille naisille. Teinejä inspiroivat Nälkäpeli-elokuvat, Taru sormusten herrasta ja Game of Thrones -sarja. Lettiesikuvat eivät hevin lopu.

Hittituotteeksi on kuitenkin osoittautumassa isien kurssittaminen. Se osuu johonkin herkkään kohtaan.

"Ajattelin, että mikseivät muka miehetkin voisi oppia letittämään. Kyllä heilläkin voi olla aikaa ja kärsivällisyyttä, ei letittämisessä muuta taikaa ole. Kuka vain voi oppia."

Petänen arvelee isäkurssien suosion perustuvan siihen, että isien on usein vaikeampaa keksiä tyttärien kanssa yhteistä tekemistä kuin poikien. Petäsen ensimmäinen letityskurssi on viikonloppuna. Se täyttyi heti, joten Petänen päätti järjestää lisää kursseja.

"Olen huomannut, että tytöt kertovat erityisen ylpeinä, että letin onkin tehnyt isä. Kun opettaja kysyi omalta tyttäreltäni, että äitikö taas teki hienot letit, niin tytär huokaisi tyytyväisenä, että ei kun isä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit