Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Lapset leikkivät autonromuilla

Ihmiset
 
Matti Tapola
Autonromut kiinnostavat lapsia. Missä päin pääkaupunkiseutua kuva on otettu ja milloin?
Autonromut kiinnostavat lapsia. Missä päin pääkaupunkiseutua kuva on otettu ja milloin? Kuva: Matti Tapola
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailussa oli ylimääräinen pähkinä, koska toimituksessakaan ei ole tarkkaa tietoa, milloin kuva on otettu.

Yli 80 vastaajasta lähes kaikki tunnistivat, että kuvassa näkyy Haagan ammattikoulu eli nykyinen Stadin ammattiopiston Ilkantien toimipaikka ja sen edustalla kulkeva Nuijamiestentie.

Kuvanottohetkestä tuli runsaasti asiantuntevia arvioita ja pohdintoja.

"Ensimmäiset opiskelijat tulivat uuteen, varusteiltaan vielä hieman keskeneräiseen kouluun syksyllä 1967", aloittaa Tapio Jalonen, joka itse aloitti samassa rakennuksessa autosähköasentajan koulutuksen seuraavana vuonna. 1970-luvulla hän palasi kouluun opettajaksi ja eteni myöhemmin sen johtajaksi asti.

Kuva on siis todennäköisesti aikaisintaan vuodelta 1967, tosin Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema rakennus oli sen verran iso tapaus, että sitä kuvattiin lehtiin useasti jo rakennusvaiheessa. Melko valmiilta rakennus kuitenkin näyttää, kuten moni vastaaja kirjoitti.

Suuri osa bongaajista havaitsi myös sen, että kuvassa ei vielä näy Hämeenlinnanväylää eikä Metsäläntietä.

"Olin kesätöissä vuonna 1972 tai 1973 rakentamassa Kehä I:n ja Hämeenlinnanväylän risteystä. Kuvassa ei näy minkäänlaista tielinjan raivausta, merkintää", pohtii Markku Lehmuskallio, joka siis rajaisi kuvaushetken myöhäisimmillään vuoteen 1971.

Mestaribongaaja Matti Grönroos asettaisi takarajan samoihin aikoihin, vuoteen 1972. "Silloin alkoi Hämeenlinnanväylän ja Metsäläntien (silloisen Hakametsäntien) rakentaminen."

Tästä eteenpäin menee kuitenkin kimurantiksi. Haagan ammattikoulun vihkijäiset olivat vasta torstaina 7. marraskuuta 1968, mutta tätä kuvaa ei ole otettu talvella.

Toimituksen mielestä parhaat perustelut kuvanottohetkestä tulivat lopulta Matti Grönroosilta ja Mikko Huotarilta, jotka syynäsivät tarkkaan ilmakuvia.

Ensin Grönroos: "Vuoden 1964 peruskartassa Nuijamiestentien itäpuolella oleva pelto ulottuu aivan tien reunaan asti. 1969 otetussa ilmakuvassa pusikoituminen on alkanut, mutta näyttäisi siltä, että se ei ole edennyt niin pitkälle kuin lehden kuvassa. Arvelen, että kuva on otettu kesällä 1971 tai 1972."

Sitten Huotari: "Koska ammattikoulun muurin vierellä kasvaa jo puskaa, kuva tuskin on vuosilta 1967 tai 1968. Oikeassa alakulmassa näkyvä nurmialue on vuoden 1969 ortokuvassa vielä täynnä työkoneiden renkaiden jälkiä, joten ehdotan loppukesää 1970. Myös 1971 voisi olla mahdollinen."

Molemmat herrat saavat erikoispalkintona cd-levyn, Grönroos Pekko Käppi & K:H:H:L:n albumin Sanguis Meus, Mama! ja Huotari Stigin albumin Stig.

Perinteisen kirjapalkinnon voittajaksi onnetar arpoi Olli Hellstenin. Hän saa Saku Tuomisen teoksen Luova järkevyys.

Tämän viikon arvoituksessa lapset ovat pihalla tutkailemassa autonromuja. Tilannetta ei ole taltioitu Helsingissä, mutta Bongaa paikka -palstan reviirin mukaisesti se on pääkaupunkiseudulta.

Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla paikasta omakohtaisia kokemuksia?

 

Lähetä vastauksesi 30. huhtikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Pentti Nissinen
Kuva on todennäköisesti otettu kesällä 1970-luvun alussa.
Kuva on todennäköisesti otettu kesällä 1970-luvun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit