Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Papista tuli humanisti ja agnostikko

Martti Mäkisalo 1948–2015

Ihmiset
 
Heikki Räisänen Kaiho Nieminen
Martti Mäkisalo
Martti Mäkisalo

Kirjailija ja toimittaja Martti Mäkisalo kuoli sairauskohtaukseen 16. maaliskuuta Helsingissä. Hän oli 66-vuotias, syntynyt 16. huhtikuuta 1948 Mustasaaressa.

Teologian maisteri Mäkisalo oli vajaan vuosikymmenen pappina Itä-Helsingissä. Hän kuitenkin turhautui työympäristöön, jossa ei syntynyt vuorovaikutusta eikä siedetty erilaisuutta. Hän koki, että kirkon ulkopuolella oli enemmän inhimillisyyttä ja vakavampaa moraalista pohdiskelua. Mäkisalon kohdalla tuo pohdiskelu oli papin työn ohella suuntautunut jo vuosia kaunokirjalliseen ilmaisuun. Niinpä hän 1978 julkaisi novellikokoelman Reunanen.

Mäkisalo jätti seurakuntatyön, heittäytyi vapaaksi kirjoittajaksi ja julkaisi 1979 romaanin Ensio. Ankara itsekriittisyys sai hänet vuosiksi vaikenemaan fiktion kirjoittajana, kunnes hän 1998 julkaisi huumorin täyteiset nuortenkirjansa Alli Kaattorin karkumatka ja Presidenttipeliä.

Mäkisalo työskenteli kolme vuosikymmentä myös Helsingin Sanomien kriitikkona ja arvosteli lähinnä uskontoon liittyvää kirjallisuutta. Hänestä tuli kirkollisen Vartijan toinen päätoimittaja 1988. Hän oli tehtävässä parikymmentä vuotta.

Vuonna 1952 Vartijan päätoimittajaksi tullut Erkki Niinivaara teki lehdestä foorumin vapaalle ja luovalle keskustelulle. Mäkisalo piti Niinivaaraa paljossa esikuvanaan. Hän siteerasi mielellään tämän ohjelmallisia kannanottoja, joiden mukaan kirkko ei ole itsetarkoitus.

Niinivaaran visio kristinuskon merkityksestä ja mahdollisuuksista oli Mäkisalosta aivan toista luokkaa kuin perinteinen oman sielun autuutta varjeleva hurskaus.

Mäkisalo oli kantavia voimia myös silloisen puolisonsa Aino-Kaarina Mäkisalon luotsaamassa Erkki Niinivaara -seurassa.

Mäkisalo ei pitänyt ääntä itsestään, mutta toi kirjoituksissaan esiin kriittisiä näkemyksiä. Maallikkosaarnaajan poika oli opiskeluaikana kokenut yhteiskunnallisen herätyksen ja liittynyt sekä Skdl:oon että pieneen vasemmistokristittyjen ryhmään.

Mäkisalo kirjoitti kirkon "viiltävästä paradoksista": Se on syntynyt rohkeasta toisinajattelusta ja silti se suojelee aggressiivisesti perinteitään. Kuitenkin kristinusko on säilynyt elinvoimaisena vain tulkitsemalla traditiotaan yhä uusin tavoin. Vaikka kristinusko on humanisoitunut kauas siitä, mitä se oli vielä sata vuotta sitten, puhumattakaan etäisyydestä Raamattuun, tämä kehitys on ollut välttämätöntä.

Mäkisalosta kehkeytyi humanistinen agnostikko, jossa oli ripaus mystikkoa. Hän kirjoitti, että "on pakko olla jokin käsittämätön". Hän voisi kutsua tätä Jumalaksi, ellei sana olisi niin uskonnon rasittama.

Mäkisalo oli rauhallinen pohdiskelija. Lapsilleen ja lastenlapsilleen hän jätti pysyvän arvopohjan, johon kuuluu luonnon kunnioittaminen ja kaikkien ihmisten hyväksyminen.

Heikki Räisänen
Kaiho Nieminen
Kirjoittajat ovat Martti Mäkisalon ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit