Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan päätiedottaja on loistava verkostoituja ja Tarja Halosen "SYL-sisko"

Suuri joukko kärkipoliitikkoja on Marjo Timosen ystäviä jo opiskeluajoilta

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Marjo Timonen on tyytyväinen eduskunnan väliaikaisiin tiloihin Sibelius-Akatemiassa, vaikka siellä on ahtaampaa kuin Eduskuntatalossa.
Marjo Timonen on tyytyväinen eduskunnan väliaikaisiin tiloihin Sibelius-Akatemiassa, vaikka siellä on ahtaampaa kuin Eduskuntatalossa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kurikan Mietaan kylä on tullut tutuksi kylän suuren pojan, Juha Miedon, ansiosta. Samasta kylästä on kotoisin myös eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen.

Hänellä on tänään juhlallinen työpäivä, sillä eduskunnan ohjelmassa on valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet.

Kolme nopeaa

Ohjeet uusille kansanedustajille

1. Läpinäkyvyys
"Suomen eduskunta on maailman avoimin parlamentti. Tämä talo on läpinäkyvä. Se kannattaa ottaa kaikessa huomioon."

 

2. Media
"Median työskentelymahdollisuudet eduskunnassa ovat hyvät. Eduskuntauutisointi on kansainvälisesti verraten erittäin laajaa. Tämä on iso muutos, minkä monet kunta- ja maakuntapolitiikassa toimineet uudet kansanedustajat kokevat. Heidän kannattaa tiedostaa, että media on aina läsnä."

 

3. Reilut pelisäännöt
"Minulla on ollut aina isona tavoitteena se, että ei kannata riidellä kenenkään kanssa – ei myöskään toimittajien kanssa. Asiat selviävät puhumalla."

"Aivan kiva päivä viettää synttäriä", Timonen sanoo ja nauraa. Hän täyttää tänään 60 vuotta.

Pohjalaisuus leimaa Timosta niin vahvasti, että siitä ei hänen kanssaan voi olla puhumatta.

Eteläpohjalaiseen talonpoikaissukuun kuuluvan Timosen kotitila oli tyypillinen pohjalainen tila, jossa tehtiin ja yritettiin kaikkea.

Heillä oli porsitussikala ja jossain vaiheessa tiilitehdas, kauppa ja kuorma-autokin.

"Pohjanmaalla tehtiin aina ihan mielettömästi töitä, mutta siellä oli myös paljon yhteiseloa ja oloa. Jatkuvasti oltiin kylässä, ja jatkuvasti tehtiin jotakin."

Tätä elämäntyyliä Timonen on noudattanut myöhemminkin.

"Aina pitää olla menossa, tavata ihmisiä ja järjestää juhlia. Ihmisten kanssa yhdessäolo on minulle edelleen tärkeää."

Pohjalaisuus on Timosen mukaan hauskaa, kovaäänistä ja riehakasta. "Asiat esitetään suoraan, puolesta ja vastaan."

Timonen on ollut perustamassa Helsinkiin "pohojalaasten lupia", jonka keskeinen idea on tavata toisia ja pitää hauskaa, mutta myös tukea hyviä pohjalaisia hankkeita.

Illanistujaisissa saatetaan kuulla, kun Timonen kajauttaa lempibiisinsä "Enkä minä hurjan luontoni tähären".

Helsinkiin pohjalaistyttö muutti, kun pääsi opiskelemaan historiaa Helsingin yliopistoon.

Varsinaiseksi korkeakoulukseen Timonen laskee kuitenkin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton, joissa hän edusti keskustaopiskelijoita. Timonen oli SYL:n ensimmäinen naispuheenjohtaja 1980-luvun alussa.

Ystäviä noilta ajoilta ovat esimerkiksi kokoomuksen Ilkka Kanerva, Ben Zyskowicz ja Kimmo Sasi, Sdp:n Eero Heinäluoma, keskustan Anneli Jäätteenmäki ja Matti Vanhanen sekä Rkp:n Astrid Thors.

Ja tietysti myös demari Tarja Halonen, joka oli tuohon aikaan SYL:n kehitysyhteistyörahaston hallituksessa. Hänen kanssaan Timonen perusti myöhemmin SYL-siskojen verkoston.

Timosen mielestä suurin hyöty noista ajoista on verkosto.

"Onhan se helppo toimia sellaisten ihmisten kanssa, joihin on tutustunut aikaisemmin. Toisaalta silloin oppi myös sen, miten yhteiskunta toimii."

Aika moni opiskelija- ja nuorisojärjestöissä toimineista jatkoi politiikkaan. Toinen ryhmä, johon Timonenkin kuului, hakeutui toimittajaksi.

"Silloin totesin, että ei voi olla toimittaja eikä tiedottaja yhteiskunnallisessa organisaatiossa, jos on samaan aikaan aktiivisesti mukana politiikassa."

Timonen työskenteli pitkään Kuntaliiton ja sen edeltäjän Kunnallisliiton viestinnässä. Toimittajana hän ehti olla Ilkassa ja Joensuun kaupunkilehdessä.

Eduskuntaan Timonen tuli töihin vuoden 2003 eduskuntavaalien alla. Hänen vanha ystävänsä Anneli Jäätteenmäki johti silloin keskustan voittoon ja pääministeripuolueeksi.

Eduskunta oli seuraavana kesänä suuren draaman näyttämö. Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin tehtävästä.

"Se on dramaattisin päivä, jonka olen tiedottajan töissä kokenut", Timonen tunnustaa.

Oman elämänsä dramaattisimpia aikoja hän eli kesällä 2006, jolloin hän sairasti vaikean syövän. Rankkojen hoitojen jälkeen hän palasi syksyllä töihin, koska halusi elää vielä muutaman kuukauden tavallista elämää.

"Sitten kävi niin onnellisesti, että kasvain oli hävinnyt. Olin puulla päähän lyöty."

Edelleen hän kiittelee perheensä ja sukunsa lisäksi työtovereitaan eduskunnassa, myös toimittajia.

Se, että puhelin soi jatkuvasti ja viestejä tuli, nosti hänet takaisin elämään.

Uusi eduskunta aloittelee nyt työtään väistötiloissa Sibelius-Akatemiassa, koska Eduskuntatalo on remontissa kaksi vuotta. Vaalit ovat aina piristysruiske päätiedottajallekin.

"Meille virkamiehille on kivaa, että olemme samassa työpaikassa, mutta saamme paljon uusia päämiehiä. Se on vähän kuin työpaikkaa vaihtaisi."

Nykyään edustajilla on monta kanavaa, joiden kautta he ovat äänestäjien tavoitettavissa. Kaikki täysistunnot voi nähdä suorina lähetyksinä verkossa, ja kansanedustajat ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

"Avoimuus on lisääntynyt huomattavasti ja myös vuorovaikutus", iloitsee Timonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!