Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija kehitti alkoholiriippuvaisten lääkehoitoa

David Sinclair 1943–2015

Ihmiset
 
Kalervo Kiianmaa Petri Hyytiä Hannu Alho
David Sinclair
David Sinclair

Dosentti, erikoistutkija John David Sinclair kuoli 6. huhtikuuta Evitskogissa Kirkkonummella sairauden uuvuttamana. Hän oli 72-vuotias, syntynyt 28. maaliskuuta 1943 Bluefieldissä, Länsi-Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Sinclair ansioitui tutkijana erityisesti uraauurtavasta työstään alkoholiriippuvuuden lääkehoidon kehittämisessä. Hän oivalsi ensimmäisten joukossa 1980-luvun alussa aivojen luontaisten mielihyväaineiden, endorfiinien, merkityksen alkoholin juomista ohjaavana tekijänä.

Sinclairin kehittämä hoitomenetelmä (Sinclair-menetelmä), joka perustui endorfiinien vaikutuksia salpaavan lääkeaineen käyttöön, patentoitiin ja otettiin kliiniseen käyttöön alkoholiriippuvuuden hoidossa.

Sinclair oli koulutukseltaan psykologi. Alkoholitutkimukseen hän perehtyi tutkiessaan alkoholin juomiseen vaikuttavia biologisia tekijöitä. Suoritettuaan tohtorin tutkinnon Sinclair siirtyi 1972 Alkon tutkimuslaboratorion silloiseen fysiologiseen laboratorioon. Hän työskenteli alkoholitutkimuksen parissa Alkon tutkimuslaboratoriossa ja sittemmin Kansanterveyslaitoksessa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa eläköitymiseensä asti vuonna 2010.

Sinclair tunnettiin rohkeana, luomisvoimaisena tutkijana ja yksilönä. Vankan teoreettisen koulutuksensa ja oivalluskykynsä ansiosta hän selvitti kysymyksiä, jotka eivät rajoittuneet alkoholibiologiaan.

Hänet tunnettiin myös taitavana kuvittajana ja taidemaalarina. Suomalaisen tiedekeskus Heurekan avajaisnäyttelyyn 1989 hän suunnitteli alkoholin vaikutuksia havainnollistavan Jeppe-nimellä tunnetun kohteen.

Sinclairin hyvin valmistellut esitelmät herättivät kuulijoiden kiinnostuksen ja valppauden. Opiskelijat ja kollegat kääntyivät hänen puoleensa saadakseen tutkimussuunnitelmien ja tieteellisten artikkeleiden käsikirjoitusten laatimisessa tarvitsemaansa tukea.

Kalervo Kiianmaa
Petri Hyytiä
Hannu Alho
Kirjoittajat ovat David Sinclairin työtovereita

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit