Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porvoon taideyhdistyksen tukipilari

Helga Sonck-Majewski 1916–2015

Ihmiset
 
Kirsti Marja Sund
Helga Sonck-Majewski
Helga Sonck-Majewski

Farmaseutti ja taiteilija Helga Sonck-Majewski kuoli 98-vuotiaana 12. maaliskuuta Porvoossa. Hän oli syntynyt 26. joulukuuta 1916 Tallinnassa, jossa hänen isänsä toimi pappina ja äiti opiskeli lääketiedettä. Perhe muutti pian Viipuriin, jossa Sonck vietti lapsuutensa ja nuoruutensa.

Viipuri oli ennen talvisotaa vilkas kauppakaupunki ja kaduilla saattoi kuulla monia kieliä. Sonckistakin kasvoi kielitaitoinen nuori. Perhe oli köyhä. Isä jätti heidät oman onnensa nojaan ja matkusti Amerikkaan. Frida-äiti sai apteekista työpaikan ja joutui huoltamaan yksin kolmea pientä lastaan, Helgaa, Saria ja Johannesta.

Perhe muutti talvisodan sytyttyä Porvooseen. Tässä vaiheessa Sonck oli jo opiskellut farmaseutiksi ja sai työpaikan Porvoon Vanhasta Apteekista. Häntä oli kosiskeltu muun muassa näyttelijäksi, mutta äiti oli sitä mieltä, että tytön pitää saada joku kunnollinen ammatti.

Sodan aikana hän tapasi ratsumies-majuri Arnold Majewskin, jonka kanssa solmi avioliiton. Aviomies kuoli pian ja Helga Sonck-Majewski jäi leskeksi.

Farmaseutin työ ei Sonck-Majewskia enää 1950-luvulle tultaessa erityisemmin kiinnostanut. Hän hakeutui Suomen Taideakatemian kouluun Helsinkiin ja hänet promovoitiin maisteriksi taiteen ensimmäisessä promootiossa Ateneumissa vuonna 2006.

Sonck-Majewski sairastui vakavasti 1971. Hänet leikattiin ja hänelle annettiin elinaikaa vain noin kolme kuukautta. Hän oli siihen aikaan jo siirtynyt kasvissyöjäksi ja kertoi ihmisille, kuinka hän paransi itsensä ankaralla dieetillä. 1970-luvulla hän kiinnostui luonnonsuojelusta ja kasveista.

Sonck-Majewski oli 1960-luvulla mukana perustamassa Porvoon Taideyhdistystä, jonka kunniajäseneksi hänet myöhemmin nimitettiin. Kiinnostus kirjoittamiseen ja varsinkin runoihin heräsi hänessä 1970–80-lukujen taitteessa. Hän kirjoitteli lähinnä itselleen tai maalaustensa liitteeksi.

"Sinulle Kofi Annan, kukkia kannussa annan" luki erään kukkataulun alla 1990-luvulla.

Vielä 95-vuotiaana hän oli tuttu näky Porvoon torilla joko vaaleanpunaisessa tai turkoosin sinisessä asussaan.

Torilla hän sai vakavan sairauskohtauksen 2012, minkä jälkeen hän eli kotonaan ystävien avustamana. Kaatuminen kotona vei hänet sairaalaan ja sille tielle hän jäi. Helga Sonck-Majewski kuoli rauhallisesti läheisten ystävien ympäröimänä.

Kirsti Marja Sund
Kirjoittaja on Sonck-Majewskin pitkäaikainen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit