Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinnetutkija on toimittajien ja kansalaisten luottohenkilö, kun suomalaisuus askarruttaa

Juha Nirkko nyt viettänyt kansanrunousarkistossa kohta 24 vuotta

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Suomalaisiin juhlaperinteisiin erikoistunut tutkija Juha Nirkko ei itse juhli vappua kovin railakkaasti: "Johtuu ehkä maalaistaustasta."
Suomalaisiin juhlaperinteisiin erikoistunut tutkija Juha Nirkko ei itse juhli vappua kovin railakkaasti: "Johtuu ehkä maalaistaustasta." Kuva: Sirpa Räihä HS

Vappu alkaa olla jo kohta Juha Nirkon osalta ohi. Suomalaiset juhlat alkavat hänelle jo päiviä ennen varsinaista juhlapäivää, kun puhelin alkaa piristä kysymyksillä.

Nirkko on arkistotutkija, joka on erikoistunut suomalaisiin perinnejuhliin. Hän on siis se henkilö, jolta toimittajat joka vuosi selvittävät, miksi pääsiäisenä virvotaan, miksi juhannuksena poltetaan kokkoa ja mitä kekrin juhlimiseen kuuluu.

Kolme nopeaa

Parhaimmat perinteet

1 Pääsiäissunnuntain aamiainen

"Kiireetön herääminen, vapaata takana ja edessä, auringonpaiste toivottavaa. Rahkapiirakkaa, pashaa, lopuksi suklaamuna, jonka sisällä jokin kumma vempele."

 

2 Joulun hautakynttilät

"Aatto tai aatonaatto pimenee varkain liekkien äärellä, juhla on alkamaisillaan ja lämpimät sisätilat odottavat eläjiä."

 

3 Munkki ja käymäisillään oleva sima

"Näitä nautin vaikka iltapäivälehden erikoisjättiä selatessa tai Turhapuroa katsoessa. Vapustakin on kohta selvitty, nyt on varmaan kevät."

Siksi onkin yllättävää, ettei Nirkko ole varsinaisesti tutkinut perinnejuhlia koskaan. Hän joutui aiheen pariin sattumalta.

Vuonna 1982 Helsinkiin saapunut nuori Nirkko oli lähtenyt kotiseudultaan Suomenniemeltä Mikkelin eteläpuolelta opiskelemaan folkloristiikkaa.

Kiinnostus Suomen historiaa kohtaan oli tullut jo kotoa. Isovelikin opiskeli historiaa ja isosisko kansatiedettä.

"Optimistina en murehtinut siitä, missä olisi töitä. Nuorena miehenä ajattelin, että ainakaan arkistoon en mene!"

Töitä kuitenkin järjestyi, sillä 80-luvun nousukausi oli kulttuurillekin otollista aikaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa (SKS) hän aloitti vuonna 1991.

Pian taloon saapumisensa jälkeen Nirkolle annettiin tehtäväksi auttaa SKS:n pääsihteeriä kirjassa, jonka piti olla valmis saman vuoden joulumarkkinoille. Tarvittiin joku, joka pysyisi tiukassa aikataulussa. Siitä alkoi Nirkon erikoistuminen vuotuisiin juhliin.

"Olen lähtenyt nollasta ja yritän ottaa sen vahvuutena. Minulla on taviksen lähestymistapa."

Nyt kirjoja on tullut toimitettua tai kirjoitettua jo kahdeksantoista.

"Kirjoitusprosessi on välillä sellaista vaikeilua, että onko minulla mitään uutta sanottavaa tästä aiheesta. Mutta lukijat ja toimittajat vaihtuvat, joten ehkä tämä pysyvyys on ihan hyvää."

Nuoren Nirkon aatteista huolimatta Nirkko on nyt viettänyt samassa arkistossa kohta 24 vuotta. Onneksi tämä arkisto on poikkeuksellisen hieno.

Hallituskadulla, Ritarihuoneen takana, sijaitseva kansanrunousarkisto on varsin kattava. Salissa on lukuisia hyllyjä, joissa on vetolaatikoissa postikortin kokoisia paperilappuja, johon on jokaiseen kirjattuna pieni pala kansanperinnettä.

Paperilappusia on kolme miljoonaa. Oma lokero tuntuu löytyvän joka aiheelle sokkoleikeistä mustalaiskaskuihin. Täällä arkistossa kuluu suurin osa Nirkon työajasta. Vaimo Pirjo Mäkilä työskentelee "tuolla yläkerrassa", eli SKS:n kuva-arkistossa. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi poikaa.

"Taitaa olla meillä kansanperinne ihan elämäntapana", sanoo Nirkko.

Suomalainen kansanperinne alkoi saada kirjalliset muotonsa vasta 1800-luvulla.

Tuolloin suomen kielen ja koululaitoksen kehittyminen mahdollistivat suullisen kansanperinteen tallentamisen kirjalliseen muotoon.

"Kirjallinen kulttuurimme on nuori. Käsikirjoitimme itse itsellemme roolin idän ja lännen välissä. Että ruotsalaisia emme ole ja venäläisiä meistä ei tule."

Nirkko on jo tottunut siihen, että hänen osaamisalansa herättää paljon reaktioita ja uteliaisuutta.

Suomalaiset suhtautuvat hyvin innokkaasti kansanperinteeseen. Arkistoon soittelevat tutkijat, mutta myös tavalliset kansalaiset knoppitiedon perässä.

Nirkko ei aio kovasti juhlia vappua, joka nykyään on vahvasti kaupunkilainen juhla.

Vappu on kuitenkin mielenkiintoinen sekoitus eri yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä perinteitä, innostuu Nirkko.

Vappupallot ovat tulleet juhlaan Pietarista, tippaleipä taas herrojen herkkua Euroopasta ja ylioppilaslakki sekä muut akateemiset vappuperinteet Ruotsista. Työväenliike sai innoitusta vappumarssiin Chicagon mielenosoituksista vuonna 1886.

Juhlien mielenkiintoisia perinteitä kysellään Nirkolta säännöllisesti. Nirkolle on muotoutunut asema yhtenä suomalaisen kansanperinteen tulkkaajana. Toimittajat haluavat selvät vastaukset siihen, mikä on oikea perinne ja miten tiettyä juhlaa kuuluu juhlia.

Nirkko ei silti halua asemaa kulttuurin portinvartijana.

"Pitää olla varovainen, etten joudu perinteen poliisiksi, joka aina kaivaa suomalaisuuden oikean olemuksen hyllystä esille."

Nirkko saa kuitenkin antaa vastauksen vielä yhteen tärkeään kysymykseen. Miksi sanotaan, että vettä sataa kuin Esterin perseestä?

"Syitä voi olla useita, mutta todennäköinen selitys ei ole kovin jännittävä", sanoo Nirkko. Esterin nimipäivän aikoihin 16. toukokuuta on saattanut aikoinaan vain olla hyvin sateista.

"Perse taas lisättiin ehkä sen takia, että haluttiin lisäpontta sanontaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit