Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laaja-alainen lausuntataiteilija

Anja Tolin 1918–2015

Ihmiset
 
Hannele Laurén
Anja Tolin
Anja Tolin

Anja Helena Tolin kuoli 26. helmikuuta Kirkkonummen terveyskeskuksessa 96-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 25. maaliskuuta 1918 Aino ja Ilmari Turpeisen perheeseen keskelle kansalaissodan myllerrystä.

Jo tyttösenä hän sepitteli tarinoita ja lauloi paljon. Koulunkäynti alkoi Uudessakaupungissa Seikowin koulussa. 1920-luvun lopulla perhe muutti Helsinkiin. Lausunnan opinnot alkoivat Kalliolan vapaaopistossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa. Tolinin opettajina ovat olleet mm. Selma Rantala, Piippa Heliö-Angervo ja Elli Tompuri. Äänenkäytön opit tulivat laulajatar Anna-Liisa Luukkoselta.

Saatuaan ensimmäisenä lausujana Suomen Lausujainliitolta luvan Tolin piti oman lausuntailtansa vuonna 1946. Vuoteen 1988 mennessä hän oli pitänyt yli 30 lausuntailtaa.

Hänen viimeinen pitkä lausuntaesityksensä oli 90-vuotissyntymäpäivien yhteydessä.

Tolinin ohjelmistossa oli suomalaista ja ulkomaista lyriikkaa ja proosaa. Aiheina ovat olleet mm. Kalevala, Eino Leino, Mika Waltari sekä runoilijat Harmajasta Manneriin.

Humoristiset Kyllikki Mäntylän ja Oiva Paloheimon lapsikertomukset olivat herkkupaloja yleisölle. Tolinin ohjelmistoon kuului mm. Saarwan Muinassi Uurestkaupungist, ja Aapelin pakinatkin ovat tulleet hänen lausumina tutuiksi. Hän oli suosittu esiintyjä mm. seurakunnan, sotaveteraanien ja sydänyhdistyksen tilaisuuksissa.

Tolin toimi uuden lausujapolven opettajana Kalliolassa, Suolahden kesäkursseilla ja Kajaanin runoviikolla usean vuoden ajan. Hän oli myös aktiivisesti mukana Suomen Lausujainliiton toiminnassa.

Sodan aikana Tolin oli toiminut vapaaehtoisena apusisarena Oulun sotasairaalassa, mistä hän sai veteraanistatuksen. Hän oli Suomen Lausujainliiton kunniajäsen ja hänelle oli myönnetty taiteilijaeläke.

Sodan jälkeen hän muutti miehensä kanssa Tampereen Lielahteen perustamaan paikkakunnalle setlementin nuoriso-osasto Rientolaa. Kesällä 1955 Tolin palasi Helsinkiin. Toinen Helsinki-ajanjakso oli lausunnan näkökulmasta rikasta ja toimeliasta aikaa. Vuonna 1968 hän muutti Kirkkonummen Veikkolaan, jossa vaikutti aktiivisesti kunnan kulttuurielämän eri alueilla.

Karun arjen uurastuksen keskellä Anja Tolin oli taiteilija, joka osasi muuttaa arkisetkin asiat nautittavaksi taiteeksi. Pitkän ikänsä salaisuutena hän piti sitä, että oli mukana monenlaisessa toiminnassa. Hänen taitojaan on arvostettu ja hän on saanut piispaa myöten kiitosta esiintymisistään.

Hannele Laurén
Kirjoittaja on Anja Tolinin sisarentytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit